دیگچه مشهدی یکی از دسرهای خوشمزه و مشهور استان خراسان است که شباهت زیادی به شیر برنج دارد و بسیار مقوی است.
دیگچه یا کته زعفرانی یکی از دسرهای خوش طعم و مخصوص شهر مشهد است که معمولاً در مناسبتهای مذهبی مثل محرم و ماه رمضان تهیه میشود. دیگچه که در شهرهای دیگر ایران نیز پخته میشود، شباهت زیادی به یکی از دسرهای محبوب هندی به نام پودینگ برنج دارد.
این دسر به دلیل داشتن مواد مغذی مانند شیر، زعفران و برنج دارای انواع ویتامینهای A، C، E، D، گروه ویتامینهای B، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم و پروتئین است. خوردن این دسر همچنین برای افرادی که دوران نقاهت بیماری را سپری میکنند، کودکان درحال رشد، کهنسالان و کسانی که معده ضعیف دارند، توصیه میشود. در ادامه این مطلب مراحل پخت دیگچه مشهدی همراه با ارائه نکات مهم و طلایی مربوط به تهیه آن تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
مواد لازم
برنج نیم دانه: یک و نیم پیمانه
آب: سه لیوان
شیر: دو لیتر
شکر: دو پیمانه
کره: پنجاه گرم
خامه صبحانه: یک پاکت
پودر هل: ۱ قاشق غذاخوری
زعفران آب کرده: نصف فنجان
وانیل: یک قاشق چایخوری
گلاب: نصف پیمانه
طرز تهیه دیگچه مشهدی
مرحله اول: برنج را با کمی زعفران آب کرده و پودر هل به مدت یک شبانه روز خیس کنید تا طعمدار شود. سپس برنج، آب و کره را داخل قابلمه بریزید و بگذارید بپزد تا مثل شیر برنج له شود. بعد از اینکه آب برنج جمع شد، در این مرحله شیر و باقی زعفران و پودر هل را اضافه کنید و دوباره زمان بدهید تا برنج با شیر بپزد. این مرحله از پخت باید حدود سه ساعت طول بکشد؛ بنابراین شعله اجاق گاز را روی کمترین حالت تنظیم کنید و در طول این مدت هر ده دقیقه یک بار برنج را هم بزنید تا ته نگیرد.
مرحله دوم: وقتی برنج و شیر به غلظت کافی رسید، شکر را به آن اضافه کنید و یک ساعت دیگر زمان بدهید. مانند مرحله قبل هر ده دقیقه یک بار آن را هم بزنید؛ سپس خامه را اضافه کنید و حدود نیم ساعت دیگر هم بزنید و زمان بدهید تا مخلوط برنج و شیر با خامه بپزد. حالا گلاب و وانیل را اضافه کنید و بگذارید پانزده دقیقه جوش ریز بزند. دیگچه شما در این مرحله آماده است و میتوانید آن را داخل ظرف سرو بریزید و بعد از خنک شدن روی آن را با پودر پسته، خلال بادام و پودر دارچین تزیین کنید.
۵ نکته طلایی برای پخت دیگچه مشهدی
۱ ـ تهیه این دسر یک نصف روز وقت شما را میگیرد؛ بنابراین باید صبر و حوصله و همچنین زمان کافی برای پخت آن داشته باشید.
۲ ـ هم زدن در فرآیند پخت دیگچه بسیار اهمیت دارد. تقریباً هر دقیقه یکبار باید این دسر را خوب هم بزنید تا ته نگیرد. توجه داشته باشید که اگر شعله اجاق گاز زیاد باشد، دیگچه شما به جای جا افتاده شدن خیلی زود ته میگیرد و طعم دیگچه اصیل را نخواهد داشت.
۳ ـ در بعضی از دستورهای پخت این دسر آمده است که پس از ریختن گلاب و هل؛ یعنی در مرحله آخر میتوانید روی قابلمه دمکنی بگذارید و دیگچه را برای مدت نیم ساعت و با شعله خیلی کم دم کنید. ما به شما این توصیه را نمیکنیم؛ زیرا دیگچه با دم کردن خیلی سفت میشود و بدون دم کردن بافت و طعم لطیفتری خواهد داشت.
۴ ـ برای تهیه دیگچه حتماً از برنج مرغوب ایرانی استفاده کنید. برنج ایرانی به خاطر عطر و طعم زیادی که دارد، طعم دلچسبی به دسر شما میدهد. اگر برنج شما نیم دانه باشد، بهتر است و در فرآیند پخت خیلی زودتر له میشود؛ در نتیجه شکل بهتری خواهد داشت. اگر از برنج درسته استفاده میکنید، زمان خیس دادن آن باید دو تا سه ساعت بیشتر از برنج نیم دانه باشد.
۵ ـ به گزارش وب گاه فرادید، در صورت تمایل میتوانید از خلال بادام هم در تهیه این دسر استفاده کنید.