مدیرعامل شبکه ملی افراد دارای معلولیت بینایی در اعتراض به رد شدن نابینایان در آزمون استخدامی آموزش و پرورش گفت: این استخدام برای معلولان جسمی حرکتی و ناشنوایان و… صورت میگیرد اما اغلب نابینایان را به بهانههای مختلف رد میکنند.
گروه آسیبهای اجتماعی پایگاه خبری هیچ یک _ براساس ماده ۱۵ قانون حمایت از معلولان دولت مکلف است ۳درصد از مجوزهای استخدامی دستگاههای دولتی و عمومی که از بودجه عمومی کشور استفاده میکنند به جز موارد ذکر شده در بندهای (ت) و (ث) ماده (۱۱) این قانون را به افراد دارای معلولیت واجد شرایط اختصاص دهد. این در حالی است که مدیرعامل شبکه ملی افراد دارای معلولیت بینایی میگوید: افراد دارای معلولیت را در مصاحبهها و کمیسیونهای پزشکی استخدام آموزش و پرورش رد میکنند.
در ادامه این اعتراض، جمعی از افراد دارای معلولیت نابینایی در واکنش به رد شدن در آزمونهای مصاحبه و کمیسیونهای پزشکی استخدام آموزش و پرورش پویشی در فارس من راه انداختند که به این اقدام وزارت آموزش و پرورش انتقاد کرده است.
مدیران این پویش به نمایندگی از جمعی از افراد دارای معلولیت نابینایی در این کمپین نوشتند: «با عنایت به صراحت قانون در خصوص سهمیه سه درصدی معلولان در آزمونهای استخدامی کشور و آزمونهای استخدامی آموزش و پرورش، به رغم قبولی تعدادی از متقاضیان معلول در آزمون استخدامی معلمی مدارس استثنائی و عادی مورخ ۱۴۰۲.۰۲.۰۸، متأسفانه در مرحله مصاحبه حضوری، کمیسیون پزشکی آموزش و پرورش در اقدامی غیرقانونی و تبعیضآمیز تمامی متقاضیان معلول را به دلیل معلولیت بینایی از ادامه مراحل استخدامی منع کردهاند و به مرحله مصاحبه جهت احراز شایستگی و توانایی نرسیدند و بدین طریق سهمیه قانونی حق اشتغال معلولان را بدون ادله قانونی تضییع نمودهاند.»
طراحان این پویش در ادامه تأکید کردند: «وزارت آموزش و پرورش از جمله دستگاههایی است که به قانون سهمیه سه درصدی اشتغال معلولان توجهی نداشته و صرفاً به دلیل وضعیت جسمی معلولان که در قانون لحاظ شده بدون ادله قانونی از استخدام معلولان نه تنها در بخش آموزشی مدارس استثنائی که حتی در سایر قسمتهایی که این افراد توانایی لازم را دارند خودداری میکند. »
حمید جعفری، مدیرعامل شبکه ملی افراد دارای معلولیت بینایی نیز در اعتراض به رد شدن نابینایان در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، به خبرنگار فارس گفت: براساس ماده ۱۵ تبصره ۲ قانون حمایت از معلولان، دولت وظیفه دارد تا ۳درصد از استخدامهای دستگاههای دولتی و عمومی بودجه بگیر را به افراد دارای معلولیت اختصاص دهد. این استخدام برای معلولان جسمی حرکتی و ناشنوایان و… صورت میگیرد اما برای نابینایان وقتی آزمون برگزار میشود اغلب آنها را به بهانههای مختلف رد میکنند.
نامه انجمن نابینایان به رئیس جمهور
وی افزود: همکاران ما در آزمونهای استخدام آموزش و پرورش ثبت نام میکنند، در آزمون قبول میشوند و در مراحل مصاحبه و کمیسیونهای پزشکی آنها رد میشوند، حتی گاهاً برخی از دوستان را در همان مراحل اولیه پس از آزمون رد میکنند.
مدیرعامل شبکه ملی افراد دارای معلولیت بینایی با انتقاد از وزارت آموزش و پرورش درباره سیاستهای این سازمان در قبال افراد نابینا، گفت: ما از وضعیت موجود در قبال نابینایان به شدت معترضیم و نامهای به رئیس جمهور در تیرماه سال جاری و وزیر آمورش و پرورش ارسال کردهایم.
وی ادامه داد: با سازمان بهزیستی نیز به عنوان متولی افراد دارای معلولیت اعتراض کردیم که این سازمان نیز نامهای با مضمون اعتراض به وزارتآموز و پرورش به این وزارتخانه ارسال کرد.
جعفری با اشاره به آمار ثبت نام شده در آزمون وزارت آموزش و پرورش، گفت: امسال حدود ۶۰۰ نفر از افراد دارای معلولیت نابینایی در آزمون وزارت آموزش و پرورش ثبت نام کردهاند و بیش از نیمی از آنها برای مصاحبه دعوت شدند و از آن تعدای که دعوت شدهاند نیمی رد شدهاند. این در حالی است که در دفترچه آزمون نوشتهاند که ما به این افراد نیاز داریم.
واکنش سازمان بهزیستی چه بود؟
فاطمه عباسی، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در واکنش به اعتراض جمعی از افراد دارای معلولیت نابینایی به رد شدن در آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش، با ارسال نامهای مدیر کل محترم برنامهریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش از عدم همکاری برخی ادارات کل آموزش و پرورش استانها با بهزیستی برای حضور نمایندگان بهزیستی درجلسات مصاحبه استخدامی افراد دارای معلولیت انتقاد کرد.
وی این اعتراض را در قالب نامهای به وزارت آموزش و پرورش ارسال کرده است. در این نامه آمده است که« بر اساس ماده ۱۵ قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت تمامی دستگاههای اجرایی و نهادهای عمومی غیر دولتی مکلفند حداقل ۳درصد از مجوزهای استخدامی را به افراد دارای معلولیت اختصاص دهند، بر همین اساس اشتغال افراد دارای معلولیت در آن وزارتخانه و بهرهمندی از این امتیاز دارای پشتوانه قانونی است.»
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در ادامه نوشته است: «متأسفانه بر اساس اطلاعات واصله مکاتبات ادارات کل بهزیستی تعدادی از استانها انجمنهای افراد دارای معلولیت و مراجعات حضوری و تلفنی علیرغم ثبت نام این عزیزان بر اساس شرایط مندرج در دفترچه آزمون استخدامی و پذیرفته شدن در آزمون کتبی وزارت آموزش و پرورش طبق ضوابط و مقررات مقرر اکثر پذیرفته شدگان دارای معلولیت به دلایلی از حق قانونی خود محروم و از روند چرخه استخدام خارج میشوند، انتظار میرود ضمن بررسی مشکلات پیش آمده و ارائه گزارش مستندی از فرایند اجرای مصاحبه این افراد توضیحات مستدلی در خصوص علل حذف این عزیزان از روند مصاحبه به این حوزه ارسال دارند.»