انفارکتوس میوکارد (که معمولاً حمله قلبی نامیده می شود) یک وضعیت بسیار خطرناک است که به دلیل کمبود جریان خون در ماهیچه قلب شما اتفاق می افتد. کمبود جریان خون می تواند به دلیل عوامل مختلفی رخ دهد، اما معمولاً به انسداد یک یا چند شریان قلب شما مربوط می شود. انسداد معمولاً به دلیل تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد در شریان های قلب (کرونری) است. فرآیند تشکیل پلاک (رسوبات چرب و حاوی کلسترول) آترواسکلروز نامیده می شود. گاهی اوقات، یک پلاک می تواند پاره شود و لخته ای تشکیل دهد که جریان خون را مسدود می کند. اگر جریان خون به سرعت بازیابی نشود، حمله قلبی می تواند باعث آسیب دائمی قلب و مرگ شود.
نشانه های حمله قلبی
سرعت عمل سریع
حمله قلبی یک موقعیت اورژانسی تهدید کننده زندگی است. اگر احساس کردید که شما یا کس دیگری دچار حمله قلبی شده است، سریعا با شماره اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید. زمان در درمان حمله قلبی بسیار مهم است و تاخیر حتی چند دقیقه ای می تواند منجر به آسیب دائمی قلب یا مرگ شود.
علایم حمله قلبی
حمله قلبی می تواند علائم مختلفی داشته باشد که برخی از آنها شایع تر از سایرین هستند. توجه داشته باشید که ممکن است علائم حمله قلبی در مردان و زنان کمی تفاوت داشته باشد.
مهمترین علائم حمله قلبی
🟥 درد قفسه سینه.
⤴ این می تواند خفیف باشد و مانند احساس ناراحتی یا سنگینی باشد، یا می تواند شدید باشد و دردی خردکننده باشد. ممکن است از قفسه سینه شما شروع شود و به نواحی دیگر مانند بازوی چپ (یا هر دو بازو)، شانه، گردن، فک، پشت یا پایین به سمت کمر شما گسترش یابد. درد قفسه سینه به دلیل کاهش موقت جریان خون به قلب ایجاد می شود.
🟥 تنگی نفس یا مشکل در تنفس.
🟥 خستگی.
🟥 مشکل در خواب یا بی خوابی.
🟥 حالت تهوع یا ناراحتی معده.
⤴ حملات قلبی اغلب با سوء هاضمه یا سوزش سر دل اشتباه گرفته می شود.
🟥 تپش قلب.
🟥 اضطراب یا احساس عذاب قریب الوقوع.
🟥 تعریق.
🟥 احساس سبکی سر، سرگیجه یا غش کردن.
⛔ برخی از حملات قلبی به طور ناگهانی رخ می دهد. اما بسیاری از افراد چند ساعت، روز یا هفته قبل علائم و نشانه های هشدار دهنده را دارند. درد یا فشار قفسه سینه که مدام اتفاق می افتد و با استراحت از بین نمی رود ممکن است یک علامت هشدار دهنده اولیه باشد.
علائم حمله قلبی در زنان
تحقیقات پزشکی در سالهای اخیر نشان داده است که زنان کمتر دچار درد یا ناراحتی در قفسه سینه یا ناراحتی معده شبیه سوء هاضمه می شوند. از مهمترین علائم حمله قلبی در زنان می توان به تنگی نفس، خستگی و بی خوابی اشاره کرد. همچنین آنها حالت تهوع و استفراغ یا درد در پشت، شانه، گردن، بازوها یا شکم دارند.
اقدامات فوری
✅ اگر فردی بیهوش است و فکر می کنید که دچار حمله قلبی شده است، ابتدا با ۱۱۵ تماس بگیرید. سپس بررسی کنید که آیا فرد نفس می کشد و نبض دارد یا خیر. اگر فرد نفس نمیکشد یا نبض پیدا نمیکنید، تنها در این صورت باید CPR را شروع کنید.
✅ اگر در CPR آموزش ندیده اید، CPR را فقط با دست انجام دهید. این بدان معناست که به شدت و سریع به قفسه سینه فرد فشار وارد کنید – حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ فشار در دقیقه.
✅ اگر در CPR آموزش دیده اید و به توانایی خود اطمینان دارید، با ۳۰ فشار قفسه سینه شروع کنید و سپس دو نفس نجات بدهید.
