شله ماهی یا آش ماهی یکی از غذاهای خوشمزه سنتی جنوب ایران است، در صورتی که ماهی تازه در دسترس نداشتید میتوانید از کنسرو تن ماهی برای تهیه این آش خوشمزه و مقوی استفاده کنید. در این مطلب شما را با چند دستور تهیه شله ماهی خوشمزه آشنا میکنیم.
گروه هیچ یک زندگی – شله ماهی یا آش ماهی یکی از آشهای سنتی و اصیل بوشهر و لارستان فارس است که کمتر شناخته شده است، این آش خوشمزه و مقوی معمولا در روزهای سرد بارانی تهیه میشود. اضافه شدن ماهی به این آش باعث شده که ارزش غذایی بالایی داشته باشد و انواع ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین و امگا ۳ لازم برای بدن را تامین کند.
در صورتی که ماهی تازه در دسترس ندارید یا با طعم ماهی میانه خوبی ندارید میتوانید این آش خوشمزه را با تن ماهی درست کنید.
شله ماهی بوشهری
مواد لازم
ماهی تازه | ۱ عدد |
سیر | ۱ بوته |
پیاز | ۱ عدد |
سبزی | ۲۰۰ گرم ( گشنیز و شوید ) |
شنبلیله | ۵۰ گرم |
بلغور گندم دانه درشت | ۱پیمانه |
فلفل قرمز تند | به مقدار لازم |
پودر لیمو عمانی | ۱ قاشق غذا خوری |
نمک و زردچوبه | به میزان لازم |
دارچین و برگ بو | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
طرز تهیه
سبزیها را پاک کنید، بشویید و آبکش کنید تا آبش برود سپس ساطوری کنید. پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و با کمی روغن تفت دهید. سبزی را اضافه کرده تفت دهید تا آبش کشیده شود. ماهی را بشویید و به چند قسمت تقسیم کنید و به مود اضافه کرده ،تفت دهید تا طلایی شود.
۳ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و نیم ساعت بپزید. ماهی را از قابلمه خارج کرده و تیغها و پوستش را جدا کنید و به اندازه دلخواه خرد کنید. بلغور را پاک کنید و بشویید و به قابلمه اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید تا با حرارت ملایم آش بپزد. هر از گاهی آش را هم بزنید تا نشود.
بعد از نیم ساعت دوباره ماهیها را به آش اضافه کنید و صبر کنید به غلظت مناسب برسد. برای تزئین روی آش ماهی بوشهری میتوانید از پیازداغ استفاده کنید. بهتر است برای تهیه آش ماهی بوشهری از ماهیهای بدون تیغ یا کم تیغ مثل ماهی شیر، هامور، جش، سنگسر و سرخود استفاده نمایید.
سیر را پوره کنید و به همراه فلفل تند، ادویه، پودر لیمو عمانی و نمک به مواد اضافه کنید و کمی تفت دهید.
شله ماهی لاری
مواد لازم برای ۲ نفر
بلغور گندم یا گندم پوست کنده نیمکوب شده | ۱ پیمانه |
پیاز متوسط | ۱ عدد |
ترب | به مقدار دلخواه |
ماهی | ۲ تکه |
نمک و فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | کمی |
طرز تهیه
پیازها را خلالی خرد کنید و با کمی زردچوبه در روغن تفت دهید. نصف پیاز داغ را به همراه ۵ – ۶ لیوان آب در یک قابلمه بریزید و شعله را زیاد کنید تا به جوش آید. نمک و فلفل سیاه را و بلغور گندم را اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا گلوله نشود.
شعله را ملایم کنید و در قابلمه را بگذارید تا بلغور گندم بپزد، هر از گاهی قابلمه را هم بزنید تا ته نگیرد. ترب را خرد کرده اضافه کنید.
ماهی را با آب و کمی زردچوبه و نمک بخار پز کنید سپس تیغهای ماهی را بگیرید و گوشت ماهی را با پیازداغی که کنار گذاشته بودید، تفت دهید و زمانی که شله آماده شد به آن اضافه کنید و چند دقیقه دیگر به پخت ادامه دهید تا جا بیوفتد و غلیظ شود. شله ماهی لاری را میتوانید به همراه نارنج و سبزی سرو نمایید.
شله ماهی تن
مواد لازم
بلغور گندم | ۳۰۰ گرم |
بلغور جو | ۱۰۰ گرم |
لوبیا چشم بلبلی | ۲۵۰ گرم |
تخم گشنیز | یک چهارم قاشق چایخوری |
دارچین | یک چهارم قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
سیر | ۵ حبه |
فلفل و نمک | به میزان لازم |
پیاز | ۱ عدد |
آب | ۶ لیوان |
شوید و گشنیز خرد شده | ۴۰۰ گرم |
ماهی تن | ۳ قوطی کنسرو |
پیاز متوسط | ۲ عدد |
لیمو عمانی | ۱ قاشق چایخوری |
تخم گشنیز | یک چهارم قاشق چایخوری |
دارچین | یک چهارم قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
نمک | به میزان لازم |
طرز تهیه
به گزارش وب گاه بیتوته، لوبیا را از شب قبل در آب خیس کنید و چند بار آبش را عوض کنید، سپس به همراه ۳ لیوان آب بپزید تا نرم شود. بلغورها را پاک کنید و بشویید. سیر، نمک، فلفل، زردچوبه، تخم گشنیز و دارچین و لیمو عمانی را با هم بکوبید و به همراه پیاز و سبزی خورد شده دوباره کمی بکوبید به قابلمه لوبیا اضافه کنید.
بقیه آب را اضافه کنید و زمانی که به جوش آمد بلغورها را اضافه نمایید و هم بزنید. درقابلمه را بگذازید و اجازه دهید ۲۰ دقیقه با حرارت ملایم بپزد ولی مرتب هم بزنید که ته نگیرد. تن ماهی را اضافه کرده مخلوط کنید و در قابلمه را بگذارید تا با حرارت ملایم ۱۵ دقیقه دم بکشد.