در جهانی که ما زندگی میکنیم، قهوه به یکی از نوشیدنیهای محبوب تبدیل شده است.
گروه هیچ یک _از کافههای خیابانی گرفته تا میز کار ما، فنجان قهوه از جدانشدنیها است. اما چرا؟ آیا فقط به خاطر طعم لذیذ و احساس خوبی که به ما میدهد است یا دلیل دیگری دارد؟ در این مقاله سعی داریم نگاهی عمیق به خواص قهوه بیندازیم و بررسی کنیم که چرا قهوه به این شکل مورد علاقه ما شده است.
فواید و خواص قهوه
قهوه، منبع سرشار از آنتیاکسیدان
قهوه، با داشتن مقادیر بالای آنتیاکسیدان و مواد مغذی، در سلامتی بدن ما نقش مهمی دارد. گروههای بزرگی از دانشمندان به بررسی خواص قهوه میپردازند و بسیاری از یافتههای این مطالعات بیانگر این است که مصرف قهوه میتواند به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف کمک کند. اما باید بدانیم که قهوه مانند هر ماده دیگری، با داشتن مزایا، معایب خود را نیز دارد. برخی از این معایب شامل بیخوابی، سوء هاضمه، افزایش ضربان قلب و فشار خون میشوند.
کافئین، ماده ای مفید برای چربی سوزی و لاغری
یکی از ترکیبات موجود در قهوه کافئین است. این ماده، که یکی از عوامل مهم در مزه و اثرات قهوه است، برای چربی سوزی و لاغری بسیار مفید است. این ماده در تقریبا تمام مکملهای تجاری چربی سوزی و لاغری استفاده میشود. طبق برخی مطالعات معتبر انجام شده در سالهای اخیر، محققین به این نتیجه رسیدهاند که مصرف کافئین میتواند میزان متابولیسم بدن را بین ۳ تا ۱۱ درصد افزایش دهد و به چربی سوزی کمک کند.
تاثیر قهوه بر فشار خون و بیماریهای قلبی
اگرچه کافئین قابلیت افزایش فشار خون را دارد، اما این افزایش ناچیز و محدود است و با مصرف منظم قهوه از بین میرود. اما افرادی که در معرض فشار خون بالا قرار دارند، باید مصرف قهوه خود را کنترل کنند. از طرفی، شواهد متعددی وجود دارد که نشان میدهد مصرف قهوه میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد.
قهوه و مقابله با سرطان
سرطان، بیماریی است که با رشد بیسر و صدا سلولهای بدن همراه است و یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان است. اما قهوه، میتواند در مقابله با دو نوع خاص از سرطان کبد و روده بزرگ ما را یاری کند. شواهد و مطالعات گسترده نشان دادهاند که مصرف قهوه میتواند خطر ابتلا به این دو نوع سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
آلزایمر و قهوه: نوشیدنی برای حفاظت از حافظه
بیماری نورودژنراتیو پراکنده، آلزایمر، عامل اصلی کاهش توانایی های فکری در جمعیت جهانی است، با بیشترین تأثیر روی افراد بالای ۶۵ سال. با اینکه هنوز درمان معتبری برای آن وجود ندارد، اما راههای متعددی وجود دارد که میتوانند کمک کنند در پیشگیری یا کاهش سرعت پیشرفت آن. از جمله این راهکارها، انتخاب غذاهای سالم و ورزش منظم است. اما بر اساس تحقیقات متعدد، خواص قهوه نیز نقش عمده ای در کاهش خطر ابتلا به این بیماری دارد. بر اساس تحقیقات، کسانی که به طور منظم قهوه مینوشند، خطر ابتلا به آلزایمر را تا ۶۵٪ کاهش میدهند.
