افتتاح کلان بیمارستان غدیر به عنوان دومین کلان بیمارستان کشور پس از بیمارستان مهدی کلینیک، 820 تختخواب جدید دیگر به ظرفیت آموزشی درمانی وزارت بهداشت افزود.
گروه سلامت پایگاه خبری هیچ یک _ اسفندماه سال گذشته بود که رئیس جمهور نخستین کلان بیمارستان کشور با ظرفیت 1000 تختخوابی را در مجموعه آموزشی درمانی امام خمینی(ره) دانشگاه علوم پزشکی تهران افتتاح کرد. اکنون در کمتر از شش ماه دومین کلان بیمارستان شهر تهران در مجموعه آموزشی درمانی شهدای تجریش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز افتتاح شد؛ بیمارستانهایی آموزشی که به زیرساخت آموزش پزشکی کشور میافزاید.
کلان بیمارستانها در دنیا
کلان بیمارستانها(Mega hospital) به بیمارستانهایی با ظرفیت بیش از 600 تختخواب گفته میشود. این بیمارستانها تمامی خدمات تخصصی و فوق تخصصی مورد نیاز در زنجیره درمان را به انواع بیماران در یک مجموعه واحد ارائه میکنند. از معروفترین کلان بیمارستانها در دنیا میتوان به بیمارستان ۲۰۵۹ تختی مایوکلینیک در ایالات متحده، بیمارستان ۲۶۰۰ تختی دانشگاه هلسینکی فنلاند، بیمارستان ۱۸۰۰ تختی فرایبورگ آلمان و بیمارستان جنرال ۲۱۸۹ تختی وین اشاره کرد. در صورتیکه این بیمارستانها جنبه آموزشی نیز داشته باشند میتوانند زیرساخت مناسبی جهت تربیت پزشکان عمومی و متخصص فراهم کنند.
تختهای آموزشی
از شاخصهای زیرساختی آموزش پزشکی هر کشوری تعداد تختهای آموزشی است، چرا که هر دانشجوی پزشکی و نیز عموم دانشجوهای علوم پزشکی بخشی از فرایند تحصیل خود را در بیمارستانها و در ارتباط مستقیم با بیمار سپری میکنند. دورههایی که در پزشکی به کارآموزی بالینی(استاجری) و کارورزی بالینی(اینترنی) شناخته میشود. در این دوران دانشجویان پزشکی زیر نظر اساتید خود به آموزش و سپس تشخیص در بالین بیمار میپردازند. آمار تختهای آموزشی در بیمارستانهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اکنون در حدود 116هزار تخت است که نزدیک به 8 هزار عدد آن در دولت سیزدهم بهرهبرداری گردیده است.
ظرفیت تربیت پزشک
تجهیز و احداث بیمارستانهای جدید که زیرساخت دسترسی عادلانه مردم را به خدمات درمانی فراهم میکند به تنهایی نمیتواند پاسخگوی رفع نیاز مردم در حوزه سلامت باشد. عنصر زیرساختی مهم دیگری که موجب بهرهبرداری از این امکانات و تجهیزات میگردد، نیروی انسانی متخصص است. در نتیجه تربیت پزشکان عمومی و متخصص کافی توامان با توسعه زیرساختها زمینهساز دسترسی با کیفیت و با قیمت مناسب برای مردم خواهد بود.
دولت سیزدهم و دسترسی به خدمات
دستاوردهای دولت سیزدهم در بهرهبرداری از دو کلان بیمارستان در کمتر از 6 ماه گذشته و نیز نزدیک به 15 هزار تخت بیمارستانی در دو سال اخیر در کنار افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی عمومی و دندانپزشکی حاکی از عزم جدی دولت در رشد هماهنگ زیرساختهای بهداشتی و درمانی جهت ارتقا دسترسی عادلانه مردم به خدمات پزشکی در سراسر کشور است. باید دید در این روند چگونه ادامه پیدا خواهد کرد و آیا دولت سیزدهم میتواند زمینهساز حل مشکل کمبود پزشک به طور پایدار شود؟