یک قانون در تلویزیون وجود دارد که گویندگان و مجریان بخشهای خبری که زیر نظر معاونت سیما فعالیت میکنند، اجازه اجرا در برنامههای تولید شده در معاونت سیما را ندارند. اگر قرار بر همکاری باشد باید این اجازه از سوی مدیران بالادستی صادر شود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی، در همه این سالها مجریان و گویندگانی از معاونت سیاسی به طور همزمان یا مستقل در برنامههای تولید شده از سوی معاونت سیما حضور یافته اند که غالبا توام با موفقیت هم بوده است. در حال حاضر این اتفاق برای چهار مجری تلویزیونی رخ داده: محمد دلاوری، المیرا شریفی مقدم، حسن سلطانی و حمید محمدی.
محمد دلاوری
«بی واسطه» تازه ترین برنامه ای است که محمد دلاوری اجرای آن را برعهده دارد. این برنامه محصول سازمان هنری رسانه ای اوج است و رویکرد آن نقد مسولان کشور. بوضوح می توان پی برد سازندگان «بی واسطه» برای رقم خوردن یک اتفاق خوب، به تجربه، ظرفیت و محبوبیت دلاوری چشم داشته اند.
شهرت محمد دلاوری به برنامه «صرفا جهت اطلاع» برمی گردد که با زبان طنز چالش های موجود را به نقد می کشید و سوژه اصلی اش گفته های سیاستداران بود. این برنامه در بخش خبری ۲۰:۳۰ محصول معاونت سیاسی سیما روی آنتن می رفت و طرفداران زیادی به دست آورد. دلاوری بعد از دو سال و اندی از «صرفا جهت اطلاع» انصراف داد و دلیل این اتفاق را «درخواست مسئولین برای موضعگیریهای ناحق دربرابر برخی مسائل فرهنگی و سیاسی و استرس و فشار زیادی که بر او وارد میشد» عنوان کرد.
در همین اثنا دلاوری تصمیم گرفت دیگر با معاونت سیاسی همکاری نکند و از این رو فعالیتش در تلویزیون را با برنامه هایی چون «توقف ممنوع»،«پایش»، «من ِاو» و «تهران ۲۰» ادامه داد. رد نیش های تند و تیز دلاوری در همه این برنامه ها مشهود است تا جایی که باعث اخراج او از «پایش» و «تهران ۲۰» شد. او حالا «بی واسطه» را روی آنتن دارد که از لحاظ ساختاری متفاوت از تجربیات پیشین اوست.
اول این که برنامه ضبطی است و دوم این که در فضایی خارج از استودیو آماده می شود. دلاوری سراغ مسولان مختلف می رود و در محل کارشان مصاحبه ها را انجام می دهد. «بی واسطه» با این تمهید، هم شرایط نقدهای مجری را فراهم کرده است و هم به شکل مصداقی نقاط قوت و ضعف ها را به تصویر می کشد. از سوی دیگر، زمینه ماجراجویی دلاوری هم مهیا شده؛ مثل وقتی که لباس آتش نشان ها بر تن می کند یا در کابین خلبان می نشیند و … این دست اتفاقات «بی واسطه» را در کنار رویکرد انتقادی اش، تبدیل به برنامه ای جذاب کرده و توانایی دلاوری به شکلی تازه و متفاوت ارائه شده است. با این حال نمی توان با قطعیت گفت که آیا همه نقدهای آتشین مجری اجازه پخش می یابد یا به خاطر ضبطی بودن، گرفتار ممیزی می شود!
