پرورشدهنده حلزون گفت: در حال حاضر تعداد زیادی از افراد هستند که تمام سرمایه خود را برای پرورش حلزون گذاشتهاند و در حال حاضر ۱۰۰ تن حلزون آماده صادرات در کشور داریم.
گروه سلامت – هیچ یک_ «مجوز تولید و صادرات حلزون صادر شود»، یکی از سوژههای پر امضایی است که طی روزهای گذشته توسط مخاطبان خبرگزاری فارس در سامانه فارس من ثبت شده است. مطالبهای که توانست در مدت زمان کوتاهی بیش از 2 هزار امضا کسب کند. از همین رو برای شنیدن جزئیات بیشتری از این مطالبه با سردبیر این سوژه تماس گرفتیم. وی که چند سالی هست در زمینه پرورش حلزون فعالیت می کند در این خصوص توضیح می دهد: «این کالا در برخی از کشورها خوراکی است و به دلیل خواص بیشماری که دارد در ساخت دارو مو لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده میشود. وی مدعی است که بارها از ارگانهای مربوطه برای گرفتن مجوز صادرات محصولش پیگری کرده اما پاسخی دریافت نکرده است. شاید باورش برایتان سخت باشد اما این کالای ارزشمند و گران قیمت یک حلزون کوچک ۹ سانتی متری است.
پرورش حلزون یکی از پردرآمدترین مشاغل در جهان است و در حال حاضر ۱۰۰ تن حلزون آماده صادرات در ایران وجود دارد که منتظر مجوز برای صادراتاند. اگر حلزونها به خارج از کشور صادر شوند درآمد میلیون دلاری برای کشور خواهد داشت.»
اگر صادرات حلزون مجاز نیست پس چرا به خارج از کشور قاچاق میشود؟
این پرورشدهنده حلزون ادامه میدهد: « در حال حاضر تعداد زیادی از افراد هستند که تمام سرمایه خود را برای پرورش حلزون گذاشتهاند. در حال حاضر ما فقط ۱۰۰ تن حلزون آماده صادرات در کشور داریم.»
وی درباره دلالهای حلزون که نزدیک مرزهای ایران فعالیت میکنند میگوید: «در نزدیکی مرزهای ایران دلالهایی هستند که پرورش دهندگان حلزون را از فروش حلزونهایشان ناامید میکنند و به آنها میگویند چون اجازه صادرات ندارید کسی حلزونهایتان را از شما نمیخرد و همه حلزونهایتان روی دستتان باد میکند. آنها پس از ناامید کردن تولیدکنندگان حلزون صبر میکنند تا تولیدکنندگان وسوسه شده و به ناچار حلزونهایشان را به پایین ترین قیمت به آنها بفروشند. این دلالها بعد از آنکه حلزونها را مفت از چنگ تولیدکنندگان در آوردند به بالاترین قیمت به خارج از کشور قاچاق میکنند!»
این پرورش دهنده از مسؤولین میپرسد:« اگر صادرات حلزون مجاز نیست پس چگونه حلزونها به خارج از کشور قاچاق میشوند؟»
۴ عدد حلزون دو میلیون تومان!
وی که خود را حامی و نماینده دیگر پرورش دهندگان معرفی میکند، در خصوص موارد استفاده حلزون در خارج از کشور میگوید: «حلزون، در خارج از کشور و در کشورهای همسایه ایران یک غذای لاکچری محسوب میشود. در خارج از کشور قیمت یک کنسرو حلزون به پول ایران که در آن چهار عدد حلزون وجود دارد نزدیک به دو میلیون تومان است. همچنین از ترشح این حلزونها در صنایع آرایشی و بهداشتی و داروسازی استفاده میشود.»
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که غذا، دارو و محصولات آرایشی و بهداشتی همگی با جسم و سلامت انسان سروکار دارد. آیا این حلزونهای پرورش داده شده دارای مجوز سلامت هستند؟ آیا استفاده خوراکی از این حلزونها و استفاده موضعی از ترشحات آن برای مصرف کننده مشکلی ایجاد نمیکند؟
کلاژن مادهای مؤثر در زیبایی و جوانسازی پوست است که از این ماده در ساخت مواد آرایشی، کرمها و داروهای خوراکی پوست و مو استفاده میشود. بعداز آب در بدن، کلاژن بیشترین ماده در بدن است. کلاژن نه تنها برای زیبایی پوست بلکه برای درمان دردهای مفصلی و غضروفی کارایی دارد.
در ترشحات حلزون، کلاژن وجود دارد. برای همین بسیاری از داروسازان و تولیدکنندگان محصولات آرایشی حاضرند برای ترشحات و کلاژن تولید شده از حلزون هزینه زیادی پرداخت کنند. یکی از پرورش دهندگان حلزون اعا میکند هرکیلوگرم کلاژن خشک و پودر شده حلزون به قیمت ۲۰ تا ۴۰ هزار دلار در بازار به فروش میرسد. همچنین کلاژن مایع آن در صنایع آرایشی و در ساخت کرمها و آبرسانها مورد استفاده قرار میگیرد.
طبق نظر دامپزشکان حلزون میتواند دارای انگل و آلودگی باشد و هیچ شخصی نمی تواند تضمین کند که آلودگی و بیماری حلزون به انسان منتقل نشود. همچنین تأیید سلامت حلزونها بسیار کار سختی است. تعداد آنها بسیار زیاد است و اگر یکی از آنها دارای بیماری و آلودگی باشد به بقیه حلزونها انتقال داده و بیماری و انگل موجود در آنها به بقیه سرایت پیدا میکند. در این حین فرد پرورش دهنده چگونه میخواهد حلزون آلوده را از بقیه شناسایی کند؟
آب، مایع ضدعفونی حلزونها!
یکی از پرورش دهندگان حلزون درباره وضعیت سلامتی حلزونهای آماده صادرات در ایران میگوید: «درست است که حلزون میتواند انگل داشته باشد اما تضمین میکنیم که حلزونهای ما بیماری نداشته باشند. اگر هم این بهانهای برای ندادن مجوز صادرات است ما حاضر هستیم تمام حلزونهایمان را به مدت یک هفته تا ده روز قرنطینه کنیم.»
این پرورش دهنده درباره شیوه قرنطینه حلزونهایشان میگوید: «ما یک هفته تا ۱۰ روز به حلزونهایمان غذا نمیدهیم تا بیماریها و انگلهایشان از بین برود. یا انقدر آنها را در آب شستشو میدهیم تا بیماری و انگلهایشان از بین برود.»
در این زمینه پرسشهای زیادی وجود دارد، اینکه برای شست و شوی این حجم از حلزون آن هم به صورت مکرر چند هزار لیتر آب مصرف می شود؟ فرض کنیم که حلزونها بارها و بارها در آب شسته و آلودگیهایشان از بین رفت. آب آلوده را باید چکار کنیم و… سوالاتی که هیچ یک از مسوولان سازمان غذا و دارو حاضر نشدند به آنها پاسخ دهند.
چه کسی باید مجوز صادرات حلزون را صادر کند؟
طبق پیگریهای خبرنگار فارس و به گفته وزارت جهاد کشاورزی، مجوز صادرات حلزون باید توسط سازمان غذا و دارو صادر شود. بنابراین سازمان غذا و دارو میبایست سلامت این حلزونها را تأیید و اجازه صادرات دهد. اما با وجود پیگیریهای مکرر خبرنگار فارس، سازمان غذا و دارو به این مطالبه مردمی پاسخگو نبود.