وابستگی بیش از حد به همسر در زندگی مشترک اگر یک طرفه باشد ممکن است مشکلاتی در رابطه زوجها به وجود بیاورد و باید میزان این وابستگی را با روشی مناسب کاهش داد.
گروه هیچ یک زندگی – وابستگی طبیعی و معقول به همسر باعث تحکیم خانواده میشود و زوجین برای بقای زندگی خود نیازمند وابستگیهای متعادل و دو طرفه هستند. اما وابستگیهای شدید و یک طرفه باعث ایجاد چالشهایی در زندگی مشترک میشود و موجب سلب آسایش و استقلال همسر خواهند شد.
وابستگی به همسر
شخصیت وابسته یکی از انواع اختلالات شخصیت است که شما و همسرتان را در یک رابطه تنگاتنگ و کنترل شده قرار میدهد. کسانی که دچار چنین اختلالی هستند از بیماری خود آگاه نیستند. این افراد همیشه از اینکه همسرشان را از دست دهند میترسند و از تنها ماندن، تصمیم گرفتن و حتی تنها فکر کردن میهراسند.
عوامل متعددی در ایجاد وابستگی به همسر
ریشه این اختلال به دوران کودکی باز میگردد. برخی از والدین سبب میشوند که احساس استقلال در کودک شکل نگیرد و ناقص در آنها شکل بگیرد. برخی از والدین دوست دارند که کودکشان تابع رای و نظر او باشد و اگر کودک رفتار مستقلانه انجام دهد از سوی والدین طرد میشود این کودکان هنگام خردسالی به والدینشان وابستهاند و در بزرگسالی نیز به همسرشان وابسته خواهند شد. پرورش ویژگیهای خاصی مانند عدم جرأتمندی، فداکاری بیش از حد، نداشتن استقلال و عدم اجازه در تصمیم گیری نقش موثری در ایجاد این نوع اختلال دارد.
آگاهی از میزان وابستگی به همسر
برای آگاهی از میزان وابستگی خودتان و همسرتان به این پرسش ها پاسخ دهید.
آیا شما و همسرتان هرکاری را که میخواهید انجام دهید با نظر و تأیید هم انجام میدهید؟
آیا بدون حضور همسرتان میتوانید برای اوقات فراغتتان برنامهریزی کنید؟
آیا میتوانید بدون احساس گناه کاری برای خودتان کاری انجام بدهید یا چیزی بخرید؟
آیا شما و همسرتان یک رابطه هم وابسته دارید؟
اگر پاسخ شما به بیشتر این پرسش ها مثبت است بدین معنی است که شما حریم خصوصی را درک نمیکنید و یک شخصیت وابسته دارید.
راهکاری برای کاهش وابستگی به همسر
اگر شما جزو افرادی هستید که به همسرتان وابستگی شدید دارید، این وابستگی ممکن است زندگی شما را با چالشها و مشکلاتی رو به رو سازد پس بهتر است سعی کنید این وابستگی را به مرور و با تلاش و سعی و تحمل از بین ببرید.
روی احساساتتان کار کنید
اگر به همسرتان وابسته هستید بنابراین تجربه احساساتی مانند ترس از دست دادن،ترس تنها ماندن، اعتماد به نفس پایین، ترس از تصمیم گیریهای مهم و ضروری طبیعی است . اما اگر پرداختن بیش از حد به این احساسات برای شما مشکل ایجاد میکند پس بیش از اندازه به آنها توجه نکنید.
شخصیت مستقل داشته باشید
هر یک از افراد خواستهها، علاقمندیها و روحیات متفاوتی با یکدیگر دارند که لزوماً با شریک زندگی تان یکسان نیست. برای رابطه سالم هویت و استقلال زن و مرد به یک اندازه ضروری هستند.
عشق به همسرتان را مانع داشتن استقلال ندانید و سعی کنید با حمایت و تشویق همسرتان به استقلال بیشتری دست پیدا کنید. به همسرتان بگویید که این مستقل شدن نیاز هردوی شماست و فرصتی برای تجربه و رسیدن به رشد و بلوغ بیشتر است.
درمان وابستگی شدید به همسر
به علاقمندیهای خود بپردازید
به علاقمندیهایتان بپردازید و جدا از همسرتان برای خود سرگرمیهای متفاوتی داشته باشید.
تعریفتان را از رابطه مشترک تغییر دهید
برای اینکه شما به همسرتان وابسته نباشید باید تعریفتان را از رابطه مشترک تغییر دهید. اگر علت وابستگی باورها و برداشت غلط از رابطه زناشویی است آن را تغییر بدهید. اگر تعریفتان از ازدواج را یک اتحاد ناگسستنی و اشتراک در همه امور زندگی میدانید کمی در این تعریف تغییر بدهید.
از قالب یک زوج خارج شوید
اگر نمیتوانید بدون همسرتان یک تصمیم ساده بگیرید یا یک کار ساده انجام بدهید از قالب یک زوج خارج شوید و به هر شکلی این وابستگی را عوض کنید.
کارهایی که برای کاهش وابستگی به همسر باید انجام داد
حفظ حریم شخصی
حریم شخصی فضایی برای تجربه و رشد است بنابراین حفظ حریم شخصی به معنی فاصله گرفتن یا کنار زدن همسرتان از زندگی نیست بلکه با حفظ این حریم رابطه عاطفی شما همچنان پابرجا خواهد ماند.
شرایطی که در آن وابسته میشوید شناسایی کنید
مواقعی را که در آن احساس وابستگی میکنید، بشناسید و کمتر در آن شرایط قرار بگیرید و یا با احساس وابستگی خود مقابله نمایید مثلاً به تنهایی به خرید بروید
فعالیتهای اجتماعی خود را افزایش دهید
به گزارش وب گاه نمناک، افزایش تعاملات فردی و اجتماعی و پرداختن به فعالیتهای اجتماعی مفید باعث میشود برای زندگی خود هدفهایی را در نظر بگیرید و کمتر به همسرتان وابسته شوید.