رئیس کل بانک مرکزی امروز در مراسم انتشار اولین اوراق مرابحه ارزی کشور گفت: صندوق تثبیت برای نرخ ارز طراحی میشود، چون صندوق توسعه ملی ناظر به تثبیت ارز برای دولت است و ما یک صندوق تثبیت ارزی هم در مرکز مبادله راهاندازی میکنیم که ریسک نوسانات آینده ارز را پوشش دهد.
به گزارش پایگاه خبری هیچ یک _ محمدرضا فرزین امروز در مراسم راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا و انتشار اولین اوراق مرابحه ارزی کشور، اظهار داشت: در راستای سیاست تثبیت اقتصادی، نرخ رشد نقدینگی روند کاهشی پیدا کرده و در حال حاضر این نرخ به 26.4 درصد رسیده است، سال آینده عدد کمتری برای نرخ ارز در نظر میگیریم.
وی گفت: نرخ ارز در کشور ما شناور نیست، بلکه تاکنون خزنده بوده که آسیبهای زیادی به اقتصاد وارد کرده است و ما با ابزارسازی و نهادسازی در صدد تثبیت نرخ ارز هستیم و امیدواریم انتظارات بر روی نرخ ارز را تعدیل کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: انتظارات تورمی گرچه هنوز بالاست، اما روند انتظارات رو به کاهش است و اجازه نمیدهیم انتظارات افزایش پیدا کند و آن را مدیریت میکنیم.
وی افزود: ما در اقتصاد سیاست تثبیت اقتصادی را در نظر گرفتهایم که شامل سیاست تثبیت ارز، بودجه و سیاست پولی است و این متغیرهای کلان بر تثبیت اقتصاد کشور اثر میگذارد. بهگونهای که در حال حاضر بیثباتی نرخ ارز کمتر شده و نوسان ارز زیر 5 درصد رسیده است و درواقع ارز را تا حدی باثبات کردهایم.
فرزین همچنین در مورد مرکز جدید مبادله ارز و طلای ایران گفت: تاکنون دو بار انتشار اوراق ارزی در خارج از کشور در انگلستان و استانبول ترکیه انجام دادیم، اما این اولین انتشار اوراق مرابحه ارزی در کشور است که در مرکز مبادله ارزی برای انجام پروژه جمعآوری گازهای مشعل در پالایشگاه گاز بید بلند انجام میشود.
رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد: سیاست اصلی ارز در بانک مرکزی تعیین میشود و مبادلات آن در مرکز مبادله ارز و طلای ایران زیر مجموعه بانک مرکزی انجام میشود و این مرکز به عنوان مرجع تعیین نرخ ارز تبدیل میشود.
فرزین افزود: در حال حاضر سامانه و تابلوی خرید و فروش ارز در مرکز مبادله راهاندازی شده، همچنین ابزار ارزی آغاز شده است بهگونهای که در حال حاضر در ارز درهم، مازاد عرضه هم داریم.
وی اضافه کرد: ابزار دیگر، ابزار سلف ارزی است که در حال حاضر فوروارد فردایی، پس فردایی و شنبه راهاندازی شده است و ما میخواهیم تا ابزار فوروارد 6 ماهه هم داشته باشیم که این ابزار بتواند بخشی از ریسک نرخ ارز برای بازرگانان و فعالان اقتصادی را پوشش دهد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: صندوق توسعه ملی نقش تثبیت را هم برعهده میگیرد و ما میخواهیم یک صندوق تثبیت برای نرخ ارز طراحی کنیم، چون صندوق توسعه ملی ناظر به تثبیت ارز برای دولت است و ما یک صندوق تثبیت ارزی هم در مرکز مبادله راهاندازی میکنیم که ریسک نوسانات آینده ارز را از طریق ابزارهایی مانند فوروارد و سلف پوشش دهد.
فرزین ادامه داد: مرکز مبادله ارز به عنوان مرجع قیمت ارز تعیین میشود و با راهاندازی این مرکز در بازار غیررسمی و کانالهای فضای مجازی کاهش پیدا میکند. در حال حاضر لیر ترکیه 30 تا 40 درصد کاهش ارزش پیدا کرده است.
وی تأکید کرد: بازار طلا هم بسیار بزرگ است. در حال حاضر کشورهای همسایه از جمله روسیه روی طلا کار میکنند و ما باید مرکز مبادله طلا را هم به صورت جدی گسترش دهیم و به زودی با کمک سازمان بورس ابزارهایی برای معاملات طلا راهاندازی میکنیم.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین با اشاره به اینکه نرخ تورم تولیدکننده در آبان ماه به میزان 8 دهم درصد شده و زیر یک درصد رسیده است، اظهار داشت: شاخص تورم تولیدکننده در صنعت به صفر رسیده که این نشان از ثبات اقتصادی در بخش صنعت دارد. تورم نقطه به نقطه هم در بخش تولیدکننده کاهش پیدا کرده، اما هنوز تورم سالانه که حاصل مقایسه تورم دو سال متفاوت است به کندی کاهش پیدا میکند و ما امیدواریم با سیاست تثبیت اقتصادی، نرخ تورم هم رو به کاهش بگذارد.
به گزارش فارس، برای اجرای سیاست تثبیت اقتصادی لازم است همزمان بودجه دولت، نرخ ارز، نرخ رشد نقدینگی و نرخ طلا از ثباتی برخوردار شود که لازمه آن هم اجرای سیاست تثبیت اقتصادی و راهاندازی مرکزی برای تعیین مرجعیت قیمت طلا و ارز باشد.