از میوههای بومی بخشهای متفاوت آسیا و مدیترانه، میتوان به میوه به اشاره کرد.
هیچ یک _ زندگی :میوه به، به میوههایی مثل سیب و گلابی شباهت دارد. مانند بسیاری دیگر از نهالها، نهال به، برای اینکه رشد کند به آبوهوایی معتدل و به نسبت گرم نیاز دارد. چون گلدهی به در فصل گرما است، پس برداشت آن در فصلهای سرد پاییز و زمستان انجام میشود. از مهمترین خواص به میتوان به دارا بودن آنتیاکسیدانهای قوی، سرشار از مواد مغذی، کمک به حالت تهوع بارداری، برطرف کردن مشکلات گوارشی، درمان زخم معده، کاهش علائم رفلاکس اسید معده، کاهش واکنشهای آلرژیک و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد،
خواص به
سرشار از مواد مغذی
به دارای مواد معدنی لازم برای بدن، فیبر و چند نوع ویتامین است که با توجه به این مواد میتوان به را بهعنوان یک مکمل مغذی برای رژیم های غذایی در نظر گرفت. اگر بخواهیم ترکیب به را بررسی کینیم شامل پروتئین، فیبر، کربوهیدرات، ویتامین C، تیامین، ویتامینB6، مس، آهن، پتاسیم و منیزیم است. به مواد معدنی و ویتامینهای بالا را در مقادیر کم برای بدن تامین میکند.
دارای آنتیاکسیدان قوی
از خواص به میتوان گفت که منبع غنی از آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدانها باعث کاهش التهاب و استرس متابولیک میشوند و از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکال آزاد حفاظت میکنند. مطالعات نشان داده است که بعضی از آنتیاکسیدانهای موجود در به، بهخصوص فلاونولها مثل کورستین و کامفرول، علاوه بر این که التهاب را کاهش میدهند، در برابر بیماریهای مزمن مثل بیماریقلبی نقش حفاظتی دارند.
کمک به حالت تهوع بارداری
از رایجترین علائم در ابتدای دوران بارداری، استفراغ و حالت تهوع است. بعضی مطالعات تسکین به برای این علائم را نشان دادهاند. در مطالعهای که روی ۷۶ زن باردار انجام شد، به علت وجود ویتامین B6 در میوه به، حالت تهوع بارداری کاهش یافته است. البته برای اثبات این موضوع، تحقیقات بسیار بیشتری مورد نیاز است.
برطرف کردن مشکلات گوارشی
در طب سنتی و عموم مردم از به در درمان اختلالات گوارشی استفاده میکنند. مطالعات اخیر نشان داده که عصاره به ممکن است در برابر آسیبهای مربوط به بیماریهای التهابی روده، از بافت آن حفاظت کند. تحقیقی روی موشهای مبتلا به کولیت اولسراتیو انجام شده است که نتایج جالبی دارد. در این مطالعه موشهایی که عصاره به را دریافت کرده بودند، در مقایسه با گروه کنترل، کاهش قابل توجه آسیب بافت روده را نشان دادند.
درمان زخم معده
از دیگر خواص به، میتوان به احتمال درمان زخم معده اشاره کرد. ترکیباتی که در به وجود دارد، امکان دارد در پیشگیری و درمان زخم معده موثر باشد. مطالعاتی در این مورد انجام گرفته که یکی از آنها نشان میدهد، به از رشد عامل ایجاد زخم معده که نوعی باکتری است، جلوگیری میکند. در مطالعه دیگری روی موشها، عصاره به در برابر زخم معده ناشی از الکل حفاظت میکند.
کاهش علائم رفلاکس اسید
به، به درمان بیماری رفلاکس معده به مری که به نام رفالکس اسید شناخته میشود، کمک بسیاری میکند. اگر به بعد از غذا استفاده شود، در تسکین علائم این بیماری به اندازه داروهای متداول تاثیر دارد. همچنین استفاده از کنسانتره به همراه داروهای متداول، نسبت به استفاده از دارو به تنهایی، علائم را بهبود میبخشد.
واکنشهای آلرژیک
به با سرکوب فعالیت بعضی از سلولهای ایمنی که مسئولیت واکنش آلرژیک را دارند، علائم آلرژی مانند آبریزش بینی، عطسه، سرفه و غیره را کاهش میدهد. مطالعهای بر روی موشها نشان داده که عصاره دانه و میوه به، ممکن است از درماتیت آلرژی مصنوعی ایجاد شده، جلوگیری کرده و به درمان آن هم کمک کند. بعضی کارشناسان هم اعتقاد دارند، به بتواند جایگزینی ایمن برای داروهای آلرژی باشد.
تقویت سیستم ایمنی
به دارای خواص ضدباکتریایی است که باعث جلوگیری از رشد بیش از اندازه بعضی باکتریهای مضر میشود، پس امکان دارد که سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. همچنین دارای ویتامین C است که سیستم ایمنی سالم به آن نیاز دارد.
فیبر برای حفاظت از باکتریهای مفید موجود در دستگاهگوارش لازم است و باعث کاهش التهاب و مقاومت در برابر عفونتهای باکتریهای مضر موجود در دستگاه گوارشی میشود. پس استفاده روزانه از به، فیبر مورد نیاز بدن شما را تامین میکند.
فواید “به” برای لاغری
“به”، به عنوان یک میوه با فیبر بالا، قادر است که احساس سیری را افزایش دهد. از این رو، بسیاری از متخصصان تغذیه به را به عنوان یک معجزه برای لاغری میبینند. یکی دیگر از خواص بینظیر “به” این است که این میوه حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی است که میتواند باعث افزایش متابولیسم شود. وقتی متابولیسم شما افزایش پیدا کند، بدن شما قادر به سوزاندن کالریها و چربیها به صورت کارآمدتر خواهد بود، که این به نوبه خود منجر به کاهش وزن میشود.
عوارض و مضرات به
دانه به
درون دانه به سیانید وجود دارد، پس نباید آن را بیش از اندازه خورد چون برای بدن خطرناک است.
مصرف به به صورت خام
خوردن خام میوه به، رگهای بدن را مسدود میکند و برای کسانی که طبع گرم دارند مناسب نیست، چون خود به میوه گرمی است. پس از خوردن به خام خودداری کنید.
هضم سنگین
روی میوه به پرز و کرکهایی وجود دارد که هضم آنها بسیار سخت و سنگین است. علاوه بر آن، پرزها برای صدا و حلق هم مضر هستند. لذا قبل از استفاده، کامل پرزها روی به را پاک کنید و آن را بشویید.