قهوه و طول عمر
با وجود اینکه آمار نشان میدهد مصرف کنندگان قهوه کمتر احتمال دارد به برخی از بیماریها مبتلا شوند، این میتواند به افزایش طول عمر آنها منجر شود. بر اساس دو تحقیق عظیم، خوردن قهوه میتواند خطر مرگ را تا ۲۰٪ در مردان و ۲۶٪ در زنان بین ۱۸ تا ۲۴ سال کاهش دهد. این تاثیر بیشتر در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ دیده میشود. در یک تحقیق ۲۰ ساله، مصرف کنندگان قهوه با دیابت تا ۳۰٪ کمتر احتمال دارند که مرگ زودهنگام را تجربه کنند.
قهوه و افسردگی: درباره نقش نوشیدنی سیاه در مقابله با افسردگی
افسردگی یک اختلال روانی شدید است که میتواند بر کیفیت زندگی فرد تاثیر مهمی بگذارد. این بیماری در جوامع مختلف رو به گسترش است و تعداد زیادی از زنان، مردان و حتی کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد. یک تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۱ در دانشگاه هاروارد نشان داد که زنانی که چهار فنجان قهوه در روز مینوشند، ۲۰٪ کمتر احتمال دارند که به افسردگی مبتلا شوند. یک تحقیق دیگر بر روی بیش از ۲۰۰ هزار نفر نشان داد که افرادی که حداقل چهار فنجان قهوه در روز مینوشند، تا ۵۳٪ کمتر در خطر مرگ به دلیل خودکشی هستند.
آیا یک فنجان قهوه میتواند باعث بهبود عملکرد بدنی شود؟
همانطور که میدانیم، کافئین نوعی تحریک کننده برای سیستم عصبی میباشد که باعث میشود بدن چربیهای ذخیره شده را تحلیل کند. در همین راستا، کافئین باعث افزایش سطح نور اپی نفرین (آدرنالین) در خون نیز میشود. این هورمون قدرتمند میتواند بدن را برای انجام کارهای فیزیکی شدید آماده کند. از جمله خواص قهوه، توانایی کافئین در فراهم کردن اسیدهای چرب آزاد به عنوان سوخت برای بدن است. با تواجه به این موارد، نباید تعجب کرد که کافئین میتواند عملکرد بدنی را به طور متوسط ۱۱ تا ۱۲ درصد افزایش دهد.
مصرف قهوه و کاهش احتمال ابتلا به پارکینسون
پارکینسون، پس از آلزایمر، بیماری عصبی شایعی است که به علت از دست دادن نورونهای مولد دوپامین در مغز ایجاد میشود. مثل بیماری آلزایمر، درمان دقیقی برای پارکینسون در دست نیست و لذا پیشگیری به عنوان مهمترین روش مقابله با آن شناخته شده است. با توجه به مطالعات، آن دسته از افرادی که قهوه مینوشند، خطر کمتری برای ابتلا به پارکینسون دارند. به نظر میرسد این خاصیت با داشتن کافئین در قهوه مرتبط است، چرا که نوع بدون کافئین آن این خطر را کاهش نمیدهد.
نقش قهوه در حفظ سلامت کبد
کبد یکی از ارگانهای حیاتی بدن است که تعداد زیادی عملکرد حیاتی را بر عهده دارد. بیماریهای مختلفی میتوانند سلامت این ارگان حیاتی را تهدید کنند، از جمله هپاتیت، کبد چرب و بیماریهای دیگر. با این حال، بر اساس تحقیقات علمی، مصرف ۴ فنجان قهوه در روز میتواند خطر ابتلا به کبد چرب و سیروز کبدی را تا ۸۰ درصد کاهش دهد. با این حال، برای کسانی که عادت ندارند قهوه بنوشند، اضافه کردن مقدار زیادی از آن به روتین روزانه ممکن است مناسب نباشد و یا حتی به سلامتی آنها آسیب بزند. پیشنهاد میشود که شروع نوشیدن قهوه را به تدریج انجام دهید و در صورت مصرف داروهای خاص، با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین استفاده را از خواص قهوه داشته باشید.