المیرا شریفی مقدم
این روزها برنامه صبحگاهی شبکه دو را اجرا می کند و دیگر در شبکه خبر حاضر نیست. در میان گویندگان نسل جدید، المیرا شریفی مقدم شهرتی فراوان دارد. او از فرصت هایی که در اختیار داشت بهره ای خوب برد و تبدیل به چهره محبوب شبکه خبر شد. نمونه اش بغض او بعد از خوانش خبر شهادت تعداد زیادی از حجاج و هموطنان مان پس از فاجعه منا. در زلزله تهران وقتی با همسرش (داود عابدی) تماس تصویری گرفت تا بینندگان شبکه خبر از وضعیت نقطه ای از پایتخت، اطلاع یابند، شریفی مقدم رفتاری متفاوت و خاص پیش گرفت. او حال بچه های شان را هم جویا شد و این خوش و بش خانوادگی در فضای ملتهب شب زلزله تهران حکم آرامش داشت و مورد توجه قرار گرفت.
این گوینده و مجری در فضای مجازی هم حضوری فعال دارد که گاه برایش گران تمام شده است! این ویژگی به همراه گفت و گوهایی صریح که در شبکه خبر با مسولان داشت، دیگر عواملی هستند که شریفی مقدم را در کانون توجه قرار داد.
او سال پیش از معاونت سیاسی به معاونت سیما آمد و حالا مجری «صبحانه ایرانی» است. شریفی مقدم در این برنامه سعی می کند، «کاستی ها» را نادیده نگیرد و به تناوب سراغ نقد مسولان می رود. با این حال بنظر می رسد فاقد آن اختیار عملی است که در شبکه خبر از آن برخوردار بود.
حسن سلطانی
حسن سلطانی را در قامت گوینده خبر دهه شصت با مو و محاسن مشکی به یاد می آوریم. با ریش آن کادر شده و البته صدایی خش دار. با طمانیه خبرها را می خواند و اصراری نداشت به جملات هیجان ببخشد. سلطانی بعد از افتتاح شبکه خبر کارش را در آن جا پی گرفت و مدتی هم در شبکه جام جم مشغول فعالیت بود.
او از سال ۶۹ اجرای برنامه های معارفی را هم برعهده گرفت و در کنار گویندگی، در این زمینه نیز فعال بود. سلطانی سال ۹۰ گویندگی را کنار گذاشت و بر اجرای ویژه برنامههای مذهبی متمرکز شد. او در سال های اخیر مجری ثابت ویژه برنامه سحر شبکه یک است و سبکی متفاوت از دیگر مجریان ِاین گونه برنامه ها اختیار کرده. سلطانی اشرافی خوب بر روایات های مذهبی و حکایت های پندآموز دارد و پیوندی دلنشین میان آن ها برقرار می کند. حسن سلطانی برای چند نسل خاطره آفریده است و همچنان صدایش می تواند گرمابخش برنامه های سحر تلویزیون باشد.
حمید محمدی
کار خود را با اجرای برنامههای طنز و اجتماعی در رادیو آغاز کرد و همچنان ارتباط خود را با این رسانه حفظ کرده است. حمید محمدی سال ۸۴ به عنوان گوینده بخش خبر ورزشی وارد تلویزیون شد و فعالیتش را زیر نظر معاونت سیاسی پی گرفت. شش سال بعد هم صدایش در برنامه نود بر روی آیتم های این برنامه شنیده شد.
حمید محمدی اما با تغیراتی که در اجرای برنامه «فوتبال ۱۲۰» رخ داد اجرای برنامه را بر عهده گرفت و تجربه جدید از سر گذراند. او همچنان مجری این برنامه است که پنج شنبه شب ها از شبکه ورزش پخش می شود. در واقع محمدی جزو مجریانی است که توانسته هم با معاونت سیاسی همکاری داشته باشد و معاونت سیما.
ویژگی مهم محمدی اشراف کامل به موضوعات مختلف «فوتبال ۱۲۰» است و توضیحات او ذهن بیننده را برای تماشای دقیق آیتم ها آماده می کند. او از پرحرفی بیزار است و حتی در گفت و گوها سراغ سوالات مطول نمی رود. «فوتبال ۱۲۰» ثابت کرد محمدی علاوه بر گویندگی خبر ، قابلیت بالایی برای اجرای یک برنامه تلویزیونی را هم داراست.