مظلومیت فلسطین و جنایات رژیم صهیونیستی در این سالها از نگاه سینماگران جهان دور نماندهاند. به بهانه عملیات طوفانالاقصی در سرزمینهای اشغالی فلسطین به بخشی از مهمترین فیلمهای مستند در اینباره نگاهی انداختیم.
به گزارش پایگاه خبری هیچ یک _ طی سالهای اخیر در ایران و سایر کشورهای جهان مستندهای زیادی در خصوص توحش رژیم غاصب صهیونیستی و مظلومیت ملت مسلمان فلسطین تولید شدهاند. در این گزارش ۱۴ مستند مهم از میان آنها را بررسی خواهیم کرد.
شکار شبح
«شکار شبح» محصول سال ۲۰۱۷ تولید مشترک کشورهای فلسطین، فرانسه، سوازیلند و قطر به کارگردانی رائد انضونی است. این فیلم درباره چند فلسطینی است که در بازداشتگاه صهیونیستها نگهداری می شوند؛ آن ها گرد هم آورده میشوند تا در تلاشی برای بهبود وضعیت روحیشان، تجربههای خود را در قالب نمایشی بازی و تکرار کنند.
در این مستند به وضعیت روحی و آسیبهای روانی مردمانی پرداخته شده که تحت اشغال نظامی و آزار و تعدی و سلب حقوق شهروندی زندگی میکنند. «شکار شبح» در جشنوارههای مختلفی از جمله برلین، فیلادلفیا و سیاتل به نمایش گذاشته شده است. لازم به ذکر است این مستند در بخش زیتون های زخمی جشنواره جهانی فیلم فجر نیز به نمایش درآمد و با استقبال خوبی از سوی مخاطبان روبرو شد.
نوشتن روی برف
این فیلم محصول سال ۲۰۱۷ محصول مشترک فلسطین، تونس و مصر به کارگردانی رشید مشهراوی است. در این فیلم روایتی اززندگی پنج فلسطینی را می بینیم که به خاطر شروع جنگ در نوار غزه در آپارتمان کوچکی به دام افتادهاند و اختلافهای اجتماعی وسیاسی و تعصب مذهبی اتحاد آنها را سست می کند.
نائله و انتفاضه
این اثر مستند به کارگردانی جولیا باشا محصول ۲۰۱۷ فلسطین و ایالات متحده در خصوص قیام انتفاضه است. وقتی قیام ملی انتفاضه در سال ۱۹۸۷ شروع میشود، زنی باید میان عشق، خانواده و آزادی دست به انتخاب بزند اما او بیواهمه پذیرای هر سه میشود و ما مستندی از مبارزه های وی را می بینیم که برای اولین بار دنیا را مجبور میکند که حقوق فلسطینیان برای خودمختاری را به رسمیت بشناسد.
دیوار شکسته
این اثر مستند کاری از مرکز مستند حقیقت به کارگردانی سیداحسان اصغرزاده است. نحوه شکلگیری رژیم صهیونیستی و چگونگی اشغال سرزمین فلسطین و چرایی پشتیبانیها از جنایات رژیم صهیونیستی، موضوع این مستند است. این فیلم پیش از این از شبکه دوم سیما پخش شده است.
سلاح و معامله
مستند «سلاح و معامله» از تولیدات شبکه الجزیره است. این اثر مستند به نحوه مبارزه حماس و سایر گروه های مقاومت با رژیم اشغالگر اسرائیل درفلسطین اشاره کرده و تاریخچهای از مقاومت فلسطین در غزه و قدرت گرفتن حماس و جهاد اسلامی در برابر حملات اسرائیل را به تصویر میکشد. در این مستند سعی شده است به ابعاد فاش نشده این موضوع هم پرداخته شود.
سلاح مقاومت فلسطین
مستند «سلاح مقاومت فلسطین»، روایتی از چگونگی تأمین سلاح توسط گروه های مقاومت فلسطینی است و همچنین در این اثر از تونل های اسرارآمیز زیرزمینی تا سلاح هایی که از اعماق دریا به دست مجاهدین فلسطینی می رسد پرده برداشته می شود.
خداحافظ طبریه
«خداحافظ طبریه» ساخته لینا سوآلم که به عنوان نماینده رسمی سینمای فلسطین در جوایز اسکار ۲۰۲۴ معرفی شده یکی ازفیلم های مهمی است که مظلومیت ملت فلسطین را به تصویر کشیده است.
در این فیلم «هیام عباس» کارگردان و بازیگر فلسطینی در فیلم دخترش «لینا سوآلم» مقابل دوربین رفته که روایتگر زندگی چهار نسل از زنان فلسطینی است. «خداحافظ طبریه» در نخستین نمایش جهانی خود در بخش جنبی جشنواره ونیز به نمایش درآمد و پس از آن در جشنوارههای تورنتو و شیکاگو نیز اکران شد و به زودی در جشنواره مستند لایپزیگ آلمان و جشنواره لندن نیز به نمایش در خواهد آمد.