افراد در معرض خطر حمله قلبی
چندین عامل کلیدی بر خطر ابتلا به حمله قلبی تأثیر می گذارد. عوامل خطرناک حمله قلبی عبارتند از:
🔴 سن. مردان ۴۵ ساله و بالاتر و زنان ۵۵ ساله و بالاتر بیشتر از مردان و زنان جوانتر در معرض حمله قلبی هستند.
🔴 مصرف تنباکو. علاوه بر کسانی که سیگار مصرف می کنند، کسانی هم که به مدت طولانی در معرض دود سیگار هستند، در خطر هستند.
🔴 فشار خون بالا. فشار خون بالا که با شرایط دیگر مانند چاقی، کلسترول بالا یا دیابت رخ می دهد، خطر را حتی بیشتر افزایش می دهد.
🔴 کلسترول یا تری گلیسیرید بالا. سطح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) (کلسترول “بد”) به احتمال زیاد باعث باریک شدن شریان ها می شود. سطح بالای برخی از چربی های خون به نام تری گلیسیرید نیز خطر حمله قلبی را افزایش می دهد. اگر سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) – کلسترول “خوب” – در محدوده استاندارد باشد، خطر حمله قلبی ممکن است کاهش یابد.
🔴 چاقی. چاقی با فشار خون بالا، دیابت، سطوح بالای تری گلیسیرید و کلسترول بد و سطوح پایین کلسترول خوب مرتبط است.
🔴 دیابت. زمانی که بدن هورمونی به نام انسولین نمی سازد یا نمی تواند به درستی از آن استفاده کند، قند خون افزایش می یابد. بالا رفتن قند خون می تواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد.
🔴 سندرم متابولیک. ابتلا به سندرم متابولیک باعث می شود که شما دو برابر بیشتر به بیماری قلبی مبتلا شوید.
🔴 سابقه خانوادگی حملات قلبی. اگر برادر، خواهر، والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ دچار حمله قلبی زودرس شده باشند (در سن ۵۵ سالگی برای مردان و در سن ۶۵ سالگی برای زنان)، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشید.
🔴 ورزش کم. کمبود فعالیت بدنی (سبک زندگی کم تحرک) با خطر بیشتر حملات قلبی مرتبط است. انجام حرکات ورزشی منظم سلامت قلب را بهبود می بخشد.
🔴 رژیم غذایی ناسالم. استفاده از مواد غذایی سرشار از قند، چربی، فست فود، چربی های ترانس و نمک خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.
🔴 فشار. استرس عاطفی، مانند عصبانیت شدید، ممکن است خطر حمله قلبی را افزایش دهد.
🔴 مصرف مواد مخدری مثل کوکائین و آمفتامین ها می توانند باعث اسپاسم عروق کرونر شوند که خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.
🔴 بیماری های خودایمنی. بیماری هایی مثل آرتریت روماتوئید یا لوپوس نیز می توانند باعث افزایش خطر حمله قلبی شوند.
روش های پیشگیری
هرگز برای انجام اقداماتی برای جلوگیری از حمله قلبی دیر نیست، حتی اگر قبلاً دچار آن شده باشید. در ادامه با برخی راه هایی پیشگیزی از حمله قلبی آشنا شوید.
✅ از یک سبک زندگی سالم پیروی کنید. سیگار نکشید و یک رژیم غذایی سالم برای قلب وزن خود را حفظ کنید. ورزش منظم داشته باشید و استرس را مدیریت کنید.
✅ سایر شرایط سلامتی را مدیریت کنید. برخی از بیماری ها مانند فشار خون بالا و دیابت می توانند خطر حمله قلبی را افزایش دهند. از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که هر چند وقت یکبار به معاینه نیاز دارید.
✅ داروها را طبق دستور مصرف کنید. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است داروهایی را برای محافظت و بهبود سلامت قلب شما تجویز کند.
✅ همچنین بهتر است که CPR را به درستی یاد بگیرید تا بتوانید به فردی که دچار حمله قلبی شده است کمک کنید. گذراندن یک دوره آموزشی معتبر کمک های اولیه، از جمله CPR و نحوه استفاده از دستگاه شوک الکتریکی (AED) را در نظر بگیرید