مهندسان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) یک سامانه دوجزئی طراحی کردهاند که میتواند به درون بدن تزریق شود و به ایجاد لخته خون (برای توقف خونریزی) در ناحیه جراحت داخلی در بدن کمک کند.
به گزارش گروه علم و آموزش از پایگاه خبری «فیز»، این مواد که از شیوه تشکیل لخته خون در بدن الگوبرداری کردهاند، میتوانند راهی برای زنده ماندن مجروحان با زخمهای شدید داخلی تا زمان رسیدن به بیمارستان فراهم کنند.
در یک مدل موش با جراحت داخلی، محققان نشان دادند که این اجزا یا قطعات – یک ذره نانو و یک پلیمر – عملکرد بسیار بهتری نسبت به نانوذراتی دارند که خونریزی را متوقف می کنند و در گذشته ساخته شده اند.
«پائولا هاموند» استاد دانشگاه « ام آی تی» و رئیس دانشکده مهندسی شیمی این دانشگاه و یکی از مولفان اصلی این مطالعه تحقیقی میگوید: چیزی که بطور خاص درباره نتایج این تحقیق قابل ملاحظه بود، سطح بهبود یافتن و احیا شدن از زخمهای شدید بود که در مطالعات مربوط به حیوانات مشاهده کردیم. از طریق وارد کار کردن دو سامانه مکمل بطور زنجیروار، این امکان وجود دارد که به لخته خونی بسیار قویتری برسیم.
برخلاف سیستمهای ابداع شده در گذشته، فناوری جدید «ام آی تی» هم کارکرد پلاکتهای قرمز (platelets) – سلولهایی که ایجاد لخته خونی را آغاز میکنند – و هم کارکرد تارلختهزا یا فیبرینوژن (fibrinogen) – پروتئینی یاری کننده به تشکیل لخته خونی – را تقلید یا شبیهسازی میکند.
«برادلی اولسن» استاد مهندسی شیمی «ام آی تی» میگوید: ایده استفاده از دو جزء، امکان انعقاد گزینشی سیستم مانع خونریزی را ایجاد میکند چرا که تمرکز یا تجمیع در محل زخم افزایش مییابد و تاثیر نهایی لخته شدن طبیعی را شبیهسازی میکند.
بر اساس این گزارش، خونریزی بر اثر حوادثی مانند تصادفات رانندگی در هر سال موجب مرگ بیش از ۲.۵ میلیون نفر در سرتاسر جهان میشود.
این قبیل حوادث میتواند موجب خونریزی اندامهای داخلی مانند کبد بشود که شناسایی و درمان آن دشوار است. در چنین مواردی توقف هر چه سریعتر خونریزی بسیار مهم و حیاتی است تا زمانی که بیمار برای درمانهای تکمیلی به بیمارستان منتقل شود.
یافتن راهی برای جلوگیری از خونریزی داخلی همچنین میتواند در نیروهای مسلح در زمان جنگ تاثیر زیادی داشته و از مرگ بسیاری از نظامیان جلوگیری کند.
این درحالی است که زمانی که فرد مجروح خون زیادی از دست میدهد، پلاکت قرمز یا فیبرینوژن کافی برای تشکیل لخته خونی ندارد. محققان «ام آی تی» در پی این بودند که سیستمی مصنوعی ایجاد کنند تا از طریق جایگزین کردن هر دوی این اجزای تشکیل لخته خونی بتواند جان مجروحان را نجات بدهد.
محققان برای این منظور سیستمی با دو نوع از مواد ایجاد کردند: یک نانوذره که پلاکتهای قرمز را به خدمت میگیرد و یک پلیمر که کار فیبرینوژن را تقلید یا شبیهسازی میکند.
محققان برای آزمایش این سیستم یک مدل موش دارای زخم داخلی را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که این سیستم دو جزئی پس از تزریق به درون بدن در زمینه توقف خونریزی بسیار موفق عمل میکند.