کیفیت پایین آموزش در دانشگاه آزاد به رغم افزایش سالانه ۲۰ تا ۲۵ درصدی شهریه تحصیل در این دانشگاه از جمله موضوعاتی است که همواره مورد انتقاد دانشجویان شاغل به تحصیل در این دانشگاه و همچنین صاحب نظران حوزه آموزش عالی بوده است.
به گزارش گروه علم و آموزش هیچ یک _ کیفیت پایین آموزشی در این دانشگاه، موضوعی است که یکی از عواقب آن ایجاد جمعیت بیشمار تحصیلکردگانی است که به دلیل داشتن مدرک دانشگاهی توقع شغلی مناسب و در خور شأن با درآمد مکفی دارند در حالی که تحصیل در این دانشگاه نتوانسته آنها را از توان و بنیه علمی، دانشی و مهارتی کافی برای ورود به بازار کار و اشتغال در مشاغل مورد نیاز جامعه برخوردار کند.
شهریه دانشگاه آزاد از دو بخش شهریه ثابت و متغیر تشکیل شده است و دانشجویان پذیرفته شده در رشته های با کنکور و بدون کنکور این دانشگاه باید برای تحصیل، شهریه مشخص شده را پرداخت کنند تا بتوانند در رشته انتخاب شده ادامه تحصیل دهند. علاوه بر شهریه ثابت، شهریه متغیر نیز بنا بر اعلام دانشگاه آزاد بر اساس رتبه واحدهای این دانشگاه سالانه روبه افزایش و در قالب اطلاعیه ای به اطلاع دانشجویان می رسد؛ دانشجویانی که بعضا به دلیل ضعف توان اقتصادی خود در زمان پرداخت این شهریه با مسائل بسیار بغرنجی مواجه می شوند و گاها از ادامه تحصیل انصراف می دهند.
افزایش شهریه ثابت!
م. یونسی یکی از دانشجویان رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد است که برای تامین هزینه های تحصیل خود مجبور است در یک کارگاه تولیدی کاری پاره وقت و با درآمد پایین داشته باشد. وی می گوید: شهریه های دانشگاه کمرم را خم کرده است. حمایتی از سوی خانواده ندارم و مجبورم تمام هزینه های زندگی ام را به تنهایی تامین کنم. در این شرایط سخت اقتصادی، درآمد پایینی که دارم نمی تواند جوابگوی زندگی ساده و بی آلایشم باشد. از تمام نیازهای شخصی خود می زنم تا بتوانم ماهانه مبلغی را پس انداز کنم و در پایان هر ترم شهریه دانشگاه را پرداخت کنم.
وی می گوید: با این وضعیت بد بازار کار، گمان نمی کنم پس از اتمام تحصیلات هم بتوانم کار مناسب پیدا کنم چراکه آموزش های دانشگاه کیفی و مهارتی نیست و بیشتر بر مطالب تئوری و نظری تکیه دارند و ما دانشجویان مهارت کافی را در دانشگاه برای ورود به بازارکار پیدا نمی کنیم. در واقع پشیمانم اما چاره ای جز ادامه مسیر ندارم زیرا تا به امروز بسیار هزینه کرده ام. ای کاش دانشگاه آزاد هنگام افزایش شهریه کمی هم شرایط دانشجویانی مانند من را در نظر داشته باشد و حداقل طبق قوانین شهریه ها را افزایش دهد. بارها دیدهایم که حتی شهریه ثابت که باید تا پایان دوره ثابت و بدون تغییر بماند، افزایش می یابد.
اساتید دغدغهای برای انتقال دانش به دانشجویان ندارند
دانشجوی دیگر که در مقطع کارشناسی علوم سیاسی تحصیل می کند، می گوید: همیشه از دانشگاه تصور دیگری داشتم. فکر می کردم دانشگاه یک جایگاه و اعتبار ویژه ای دارد و کسانی که از آن فارغ التحصیل می شوند، شأن و موقعیت اجتماعی بالایی خواهند داشت اما پس از ورود به دانشگاه متوجه شدم که تمام تصوراتم اشتباه است. نه سطح اساتید دانشگاه، در حدی است که بتوانم به آن تکیه کنم نه دلسوزی را که باید، در بین آنها دیدم. البته بی انصافی نباشد برخی از اساتید هم هستند که از سطح علمی خوبی برخوردارند اما دغدغه ای برای انتقال مطالب به دانشجویان ندارند شاید هم بی انگیزگی برخی از دانشجویان آنها با بی تفاوت کرده باشد.
هزینه صندلیهای خالی را از دانشجویان میگیرند
وی که از افزایش مرتب شهریه ها گلایه مند است، می گوید: گویا دانشگاه قصد دارد هزینه صندلی های خالی کلاس ها و هزینه نگهداری ساختمان های خالی خود در شهرهای مختلف را از دانشجویانش بگیرد و به همین خاطر است که مرتب شهریه ها و حتی شهریه ثابت را که باید تا پایان دوره تحصیل ثابت و بدون تغییر باشد، افزایش می دهد.
پایین بودن کیفیت آموزشی به گفته مسئولان دانشگاه
پایین بودن کیفیت آموزشی در دانشگاه آزاد، موضوعی است که مسئولان این دانشگاه نیز بر آن اذعان دارند و گاهی در سخنرانی های خود در مراسم مختلف به صورت غیرمستقیم و ضمنی به آن اشاره می کنند.
سال گذشته بود که سلیمانی مدیرکل امور آموزشی دانشگاه آزاد با تاکید بر اینکه مهمترین رویکرد آموزشی این دانشگاه، ارتقای کیفیت آموزش است، گفته بود: ارتقای کیفیت آموزشی را به عنوان مهمترین رویکرد آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی قراد داده ایم. ما نباید نگران این موضوع باشیم که فارغ التحصیلان ما فاقد مهارت های لازم هستند. باید از آموزش های تئوری و حافظهمحور به سمت آموزش های مهارتمحور حرکت کنیم و دانشجویان را تقویت کنیم تا بتوانند راهبردهایی را که فراگرفته اند، به خوبی پیادهسازی کنند.