در سفر رییسجمهوری به کنیا قرارداد تهاتر نیسان آبی با گوشت قرمز نهایی و مقرر شد گوشت ارزان کنیایی به بازار ایران وارد شود.
به گزارش پایگاه خبری هیچ یک _ از روزنامه ایران اقتصادی، گوشت قرمز از گذشته تاکنون به عنوان یکی از اساسیترین مواد غذایی موجود در سفره ایرانیان شناخته میشود که ارزش غذایی بالایی نیز دارد. با این حال همواره به دلیل نیاز مصرفکنندگان، کشور به سمت واردات گوشت قرمز میرود و به طور متوسط سالیانه ۱۰۰ هزار تن گوشت قرمز طی ۱۰ سال گذشته وارد کشور شده است.
اهمیت واردات گوشت قرمز
جایگاه ویژه گوشت دام در سبد غذایی مردم و مواد معدنی و مغذی موجود در آن، اهمیت واردات گوشت را برای تأمین نیاز افراد مشخص میکند.
امروزه عارضههای ناشی از کمخونی و کمبود آهن در سراسر جهان، بخصوص در میان بانوان، به وفور دیده میشود. همچنین کودکان و مادران باردار بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به کمخونی هستند اما با مصرف کافی گوشت قرمز میتوان از ابتلا به کمخونی و کمبود مواد معدنی در بدن جلوگیری کرد.
مصرف مواد مغذی موجود در گوشت، برای رشد بدن و تقویت عملکرد ارگانهای بدن ضروری است و کمبود هر یک از آنها میتواند مشکلات عدیدهای را برای افراد به وجود بیاورد.
افزایش سرسامآور قیمت گوشت قرمز در سال گذشته
با این حال اواخر سال گذشته بود که محصولات غذایی کشورمان با افزایش قابل توجه قیمت گوشت قرمز دست و پنجه نرم کرد، به طوری که با رفتن قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز به بالای ۵۰۰ هزار تومان، بسیاری از خانوارها توانایی خرید گوشت قرمز را از دست دادند. از طرف دیگر با نزدیک شدن به شب عید بازار با کاهش عرضه گوشت قرمز روبهرو شد، امری که در کنار چند مسأله دیگر سبب شد «سید جواد ساداتینژاد» با صندلی وزارت جهاد کشاورزی خداحافظی کند.
در مواجهه با این امر، برخی مسوولین این وزارتخانه شعار کاهش ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار تومانی گوشت قرمز را در آیندهای نزدیک میدادند، با این حال با وجود گذشت پنج ماه از این صحبت، همچنان گوشت قرمز به این میزان کاهش نیافته است.
یکی از اصلیترین سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش قیمت بازار، روی آوردن به واردات گوشت قرمز بود به طوری که در اواخر سال «سید محمد آقامیری» سرپرست فعلی وزارت جهاد کشاورزی از صدور مجوز برای واردات ۲۵۰ هزار تن گوشت قرمز خبر داد و گفت: این میزان واردات میتواند سهم زیادی در کنترل قیمت گوشت قرمز و تنظیم بازار داشته باشد.
از طرف دیگر «شاهپور علاییمقدم» سرپرست معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: واردات روزانه گوشت گرم و فرایند توزیع و عرضه در بازار برای کاهش قیمت آن تا پایان اردیبهشت سال آینده ادامه دارد. در سال گذشته نیز مقادیر زیادی گوشت گاوی و گوسفندی وارد کشور شد.
سفر رئیسجمهوری به کنیا و معاوضه نیسان آبی با گوشت قرمز
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در نخستین سفرش به قاره آفریقا و در اولین مقصد این سفر، در پاسخ به دعوت همتای کنیایی خود وارد نایروبی (پایتخت کنیا) شد و به منظور ارتقای همکاریها با مسوولان این کشور، تفاهمنامههای امضا کرد. به طوری که در دیدار تجار و بازرگانان کنیایی با رئیسجمهور، دو قرارداد همکاری امضا شد، یکی برای فروش نیسان زامیاد ایرانی به کنیا و دیگری برای واردات گوشت قرمز به ایران بوده است.
مجوز واردات گوشت قرمز از کنیا که پس از بررسیهای تفصیلی سازمان دامپزشکی و صدور تأییدیههای بهداشتی صادر شده است، میتواند به تعدیل قیمت گوشت در بازار ایران کمک کند، از طرف دیگر چون واردات این محصول در ازای صادرات نیسان آبی است میتوان گفت هیچ ارزی از کشور برای واردات گوشت قرمز خارج نمیشود.
این قرارداد از آنجایی اهمیت پیدا میکند که بدانیم به منظور جلوگیری از خروج ارز از کشور و به جای واردات گوشت از کشورهایی چون برزیل، استرالیا و نیوزلند که به دلیل بعد مسافت در قیمت مقرون به صرفه نیست و بر کیفیت گوشت نیز اثرگذار است، بررسیهای به عمل آمده در کنیا نشان داد جایگزینی بازار این محصول، تبعات مثبت اقتصادی به همراه دارد.
گفتنی است بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان، امارات، بحرین، کویت نیز گوشت گوسفندی، گاوی و دام زنده با قیمت ۱ تا ۳ دلار از کنیا وارد میکنند چون گواهینامههای بهداشتی این کشور هم بسیار سختگیرانه و در سطح اروپاست.
واردات ۲۱۳ میلیون دلاری گوشت قرمز(گوسفند و گوساله)
آمارهای گمرک حاکی از آن است که در سال ۱۴۰۱ حدود ۴۸ هزار و ۳۴۸ تن و ۹۲۹ کیلوگرم انواع گوشت قرمز به ارزش ۲۱۳ میلیون ۳۱۴ هزار و ۲۷۰ دلار وارد کشور شده که از این میزان ۴۳ هزار و ۳۲۰ تن و ۲۵۳ کیلوگرم به ارزش ۱۸۸ میلیون و ۵۷۷ هزار و ۷۱۰ دلار مربوط به گوشت گاوی و پنجهزار و ۲۸ تن و ۶۷۶ کیلوگرم به ارزش ۲۴ میلیون و ۷۳۶ هزار و ۵۶۰ دلار مربوط به گوشت گوسفندی بوده است.