قدرت کافئین: چگونه قهوه انرژی ما را افزایش میدهد
خواص قهوه نیرویی قدرتمند برای افزایش انرژی ما هستند. کافئین، ماده محرکی که در قهوه موجود است، به عنوان یکی از روانگردانهای متداول در جهان شناخته میشود. وقتی ما قهوه مینوشیم، کافئین به سرعت جذب خون میشود و به مغز منتقل میشود. طبق بررسیهای علمی مختلف خواص قهوه در افزایش حافظه، خلق و خو، هوشیاری، سطح انرژی، زمان واکنش و عملکرد ذهنی مثبت بوده است.
عوارض و مضرات قهوه
وابستگی به کافئین: رویای خوش یا کابوس؟
با وجود خواصی که ذکر شد، کافئین میتواند باعث ایجاد وابستگی شود. علماً نشان داده شده است که استفاده مداوم از کافئین، حتی در دوزهای متوسط، میتواند باعث وابستگی بشود و در صورت توقف مصرف، عوارض جانبی مانند سردرد و خستگی را ایجاد کند.
کافئین و هوشیاری: ارتقاء عملکرد یا تحت فشار قرار دادن سیستم عصبی؟
کافئین به دلیل توانایی آن در جلوگیری از ترشح آدنوزین باعث افزایش هوشیاری میشود. بالا بردن ترشح آدرنالین نیز دیگر ویژگی کافئین است که منجر به افزایش انرژی میشود. اما، مصرف زیاد کافئین میتواند منجر به افزایش اضطراب شود. در واقع، اختلال اضطرابی ناشی از کافئین به عنوان یکی از چهار سندروم مربوط به کافئین در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی شناخته شده است. دریافت بیش از هزار میلیگرم کافئین در روز میتواند نشانههایی از اضطراب نظیر عصبانیت، لرزش بدن و علائم مشابه را بوجود آورد. این حقیقت مهم است که همه قهوهخورهای منظم و غیرمنظم باید با آگاهی کامل از آن اقدام به مصرف قهوه کنند.
اثرات کافئین بر خواب
یکی از عواملی که مردم را به سمت مصرف قهوه هدایت میکند، خاصیت بیدارکنندگی کافئین است. اما نکته ای که باید به آن توجه داشت، این است که مصرف بیش از حد کافئین میتواند باعث تغییراتی در الگوی خواب افراد شود. تحقیقات متعددی نشان دادهاند که کافئین در مقادیر زیاد میتواند زمان لازم برای ورود به خواب را افزایش دهد و حتی میتواند کیفیت خواب را تحت تأثیر قرار دهد، به خصوص در سالمندان. با این حال، اگر کافئین به مقادیر کم یا متوسط مصرف شود، احتمالا تاثیر چندانی بر کیفیت خواب افراد نخواهد گذاشت. علاوه بر مقدار کافئین، زمان مصرف آن نیز میتواند تاثیر قابل توجهی بر الگوی خواب داشته باشد. به همین دلیل توصیه میشود که افراد در ساعات اواخر روز از مصرف قهوه و نوشیدنیهای حاوی کافئین خودداری کنند تا خواب بهتری را تجربه کنند.
قهوه و گوارش
بسیاری از مردم این ایده را دارند که یک فنجان قهوه در صبح میتواند به بهبود فرآیند گوارش کمک کند. این خاصیت مسهل قهوه، بیشتر به افزایش ترشح گاسترین مرتبط است. اما نکته جالب این است که قهوه بدون کافئین نیز میتواند چنین اثری داشته باشد. کافئین همچنین با تقویت حرکات منظم روده، در بهبود فرآیند گوارش میتواند مؤثر باشد. بر همین اساس، ممکن است مقادیر زیاد کافئین برای برخی از افراد ممکن منجر به ایجاد اسهال و شل شدن مدفوع شود. در حالی که در سالهای اخیر مطالعات نشان دادهاند که قهوه در ایجاد زخم معده نقش چندانی ندارد، اما به نظر میرسد که نوشیدنیهای حاوی کافئین، به خصوص قهوه، میتواند در افزایش علائم بیماری رفلاکس معده تاثیرگذار باشد.