دانه چیا یکی از دانههای بسیار مقوی و پر خاصیت است که از نظر ظاهری شبیه تخم شربتی میباشد. از مهمترین خواص دانه چیا می توان به ضد پیری پوست، تنظیم کننده قند خون، حاوی چربی های مفید برای قلب، غنی از مواد معدنی، پیشگیری از سرطان سینه، افزایش انرژی بدن، مناسب برای ورزشکاران، بهبود خلق و خو، سلامت استخوان و دندان و فاقد گلوتن بودن اشاره کرد
خاصیت های دانه چیا
ضد پیری پوست
یکی از مواد معدنی که باعث می شود پوستی صاف و بدون التهاب داشته باشیم “روی” است. جالب است بدانید دانه چیا حاوی مقادیر غنی از “روی” است و به همین دلیل می تواند باعث کندی روند پیری پوست شود.
تنظیم کننده قند خون
جالب است بدانید که مصرف دانه چیا میتواند به تنظیم انسولین کمک کند. اگر به صورت علمی بخواهیم شرح دهیم، مصرف دانه چیا مقاومت انسولین را کاهش می دهد و به همین دلیل می تواند به تنظیم قند خون کمک کند.
چربی های مفید برای قلب
دانههای چیا نه تنها دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، بلکه حاوی چربیهای مفید برای قلب نیز هستند. طبق تحقیقات انجام شده یک وعده دانه چیا حاوی ۹ گرم چربی است که ۸ گرم آن چربی های مفید برای قلب است که همین موضوع نشان دهنده این است که دانههای چیا دارای ارزش غذایی بالایی هستند.
غنی از مواد معدنی
دانه چیا دارای مقادیر مناسبی از کلسیم، روی، منیزیم و آهن است. جالب است بدانید که کلسیم و منیزیم به حفظ استخوانهای سالم کمک می کنند و روی برای تقسیم سلولی و رشد ضروری است. همچنین روی یک عنصر ضروری برای تقویت سیستم ایمنی بدن است. توصیه ما این است که به جای استفاده از مکمل ها و ویتامین ها، این دانه مقوی را به برنامهغذایی خود اضافه کنید.
پیشگیری از سرطان سینه
طبق گزارشی که توسط مرکز پزشکی UCSF منتشر شده است، دانههای چیا منبع خوبی از اسید آلفا لینولئیک هستند که این اسید می تواند به پیشگیری از سرطان سینه کمک شایانی کند.
افزایش انرژی بدن
دانه های چیا سرشار از ویتامین های گروه B، روی، آهن و منیزیم هستند که همگی به افزایش انرژی بدن کمک می کنند. جالب است بدانید که دانه چیا علاوه بر افزایش انرژی میتواند متابولیسم بدن را نیز افزایش دهد.
مناسب برای ورزشکاران
تمرینات سخت و سنگین ورزشی ممکن است گاهی اوقات خسته کننده شوند. اما با مصرف دانه چیا، می توانید این مشکل را به طور کامل حل کنید. با توجه به مقدار امگا ۳ موجود در این دانه، به راحتی می توانید انرژی تحلیل رفته خود را به دست بیاورید. مصرف این دانه قبل از تمرین برای سوختن کربوهیداراتها توصیه می شود و برای بعد از تمرین نیز به ترمیم ماهیچهها کمک کند.
بهبود خلق و خو
برخی بر این باورند که با مصرف منظم و صحیح دانه چیا، خلق و خوی شما بهبود پیدا میکند. البته دلیل این امر اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در دانه چیا هستند. طبق یک مطالعه در پیتسبورگ، اسیدهای چرب امگا ۳ با بهبود خلق و خو و رفتار مرتبط هستند. همچنین مصرف دانه چیا ممکن است به شما در مبارزه باافسردگی کمک کند.
سلامت استخوان و دندان
دانه های چیا همچنین سرشار از فسفر هستند، ماده معدنیای که سلامت استخوان ها را تقویت می کند. وجود آنتی اکسیدان های موجود در دانه های چیا نیز می تواند از دندانهای شما در برابر آسیب محافظت کند.
فاقد گلوتن
گلوتن، پروتئین موجود در غلات به خصوص گندم است و مسئول بافت الاستیک خمیر است. افرادی که دارای حساسیت به گلوتن هستند می توانند با خیال راحت دانه چیا را مصرف کنند، چون این دانه به طور کامل و صد در صدی بدون گلوتن است.
مضرات دانه چیا
کاهش فشار خون
مصرف دانه چیا باعث می شود که فشار خون کاهش پیدا کند و به همین دلیل برای افرادی که دارای فشار خون بالا هستند مفید است. اما کسانی که فشار خون پایینی دارند، حتما قبل از مصرف دانه چیا باید با پزشک متخصص مشورت کنند.
مشکلات گوارشی
دانه چیا حاوی مقادیر بسیار غنی از فیبر است و به همین دلیل برای دستگاه گوارش مفید میباشد. البته اگر در مصرف این دانه زیادهروی کنید ممکن است با مشکلات گوارشی مانند اسهال و نفخ روبرو شوید.