خردسالانی که کودکان کار و خیابان نام گرفته و کودکانههایشان را کف خیابان طلب میکنند و اغلب مردم جامعه نیز آنها را از پشت شیشههای خودروها نظاره گر هستند و گاهی به دید ترحم به آنها می نگرند و گاهی نیز معضلی اجتماعی پنداشته میشوند.
به گزارش پایگاه خبری هیچ یک _ با دو دست کوچک و چهرههای آفتاب خوردهاش آویزان اتومبیلهایی میشود که سرچهارراه و پشت چراغ قرمز می ایستند و با نگاهی خسته و ملتمسانه سعی در برانگیختن حس ترحم سرنشینان خودرو دارند تا شاید گل و دستمال کاغذی هایش را بخرند.
اگر با این کودکان به گپ و گفت بنشینید متوجه خواهید شد که آنها ناچارند که سهم هر روزه شان را بفروشند و با جیب پر به منزل بروند تا شاید رضایت و لبخند والدین یا سرپرستانشان را ببینند.
آنها کودکی خود را در پس ناگواریهای تلخ گم کردهاند تا در ازای آن لقمه نانی با مشقت به دست آورند اما در پس این روزمرگی خیابانی آیندهای نامعلوم و مبهم در انتظار این کودکان است که به جای کودکی کردن زیر سایه امن پدر و مادر خیابان گردی و برانگیختن حس ترحم رهگذران نصیبشان شده است.
کودک کار در وهله نخست، زاده اقتصادِ ناقص خانواده یا بدسرپرست یا بی سرپرست بودن آنها است، بسیاری از این کودکان به رغم سن و سال کمشان اما نان آوری میکنند، اصولاً یکی از متغیرهای تأثیرگذار در کودکِ کار شدن بسیاری از این خردسالان، مشکلات اقتصادی است که خانوادههایشان با آن دست و پنجه نرم می کنند.
سایه سنگین مشکلات اقتصادی زودتر از انسانهای بالغ کمر این کودکان را خم و آنها را به سمت آینده نامعلوم و بعضا هولناک هدایت می کند که گهگاه زخمی بزرگ بر پیکر اجتماع به جا خواهد گذاشت.
زمانی که در حال تردد در خیابان های شیراز به خصوص سر چهارراهها و تقاطعات این کلانشهر هستید کافی است ســری به اطراف بچرخانید تا کودک کار یا کودکان کار را مشاهده کنید که زیبایی چهرههای معصومانهشان زیرآفتاب سوزان و لایهای از چرک و ســیاهی رنگ باخته است.
برخی از آنها با قد و قواره کوچکشان در حال حمل گونی سنگین تر از وزن خود یا کشیدن آن روی زمین هســتند و دستهای کوچکشان زیر بار سختیهای زندگی پینه بسته و پاهای خسته شان به کفشهای وصله پینه زده که گاهی از پاهای نحیفشان بزرگتر است، عادت کرده است.
این کودکان در شــهر شیراز مانند دیگر کلانشــهرهای کشور فال و دعا، دســتمال کاغذی و سایر اقلام را در کنار خیابانها و ســرچهارراه ها میفروشند و گاهی نیز با ترازوی خود فراموشی و بی توجهی رهگذران و دست اندرکاران را وزن میکنند.
مدیرکل بهزیستی فارس در این باره به ایرنا گفت: کودکان کار و خیابان، توسط دفتر آسیب دیدگان شهرداریها و مرکز اورژانس اجتماعی بهزیستی استان جمع آوری و ابتدا به مرکز شبانه روزی تحویل داده میشوند.
محمدرضا هوشیار افزود: این کودکان بین ۲۱ روز تا یکسال در این مرکز نگهداری میشوند و در صورت مشکلات عدیده خانواده و عدم ارجاع به خانواده بر اساس سن کودک به یکی از مراکز روزانه بهزیستی ارجاع داده میشوند.
وی در پایان عنوان کرد: ۸۰ درصد کودکان کار و خیابانی در سطح استان فارس اتباع بیگانه هستند.
