به گزارش هیچ یک دلمه برگ مو از غذاهای اصیل و سنتی ایران است که تاریخچه آن به شهرهای اردبیل و تبریز باز میگردد. بعضی مردم از این غذا بهعنوان پیشغذا هم استفاده میکنند. چون که برگ مو در فصل تابستان رشد میکند، این غذا هم در فصل تابستان بیشتر پخته میشود. دلمه انواع مختلفی دارد که محبوبترین آن دلمه برگ مو است. هرچند که هر یک از شهرها دستورالعمل خاص خودشان را برای پخت این غذا دارند، اما نکاتی وجود دارد که اگر نکات دلمه برگ مو را رعایت کنید. شک نکنید دلمه خوشمزهتری را مزه خواهید کرد.
خوشمزه شدن دلمه برگ مو
مواد لازم برای پخت دلمه برگ مو
برای شروع کار پیاز، برنج، لپه، سبزیهای معطر مخصوص دلمه، روغنمایع، سرکه، گوشت چرخکرده، برگ درخت انگور و ادویه را حاضر کنید تا در ادامه طرز تهیه این غذای لذیذ را خدمتتان عرض کنیم.
طرز تهیه دلمه برگ مو
یکی از نکات دلمه برگ مو این است که لپه را از ۲ ساعت قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود و همچنین زودتر بپزد. لپه را بههمراه آب و نمک بپزید. حالا وقت آن است که برنج را که از قبل خیس کردهاید را در ظرف جدا بریزید و بپزید. برنج را اصطلاحاً حالت نیمپز، آبکش کنید (یعنی هنوز اندکی مغز داشته باشد تا هنگام پیچیدن دلمه وا نرود).
در همین حین پیاز را نگینی خرد کرده و در ماهیتابه با مقداری روغن سرخ کنید. فلفل سیاه و زردچوبه را به پیاز اضافه کنیدو مدام بهم بزنید تا بهرنگ طلایی دربیاید. وقتی پیاز طلایی شد گوشت چرخکرده را اضافه کنید و مخلوط کردن را تا جایی ادامه بدهید که گوشت سرخ شود. سبزی مخصوص دلمه را شسته و سپس خرد کنید. تمام مواد را پس از خنک شدن با یکدیگر مخلوط کنید تا کاملاً یکدست شود.
نکات دلمه برگ مو و نحوه پیچاندن آن
پیچاندن دلمه، خود کاری حساس است و نیاز به مهارت دارد. بگذارید آب جوش بیاید و برگها را داخل آب بگذارید تا بهمدت ۳ دقیقه بجوشد. برگها که نرم شدند، آنها را آبکشی کنید. مایه دلمه را وسط برگ بریزید و حتماً پشت برگ را استفاده کنید تا دلمه وا نرود. دو طرف برگ را برگردانید و بهنوعی مواد را بقچه پیچ کنید.
همچنین میتوانید از قسمت باریک برگ شروع به لوله کردن کنید که به آن مدل سیگاری هم میگویند. سپس در قابلمهای که کف آن چرب شده است دلمه را بچینید. البته بهنوعی این کار را انجام دهید که برگ از هم باز نشود و مواد دلمه بیرون نریزد. مقداری آب در قابلمه بریزید.
توجه داشته باشید مقدار آب باید بهگونهای باشد که نه زود تمام شود نه بیش از اندازه باشد. بهنوعی که زمانی که غذا را سرو میکنید هم آب درون قابلمه تمام شده باشد و هم دلمه شما کامل پخته باشد.
فوت کوزه گری پخت دلمه
نکات دلمه برگ مو ساده اما مهم هستند. ما در ادامه به برخی از این نکات مهم که به خوشمزهتر شدن غذای شما کمک میکنند، اشاره خواهیم کرد.
سبزی دلمه از نکات دلمه برگ مو
هر شهری برای پخت هر غذایی از سبزیجات مخصوص خود استفاده میکند. دلمه برگ مو هم از این قاعده مستثنی نیست. میتوانید از نعناع، جعفری، ترخون، پیازچه و شوید استفاده کنید که روی طعم غذا تأثیر زیادی دارد.
با برگهای کوچک چگونه دلمه بپیچیم
اگر برگها از اندازه استاندارد کوچکتر بود و موقع بستن دلمه به مشکل برخوردید، میتوانید خیلی راحت دو عدد برگِ کوچک را کنار هم بگذارید و دلمه را ببندید.
پخت دلمه به سبک آشپزهای حرفهای
زمانی که دلمه را کامل داخل قابلمه چیدید و آب را اضافه کردید، تعدادی برگ مو را روی دلمهها بچینید و یک ظرف (پیش دستی یا بشقاب پهن) را روی دلمهها بگذارید. اینگونه بهتر پخته میشود.
مقدار آب مورد نیاز برای پخت دلمه
زمانی که دلمهها را داخل قابلمه چیدید، آب را بهاندازهای میریزید که از دلمهها بالاتر نیاید. اگر حین پخت حس کردید آب کم است، میتوانید یا آب اضافه کنید یا اینکه آبلیمو، نمک و شکر را مخلوط کرده و به این مجموعه اضافه کنید. زمانی که این مخلوط بهطور کامل به خورد غذای شما رفت، هم دلمه بهتر میپزد هم طعم بهتری به دلمه میدهد.
مواد غذایی دیگری که میتوانید به دلمه اضافه کنید
برای مقویتر شدن دلمه میتوانید مغز گردوی دندانه شده داخل مایه دلمه بریزید. اگر دوست دارید دلمه شما ترش شود، از زرشک داخل مایه دلمه استفاده کنید. برای ترش شدن دلمه اگر در فصل بهار هستید، هسته تعدادی گوجهسبز را بگیرید و هنگام چیدن دلمه در قابلمه لایه به لایه گوجهسبز را اضافه کنید تا هنگام تبخیر آب، ترشی گوجهسبز به خورد دلمهها برود.
برگ مناسب دلمه برگ مو
یکی از مهمترین نکات دلمه برگ مو، انتخاب برگ مناسب است. برگهای ضخیم و تیره طعم و رنگ غذای شما را نابود میکند. هرچه برگ نازکتر باشد هم طعم بهتری دارد. البته اگر برگ شما کمی ضخیم است، میتوانید بیشتر در آب جوش برگ را بجوشاید تا نرمتر شود.
تردتر شدن دلمه برگ مو
اگر میخواهید دلمه شما ترد شود که هنگام گاز زدن لذت بیشتری از غذا ببرید، بعد از آماده شدن دلمه، آنها را بهمدت ۳ دقیقه در مایکروویو قرار دهید. اما بهدلیل اینکه مایکروویو اشعه دارد و برای سلامتی مضر است، میتوانید از فر یا توستر استفاده کنید.
تزئین دلمه برگ مو
پیشنهاد ما برای تزئین دلمه برگ مو این است که پس از اتمام کار پیاز داغ نگینی و یا زرشک سرخ شده را خیلی کم روی دلمهها بریزید. نه آنقدری که طعم دلمه برگردد فقط قدری بریزید که هارمونی رنگ سبز دلمه با رنگ قرمز و طلایی زرشک و پیاز، سفره شما را رنگی کند.