طبق روایات مسئله ظاهر در ازدواج دارای اهمیت است و به عبارتی زوجین از نظر ظاهری نیز باید کفو همدیگر باشند و از نظر اندام، چهره و شکل ظاهری همدیگر را بپسندند و این امر در شیرینی و سعادت زندگی زناشویی تأثیر بسزایی دارد، البته این موضوع اما و اگرهایی هم دارد.
گروه زندگی هیچ یک _هانیه ناصری: دخترِ چجوریه؟! خوشگله؟ تحصیلاتش چقدره؟ باباش چیکاره اس؟ وضع مالیشون خوبه؟ پسرِ چی کاره اس؟ قیافه داره؟ قد و قواره اش چجوریه؟ باباش پولداره؟ از خودش چی داره؟ ماشین داره؟ خونه چی؟ و هزاران سؤال دیگر که به محض شنیدن خبر آشنایی و وصلت دو جوان، ذهن اطرافیان را به خود مشغول می کند. از فامیل و آشنا گرفته تا دوست و در و همسایه همه و همه به نوعی کنجکاو می شوند و شاید هم کارشناس. دلشان می خواهد سیر تا پیاز را بدانند، بماند که شاید نه سر پیاز باشند و نه ته آن!
اینجا نقطه آغاز یک راه طولانی است
* نگاه به ازدواج باید الهی باشد
آغاز ذی الحجه که روزهای پایانی اش را سپری می کنیم، سالروز ازدواجی آسمانی بود. چه بسیار دختران و پسرانی که به تأسی از بانوی دو عالم و مولای متقیان ازدواجی ساده را بر می گزینند و شروعی به دور از تکلّف و تجملات را به شبی پر زرق و برق ترجیح می دهند و چه بسیار عروس و دامادهایی که برای انتخاب، مته به خشخاش نمی گذارند و چشم به دهان قرآن و عترت می دوزند. حجت الاسلام و المسلمین «سید سعید حسینی»، امام جمعه کاشان، کنار گذاشتن توقعات بیجا در امر ازدواج و تشکیل خانواده را سبب سرازیر شدن مودت و محبت در زندگی زوجین و حفظ زندگی در چارچوب عشق و علاقه معرفی می کند. او معتقد است نگاه به ازدواج باید الهی باشد و دخترها و پسرها باید این سنت حسنه را آسان بگیرند و مطمئن باشند که اگر اراده خودشان بر این آسان گیری باشد هیچ کس نمی تواند خلاف میل و ارده شان راه دیگری را به آنها تحمیل کند.
*از دختر پیامبر(ص) و از امیرالمؤمنین(ع) تقلید کنید
هفدهم اردیبهشت ماه ۱۳۷۵ جمعی از عروس و دامادهای خوش روزی میهمان مجلسی شدند که خطبه خوان پیوند عاشقانه شان پدری مهربان بود. پدری که برای سعادتمندی فرزندانش، بارها و بارها به آنها درس ایمان و بندگی، صبر و استقامت و صفا و سادگی داده و دلسوزانه به سوی آینده ای بهتر و شیرین تر راهبریشان کرده است. رهبر معظم انقلاب در این جمع صمیمانه می فرماید:« بهترین دخترهای عالم، حضرت زهرا (س)بود. بهترین پسرهای عالم و بهترین دامادها هم، حضرت امیرالمؤمنین (ع) بود. ببینید اینها چگونه ازدواج کردند؟ از دختر پیامبر(ص) و از امیرالمؤمنین(ع) تقلید کنید. هزاران جوانِ زیبا و با اصل و نسب و قدرتمند و محبوب به یک تار موی علی بن ابیطالب(ع) نمیارزند. هزاران دختر زیبا و بااصل و نسب هم به یک تار موی حضرت زهرا(س) نمیارزند. آنهایی که هم از لحاظ معنوی و الهی آن مقامات را داشتند، هم بزرگان زمان خودشان بودند. ایشان دختر پیامبر(ص)بود. رئیس جامعه اسلامی. حاکم مطلق. او هم که سردار درجه یک اسلام بود. ببینید چطوری ازدواج کردند؟ چه جور مِهریه کم، چه جور جهیزیّه کم. همه چیز با نام خدا و با یاد او. اینها برای ما الگو هستند. همان زمان هم جاهلانی بودند که مِهریّه دخترانشان بسیار زیاد بود مثلاً هزار شتر. آیا اینها از دختر پیامبر(ص) بالاتر بودند؟ از آنها تقلید نکنید. از دختر پیامبر(ص) تقلید کنید، از امیرالمؤمنین(ع) تقلید کنید.»
