سس بشامل نوعی سس فرانسوی است که در تهیه غذاهای مختلف مانند لازانیا، بعضی انواع پاستا، موساکا و… از آن استفاده میشود.
هیچ یک _ این سس ترکیبی از کره، آرد، شیر و ادویههای است که طعمی فوقالعاده دارد و بافت غذا را نرمتر میکند. سس بشامل را میتوان در کنار غذاهایی مانند شنیسل یا استیک هم استفاده کرد و طعمی متفاوت به این غذاها بخشید. تهیه سس بشامل چندان سخت نیست و بیشتر افراد این کار را در خانه انجام میدهند اما اگر جزو آن دسته افرادی هستید که مهارتی در تهیه این سس ندارید، با ما همراه باشید تا برخی نکات سس بشامل برای تهیه بهترین نوع این سس را برای شما توضیح دهیم.
راز خوشمزه شدن سس بشامل
سس بشامل شامل چه ترکیباتی است؟
برخلاف تصور افراد در ترکیبات این سس خوشمزه از ماده عجیب و غریبی استفاده نمیشود. برای تهیه این سس کافی است مقداری آرد را کره تفت داده و بعد از آماده شدن، شیر را به این ترکیب اضافه کنید. تقریبا هر دستوری که از سس بشامل مشاهده کنید شامل همین مواد است اما در بعضی نقاط برای چربتر شدن این سس از خامه صبحانه هم استفاده میشود. البته در صورتی که برای تهیه سس از شیر پرچرب استفاده کنید، دیگر نیازی به استفاده خامه نخواهد بود و چربی سس با چربی شیر و کره تامین میشود.
طرز تهیه سس بشامل
برای تهیه سس بشامل، ابتدا باید مواد مورد نیاز را آماده کرد و بیرون از یخچال قرار داد تا به دمای محیط برسند. اولین مرحله از آمادهسازی مواد لازم برای تهیه سس بشامل الک کردن آرد است. حداقل یک بار و حداکثر ۳ بار الک کردن برای تهیه این سس الزامی است و بافت آن را یکنواخت و بهتر میکند. بعد از الک کردن آرد و آماده کردن آن نوبت به تفت آرد میرسد. در اینجا دو روش داریم. روش اول تفت دادن آرد بدون هیچ افزودنی و اقدام خاصی است. در این روش باید آرد را مستقیما در تابه بریزید و هم بزنید تا تغییر رنگ داده و قهوهای شود. سپس کره را به ترکیب اضافه کرده و در نهایت شیر سرد را به آن اضافه کرد.
یکی از نکات سس بشامل در این مرحله، استفاده از شیر سرد است. شیر گرم یا ولرم، آرد را گلوله گلوله کرده و کیفیت سس را کاهش میدهد. بعد از این مرحله سس شما آماده است و میتوانید انواع ادویهها را به آن اضافه کرده و در پخت غذاهای مورد نظر خود استفاده کنید.
مهمترین نکات سس بشامل در نگهداری
یکی از نکات مهمی که در مورد استفاده از سس بشامل باید به آن توجه داشته باشید، نگهداری آن است. برخلاف بیشتر انواع سسها این نوع سس در یخچال قابل نگهداری است. قرار دادن سس بشامل در یخچال باعث بستن و سفت شدن آن میشود و در زمان استفاده ناچار به گرم کردن آن خواهید بود که بعد از چند بار انجام این کار سس خراب میشود.
علاوه بر این در نکات سس بشامل باید به این نکته توجه داشته باشید، که این سس بر پایه شیر تهیه میشود و این ماده نیز پس از چند روز بیرون ماندن از یخچال خراب میشود، در نتیجه احتمال خرابی سس در محلی بیرون از یخچال هم وجود دارد. بهترین حالت استفاده و نگهداری از این سس، تهیه آن به میزان کافی یا به حدی است که ظرف یک تا ۲ روز استفاده شود.
زمان اضافه کردن چاشنیها
همانطور که گفته شد، طعمدهندههای اصلی سس بشامل ادویههایی هستند که به آن اضافه میشوند. در دستور کلاسیک تهیه این سس، ادویه اصلی نمک و کمی فلفل است اما در دستورهای دیگر این سس ادویههایی مانند آویشن و جوز هندی هم به ترکیب اضافه میشوند. به علاوه در بعضی از رسپیها علاوه بر ادویه مقداری پنیر پارمسان هم به عنوان چاشنی سس اضافه میشود تا علاوه بر طعمسازی، بافت کشسانی نیز به سس بدهد.
نمک و فلفل را میتوان از ابتدای پخت به سس اضافه کرد اما جوز هندی و آویشن باید در مرحله آخر و زمانی به سس اضافه شوند که شروع به غلیظ شدن میکند. این کار عطر و طعم ادویه را حفظ کرده و سس شما را خوشطعمتر میکند. در صورت تمایل به استفاده از پنیر هم باید این ماده را در مرحله آخر به ترکیب اضافه کنید تا بافت آن حفظ شود.