ساماندهی هزار و ۳۵۰ کودک کار فارس
معاون اجتماعی ادارهکل بهزیستی فارس نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ساماندهی کودکان کار در سطح این استان با ۲ طرح روزانه و شبانه انجام می شود.
حمیدرضا محمودیان افزود: کودکان کار و خیابانی که توسط تیم های عملیاتی شهرداری ها در سطح استان جمع آوری می شوند به مراکز شبانه منتقل و در این محل توسط بهزیستی نگهداری خواهند شد.
وی ادامه داد: در روش دوم ساماندهی، این کودکان با مراجعه کارشناسان بهزیستی به سطح شهر و انجام کار روانشناسی و ایجاد انگیزه برای این کودکان آنها به مراکز روزانه دعوت میشوند تا ضمن آموزش کودک و خانواده این اقشار توانمندسازی شوند.
وی اضافه کرد: در سال گذشته هزار و ۵۰ کودک کار و خیابانی در سطح این استان ساماندهی شدند که ۳۰۰ نفر در مراکز شبانه نگهداری و ۷۵۰ نفر نیز در مراکز روزانه آموزش های لازم را کسب کردند.
معاون اجتماعی ادارهکل بهزیستی فارس در ادامه عنوان کرد: در سه ماهه اول امسال نیز حدود ۳۰۰ کودک کار و خیابانی در مراکز شبانه و روزانه بهزیستی استان ساماندهی شده است.
مسئولیت ساماندهی کودکان کار بر عهده ۱۶ ارگان
وی با بیان اینکه در ستاد ساماندهی کودکان کار و خیابانی فارس برای ۱۶ دستگاه و ارگان از قبیل شهرداری، علوم پزشکی، اداره اتباع، آموزش و پرورش، استانداری، بهزیستی و … وظایفی تعیین شده است، گفت: برای ساماندهی درست این حوزه باید همه دستگاه های متولی همکاری لازم را انجام داده و شرح وظایف خود را انجام دهند.
محمودیان افزود: عوامل متعددی در بروز معضل اجتماعی کودک کار تاثیر دارد که مسایل اقتصادی نقش بارزی در آن دارد و در کنار آن مسایل اجتماعی و فرهنگی نیز در بروز این پدیده دخیل است.
وی ادامه داد: رهاسازی کودکان در خیابان و کار کردن آنها کودک آزاری محسوب و باعث می شود که این کودکان از بسیاری از نیازهای اصلی و ضروری محروم بمانند و همچنین شرایط نامناسبی نیز در سطح شهر ایجاد شود.
معاون اجتماعی ادارهکل بهزیستی فارس اضافه کرد: بیش از ۸۰ درصد کودکان کار کودکان اتباع بیگانه هستند به نحوی که از هزار و ۵۰ کودک کار ساماندهی شده در سال ۱۴۰۱ در فارس حدود ۸۵۰ نفر آن از کودکان اتباع بیگانه هستند که ۲ سوم این اتباع نیز افراد غیرمجاز و فاقد کارت آمایش هستند که طبق قانون برای این قشر نمیتوان کاری انجام داد و این دلیل و همچنین عدم همکاری کافی دستگاههای متولی باعث شده ساماندهی کودکان کار سخت و دشوار باشد.
وی با بیان اینکه بهزیستی برای توانمندسازی خانوادههای کودکان کار اقدامات زیادی در دستور کار دارد،گفت: کودکان کار و خیابانی اغلب جز پنج آسیب اولویت دار کشور است.
محمودیان افزود: مردم نیز باید در برخورد و مواجهه با کودکان کار دقت لازم را انجام دهند و مسئولان نیز در دستگاههای مختلف به وظایف خود عمل کنند.
معاون اجتماعی ادارهکل بهزیستی فارس در پایان گفت: در سطح استان ۲ مرکز شبانه روزی نگهداری و ساماندهی کودکان کار در شیراز و چهار مرکز روزانه دیگر نیز شامل ۲ مرکز در شیراز و یک مرکز در لارستان و یک مرکز در شهرستان مرودشت فعال است.