تغییرات جوی از دهه ۱۹۵۰ به طور مکررتر و شدیدتری رخ داده است و کارشناسان بینالمللی آبشناسی از فناوری جدیدی برای نقشه برداری از مناطق گرمتر و خشکتری که تحت تغییرات جوی هستند، استفاده میکنند. به نقل از فیز، کارشناسان دانشگاه فلیندرز، با همکاری محققان چینی و محققان استرالیایی بر روی سه مطالعه برای ارزیابی اثرات خشکسالی بر امواج گرمایی، سلامت پوشش گیاهی و شوری خاک کار کردند.اولین مطالعه به رهبری دکتر آجایو چن، که در مجله آبشناسی منتشر شده است، از مدلسازی رایانهای پیشرفته برای تقسیم نقشه جهان به مناطق قرمز و آبی استفاده کرد تا مناطقی را که بدترین آسیب را از گرمایش جهانی در مقایسه با کمبود رطوبت محلی ناشی از خشکسالی میبینند، مشخص کند.دو مطالعه دیگر، به رهبری دانشمندان دانشگاه کشاورزی چین بر روی بهبود استفاده از فناوری سنجش از راه دور برای نظارت بر شوری خاکهای کشاورزی آبیاری شده و تأثیرات خشکسالی بر سلامت پوشش گیاهی در مقیاسی بزرگ کار کردند.هواده گوان ،استادیار دانشگاه فلیندرز و محقق ارشد مرکز ملی تحقیقات و آموزش آبهای زیرزمینی استرالیا میگوید: این دو مطالعه روشهایی برای ارزیابی اثرات گرمایش جهانی در مقیاس بزرگ و افزایش تغییرپذیری بارندگی بر مناطق دورههای بسیار گرم، خشکسالی، تخریب خاک و امنیت غذایی ارائه میکنند تا بتوان در آینده برای انعطافپذیری محیطزیست و سیستمهای کشاورزی برنامهریزی کرد.
اولین مورد از این مطالعات، که در مجله «Science of The Total Environment» منتشر شده است، نشان میدهد که در حالی که برخی از مناطق به دلیل گرمایش جهانی بیشتر تحت تاثیر پدیدههای گرمایی شدید قرار میگیرند، برخی دیگر بیشتر تحت تاثیر تغییرات قوی در رطوبت خاک در ناحیه ریشه قرار میگیرند.