زیبایی دوستی فطری است و همه زیبایی را دوست دارند
*ظاهر چه اندازه اهمیت دارد و آیا باید آن را یک معیار مهم دانست؟
زندگی مشترک تلاشی برای رسیدن به آرامش است.پس شرایطی همچون دین مداری، اخلاق نیکو، تفاهم و کفو بودن می تواند زوجین را در جهت رسیدن به این آرامش همراهی کند. البته طبق روایات مسئله ظاهر هم در امر ازدواج دارای اهمیت است و به عبارتی زوجین از نظر ظاهری نیز باید کفو همدیگر باشند و از نظر اندام، چهره و شکل ظاهری همدیگر را بپسندند و این امر در شیرینی و سعادت زندگی زناشویی تأثیر بسزایی دارد. در واقع زوجین باید از نظر ظاهری تناسب داشته باشند و غفلت از این نکته و یا بی اهمیت جلوه دادن آن چه بسا موجب مشکلاتی در زندگی مشترک شود. در کتاب وسائل، ج ۱۴، ص۳۷ از امام باقر(ع) آمده است : «هر گاه مردی از شما قصد ازدواج داشت از موی دختر سؤال کند، چنانچه از رخسارش سؤال می کند، زیرا مو یکی از دو رکن جمال است.»
باید پذیرفت که زیبایی معیار و قانون مشخصی ندارد و تا حدودی نسبی و وابسته به سلیقه افراد است
یک نکته مهم هم ارتباط حسن ظاهری با ارضاء غرایز جنسی است. بنابراین تمایل به داشتن همسری با ظاهر مورد پسند در کنار تمام صفات نیکو امری طبیعی و سبب حفظ بنیان خانواده است. البته باید پذیرفت که زیبایی معیار و قانون مشخصی ندارد و تا حدودی نسبی و وابسته به سلیقه افراد است و ممکن است فردی در نظر کسی زیبا باشد و در نظر دیگری زشت. پس میتوان گفت زیبایی باید به اندازه ای باید باشد که زوجین همدیگر را بپسندند و جذابیت کافی برای همدیگر داشته باشند. در روایات تأکید شده است که زیبایی نباید تنها ملاک و یا اولویت اول در ازدواج باشد. در وسائل، ج۱۴،ص ۳۱آمده است رسول گرامی اسلام می فرمایند :«کسی که با زنی تنها به خاطر جمالش ازدواج کند خوشایند خود را از او نبیند و کسی که با زنی به خاطر مال و ثروتش ازدواج کند، خدا او را با همان مال واگذارد، بر شما باد به زنی که دین داشته باشد.» و در روایتی دیگر از وسائل الشیعه، ج۲۰، ص۲۵ رسول اکرم(ص) فرموده اند: از گلهای زیبایی که در جاهای متعفّن می روید بپرهیزید، سؤال شد که منظور چیست؟ فرمودند: زن زیبایی که در خانوادهای پلیدپرورش یافته باشد »
آینده ای شیرین در گرو انتخابی درست
*انتخابی که آینده را رقم می زند
مهدی و فاطمه زوج جوانی هستند که به تازگی پیوند عاشقی، آن هم از نوع ساده و بی ریا بسته اند. مبنای انتخابشان حرف خداوند متعال و اهل بیت (ع) بوده و مرامشان دوری از بدعت ها و سنت های نادرست. حرف و عمل را یکی کردند و به امید برکتی سرشار دست رد بر تمام ریخت و پاش ها زدند. آنقدر راضی اند که دلشان می خواهد همه جوان ها تجربه شیرینشان را تجربه کنند.
شهرزاد هم متأهل است و مادر ۲ فرزند. اینطور که می گوید تا می توانست به خواست دلش جوانی کرد و از توقعات کم نگذاشت. مبنای انتخابش هم حرف مردم بود و چشم و هم چشمی های جاهلانه. حالا که ۷ سال از زندگی مشترکش می گذرد معتقد است سادگی رمز موفقیت یک زندگی مشترک است. نسخه ای شفا بخش که تضمین کننده سلامت پیوندی مقدس است. او می گوید:« جوانهای دم بخت باید سطح خواسته ها، انتظارات و توقعاتشان را پایین بیاورند تا مسیر زندگی به راه بسته و بن بست نیانجامد و بیشتر از هرچیز به فکر شناخت و آگاهی از ایمان، اخلاق و رفتارهای شریک زندگی خود باشندنه ظواهر و خواسته های بی مورد.
* مطلع عشق
فرصتی بود که پای درسی از مطلع عشق و پدرانه هایی راهگشا بنشینیم. این صفحه هر هفته میهمان نگاه گرم شماست.