دولت دهم 17 فاز پارس جنوبی را با پیشرفت 70 درصد به دولت یازدهم تحویل داد و در دولت قبل تکمیل شد، اما پاسکاری دولتها در تحویل پروژهها به دولت بعدی خود در دولت روحانی متوقف شد و دولت سیزدهم باید افزایش تولید گاز را از صفر شروع کند.
به گزارش پایگاه خبری هیچ یک به نقل از خبرگزاری فارس، هفته گذشته سرانجام پس از گذشت بیش از 20 سال از تلاش دولتهای مختلف برای توسعه فاز 11 میدان مشترک پارس جنوبی، این فاز با همت مهندسان ایرانی و بدون حضور شرکتهای خارجی مثل توتال، با حضور رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید؛ طبق گفته جواد اوجی، وزیر نفت، با حفاری 4 حلقه چاه در این فاز، تولید گاز با رقمی بین 10 تا 15 میلیون متر مکعب در روز آغاز شده است.
* ادعای دفتر حسن روحانی بر بهرهبرداری از 17 فاز پارس جنوبی در دولت قبل
همزمان با اعلام خبر موفقیت مهندسان ایرانی در توسعه و تولید گاز از فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی، دفتر حسن روحانی رئیسجمهور سابق ایران در گزارشی اعلام کرد که افتتاح عمده فازهای پارس جنوبی دستاورد دولت قبل است.
حتی محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور سابق نیز در مصاحبهای عنوان کرد که پروژه فاز 11 پارس جنوبی دستاورد دولت روحانی است، درحالی که در دولت قبل فقط ساخت و نصب جکت فاز 11 انجام شده بود و مابقی اقدامات مثل حفاری 4 حلقه چاه، احداث خطوط لوله و تامین سکو در دولت سیزدهم انجام شده است.
دفتر حسن روحانی در گزارشی عنوان کرد: از سال 1392 تا 1399، تعداد فازهای تکمیلشدهٔ میدان گازی پارس جنوبی از 10 فاز به 27 فاز رسید و اینگونه بود که ایران در برداشت گاز از این میدان مشترک، قطر را پشت سر گذاشت.
در ادامه آورده شده است: در همان فاصلهٔ 92 تا 99 تعداد سکوهای نصب شده در میدان مشترک پارسجنوبی هم با 236 درصد افزایش از 11 سکو به 37 سکو رسید و نهایتا با توسعه پارس جنوبی در دولت روحانی، تولید روزانهٔ گاز از این میدان مشترک، 2.5 برابر شد و از 280 به 700 میلیون متر مکعب در روز رسید.
* 17 فاز پارس جنوبی با میانگین پیشرفت 70 درصد در پایان دولت دهم تحویل داده شد
البته گزارش دفتر رئیسجمهور سابق درباره افتتاح معادل 17 فاز پارس جنوبی در دولت قبل و افزایش 420 میلیون متر مکعبی تولید گاز در این میدان صحیح است اما «همه» واقعیت نیست. طبق گزارش شرکت ملی نفت ایران، معادل 17 فاز پارس جنوبی با پیشرفت میانگین 70 درصد در پایان دولت دهم، به دولت یازدهم تحویل داده شدهاند.
در جدول 1، جزئیات پیشرفت هر فاز پارس جنوبی در پایان دولت دهم آورده شده است. همانطور که مشاهده میکنید فازهای پارس جنوبی با درصد پیشرفتهای بالا تحویل دولت یازدهم شدهاند و حتی معادل 5 فاز با پیشرفت بیش از 90 درصد در اختیار دولت یازدهم و دوازدهم قرار گرفت.
جدول 1
* ریشه ناترازی گاز به عملکرد ضعیف دولت قبل برمیگردد؟
البته در ماجرای توسعه فازهای پارس جنوبی یک بعد ناپیدا نیز وجود دارد. دلیل توفیقات دولت یازدهم و دوازدهم در توسعه گازرسانی و تامین پایدار گاز کشور، پروژههای توسعهای بودند که با پیشرفت میانگین 70 درصد در اختیار دولت روحانی قرار گرفته که با تکمیل آنها تولید گاز 420 میلیون متر مکعب افزایش یافت.
اگر دولت یازدهم و دوازدهم نیز قرارداد و عملیات اجرایی پروژههای افزایش تولید گاز را کلید میزد و با پیشرفت بالا مثلا معادل 70 درصد و با ظرفیت افزایش تولید 420 میلیون متر مکعب در اختیار دولت سیزدهم برای تکمیل قرار میداد، هماکنون کشور با ناترازی گاز در روزهای سرد سال مواجه نبود.
محمدامین راد کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به این موضوع عنوان کرد: طبیعی است که آغاز تا تکمیل پروژههای توسعه میادین گازی حداقل 5 سال طول میکشد و در نتیجه این پروژهها باید در دولت قبلی آغاز و به دولت فعلی برای تکمیل پاسکاری شود و دولت فعلی نیز برای دولت بعدی همین کار را انجام دهد. اما الان دولت سیزدهم توسعه میادین جدید گازی و افزایش تولید را از صفر آغاز کرده است.
وی اظهار داشت: همچنین در دولت گذشته و در سال 96 باید پروژههای فشارافزایی میدان پارس جنوبی آغاز میشد تا امسال و سال آینده به بهرهبرداری رسیده و وارد مدار شود. پیشبینی میشود ما از دو سال دیگر به میزان یک فاز از تولید گاز از میدان پارسجنوبی را از دست بدهیم. اما این پروژهها تازه در دولت سیزدهم وارد مرحله مطالعات و طرح پایلوت شده و تا به ثمررسانی حداقل 4 سال زمان میبرد.
در مجموع فارغ از نقش دولتها در توسعه فازهای میدان گازی پارس جنوبی باید توجه داشت که این اقدامات دستاورد مهندسان و متخصصان ایرانی در شرایط تحریم است، اگر در دولت قبل نیز به جای اعتماد به شرکتهای خارجی و تعلل برای آنها کار به شرکتهای ایرانی داده شده و به آنها اعتماد میشد، فاز 11 پارس جنوبی در دولت قبل به بهرهبرداری میرسید.