سینمای فلسطین تاکنون دو بار با فیلمهای «اکنون بهشت» (۲۰۰۵) و «عمر» (۲۰۱۳) هر دو از ساختههای «هانی ابو اسعد» به جمع نامزدهای نهایی شاخه بهترین فیلم بینالمللی جوایز اسکار راه یافته است.
۵۰۰ هکتار روی ماه
این مستند به کارگردانی راشل لی جونز محصول آمریکا داستان روستایی کوچک در فلسطین اشغالی را روایت می کند که ساکنان آن بعد از اشغال صهیونیست ها مجبور به ترک دیار خود شده و در تپه های اطراف آن ساکن می شوند.
۵ دوربین شکسته
«۵ دوربین شکسته» ساخته عماد برنات اکنون به یکی از مشهوترین مستند های ساخته شده درباره فلسطین تبدیل شده است. برنات کشاورزی فلسطینی است که با تهیه دوربین فیلمبرداری از اشغال زمین های فلسطینیان توسط نیروی های اشغالگر صهیونیست فیلمبرداری می کند. «۵ دوربین شکسته» یادآور دفعاتی است که وی توسط نیروی های اسرائیلی مورد حمله قرار گرفته و دوربینش شکسته شده است.
این مستند تاکنون موفق به دریافت ۱۸جایزه جهانی از جمله جایزه امی ۲۰۱۳ و جوایز بهترین مستند و بهترین کارگردانی در بخش سینمای جهان در جشنواره فیلم ساندنس، جشنواره بینالمللی فیلم زردآلوی طلایی ایروان، جشنواره بینالمللی فیلم پوسان، هشتاد و پنجمین دوره جوایز اسکار و آمستردام شده است.
رادیکال آمریکایی
«رادیکال آمریکایی» پُرترهای از یک یهودی ضد صهیونیسم را به تصویر کشیده و جایزه بهترین فیلم سیاسی سال ۲۰۱۰ را نیز بدست آورده است. این اثر مستند در بخش «نمایشهای ویژه» چهارمین جشنواره بینالمللی سینما حقیقت نیز روی پرده رفت.
شکوفههای زیتون
این مستند در رویکردی نو و با بهرهگیری از انبوهی از تصاویر کمتر دیده شده به تحقیق و انعکاس واقعیت سرنوشت ۲۶ هنرمند و نخبه فرهنگی آمریکایی و اروپایی یهودی و مسیحی حامی فلسطین می پردازد.
طنطوره
این اثر ساخته مستندساز اسرائیلی آلون شوارز یکی از اسناد واضح از جنایات صهیونیستها در حق مردم مظلوم فلسطین در سال ۱۹۴۸ است که به جنایات جوخههای تروریستی هاگانا در روستای الطنطوره پرداخته است. واقعهای که در آن بیش از ۲۵۰ فلسطینی غیرنظامی به صورت دسته جمعی کشته شدند.
مستند «طنطوره» روایتی از اعتراف نظامیان رژیم صهیونیستی مبتنی بر تحقیقات تئودور کاتز است که در سال ۱۹۹۰ به عنوان دانشجوی کارشناسی ارشد، شهادتهایی را از سربازان سابق صهیونیستی و شاهدان عرب جمعآوری کرد که نشان میداد سربازان، فلسطینیهای غیرمسلح را در روستای طنطوره خارج از صحنه نبرد قتل عام کردند.
زندگی با وجود مرگ
مستند «زندگی با وجود مرگ» ساخته حماد حماده یکی از آثار ضد صهیونیستی است که حدود ۱۴ سال قبل توانست در جشنواره بینالمللی فیلم غزه رتبه سوم را دریافت کند.
این فیلم درباره روزنامهنگاری به نام عماد غانم است که در حال فیلمبرداری است و مورد اصابت گلوله قرار میگیرد و بیهوش میشود، اما نیروهای رژیم صهیونیستی برای اطمینان از مرگ وی باز هم به او شلیک میکنند، اما او زنده میماند و در ادامه داستان او تشکیل زندگی میدهد و …
رویای بازگشت
این مستند پروژه بازگشت به سرزمین موعود، درگیری سال های اخیر در مسجد الاقصی و شکل گیری انتفاضه سوم را به مدت ۵۰ دقیقه روایت می کند. «رویای بازگشت» به کارگردانی سمیه احمدی محصول کشور ایران در ژانر تاریخی و درباره نقشههای رژیم صهیونیستی برای یهودیسازی قدس است. صهیونیستها همواره ادعای مالکیت بر سرزمینهای اشغالی را داشته اند و برای این امر نیز مستنداتی را ارائه میدهند که از نظر تاریخی درست نیست ولی این همه تلاش آنها برای تصاحب کشور فلسطین نبوده است.
اسرائیلیها نقشههای متعددی برای یهودیسازی اراضی اشغالی دارند تا بتوانند قدس را به عنوان سرزمین خود معرفی کنند. این مستند به تازگی از شبکه پنجم سیما پخش شده است.