عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، دلارزدایی از صنایع را موضوعی مهم دانست که باید با جدیت در دستورکار قرار بگیرد و گفت: هر قدر بتوانیم از واردات محصولات خارجی فاصله بگیریم و با استفاده از توان دانش بنیانی خود به سمت تولید این اقلام در کشور گام برداریم، به سمت دلارزدایی حرکت کرده ایم.
به گزارش گروه علم و آموزش ، تغییر شرایط معامله ای ایران با دنیا در سطح کلان واقعیتی غیرقابل کتمان است. در این خصوص می توان به تغییر نقش ایران از تامین کننده انرژی کشورهای غربی پس از پیدایش نفت شیل، اعمال تحریم های بی سابقه بر کشورمان پس از سال ۲۰۱۲ و حذف معامله ایران و غرب در سطح کلان که شامل فروش انرژی و واردات فناوری و مواد واسطه ای بود، اشاره کرد.
این موارد لزوم اتخاذ سیاستی جدید در ارتباط با دانش بنیان کردن اقتصاد ملی را مطرح می کند که می تواند شامل تغییر سیاست های صنعتی کشور و گسترش تجارت غیرنفتی از طریق ترانزیت و راه ابریشم باشد؛ هدفی مهم که تنها از طریق ورود فناوری به صنایع و استفاده حداکثری از ظرفیت های دانش بنیانی کشور میسر می شود.
ضرورت بکارگیری سیاست های بومی سازی صنعتی قبلاً نیز در کشور احساس شده بود. به همین دلیل راهکارهایی به اجرا گذاشته شد که بررسی ها نشان می دهد تاکنون کارآیی چندانی نداشته اند. مانند قوانین حمایتی از تولید داخل که تا به حال نتوانسته است نتیجه بخشی لازم را داشته باشد. به همین دلیل لزوم تغییر سیاست های بومی سازی صنعتی، گذار به فضای جدید اکوسیستم اقتصاد دانش بنیان و دانش بنیان کردن اقتصاد ملی مطرح و در دولت سیزدهم با قوت و قدرت بیشتری پیگیری شد.
به نظر می رسد همراستا با این سیاست ها نیاز است با تغییر در سیاست های صنعتی و همسو شدن با نیازهای اکوسیستم جدید اقتصاد دانش بنیان کشور به سمت توسعه صنعتی گام برداریم. در ارتباط با لزوم اعمال سیاست هایی در راستای ورود فناوری به صنایع و دانش بنیان کردن اقتصاد ملی نظرات محمدرضا میرتاج الدینی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات کشور را جویا شدیم.
میرتاج الدینی ضمن اشاره به این موضوع که ما به واردکننده محصولات نهایی و صادرکننده مواد خام و اولیه تبدیل شده ایم، تصریح کرد: شرایط فعلی در عرصه صادرات و واردت کشور قابل قبول نیست و باید چاره اندیشی های لازم را در این زمینه انجام دهیم. لازم است به سمت استفاده ی حداکثری از توان دانش بنیانی کشور حرکت کنیم و تولید محصولات نهایی در تمامی حوزه ها از فولاد و پتروشیمی گرفته تا صنایع دیگر را در دستور کار قرار دهیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: دلارزدایی از صنایع موضوع مهمی است که باید با جدیت در دستور کار قرار بگیرد. هر چقدر بتوانیم از واردات محصولات خارجی فاصله بگیریم و با استفاده از توان داخلی و دانش بنیانی خود به سمت تولید این اقلام در داخل کشور گام برداریم، به سمت دلارزدایی حرکت کرده ایم. مسیر دانش بنیان شدن اقتصاد ملی دقیقا با کمک سیاستهایی نظیر تولید بار اول و اعتبار مالیاتی منجر به تحول در توسعه صنعتی و حرکت به سمت دلارزدایی از زنجیره ارزش تولید خواهد شد.
وی افزود: طی سال های اخیر با تحریم های هدفمندی روبرو شده ایم که دسترسی ما را به اقلام و تجهیزات راهبردی در صنایع بزرگ کشور با محدودیت شدید روبرو کرده است. تنها از طریق ورود فناوری به صنایع است که می توانیم با این تحریم ها مقابله سازنده ای داشته باشیم. به این منظور، راهکارهایی به اجرا گذاشته ایم که از آن جمله می توان به سیاست اعتبار مالیاتی و طرح تولیدات بار اول اشاره کرد. این راهکارها می توانند در راستای گسترش تحقیق و توسعه در صنایع موثر باشند و به دانش بنیان کردن اقتصاد ملی کمک شایانی کنند.
به گفته این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، باید حمایت حداکثری از شرکت های داخلی دانش بنیان که می توانند ما را از واردات اقلام و تجهیزات راهبردی بی نیاز کنند، در دستور کار باشد. هر چقدر وابستگی خود را به واردات اقلام راهبردی صنایع کاهش دهیم و با استفاده از توانمندی های داخلی به بومی سازی تولید آن ها بپردازیم، دلارزدایی از صنعت را رقم می زنیم و این به نفع کشور است.
وی ادامه داد: ما نمونه های فراوانی داریم که نشان دهنده توان دانش بنیانی کشورمان است. مثلاً اینکه به صادرات کاتالیست به روسیه پرداختیم، با استفاده از تولیدات بار اول تولید را در پارس جنوبی افزایش دادیم، به نوسازی تجهیزات پالایشگاهی در دیگر کشورها مبادرت کردیم، توربین های پیشرفته تولید کردیم و شیرین سازی گاز را انجام دادیم؛ اینها تنها نمونه های کوچکی از پیشرفت های ماست که در نتیجه اعتماد به توان داخلی محقق شده است.
این نماینده مجلس یادآوری کرد: تولید محصولات نهایی که تنها با استفاده از فناوری های نوین محقق می شود، به افزایش درآمدهای دولت و بهبود وضعیت اقتصاد کشور منجر خواهد شد. تمام این مزیت ها بر اثر استفاده حداکثری از توان داخلی و دانش بنیانی کشور و دانش بنیان کردن اقتصاد ملی به دست می آید. هدفی که باید با جدیت دنبال شود.