کدو حلوایی فقط یک افزودنی شیرین و غنی به منوی شما نیست. کدو حلوایی سرشار از ویتامین، فیبر و اسیدهای چرب امگا۳ سالم است. در این مطلب ما دستور العمل تهیه چند نوع غذا با کدو حلوایی را گردآوری کردهایم که چیزی خوشمزه و سالم برای خوردن در تمام طول سال به شما میدهد.
گروه هیچ یک زندگی – کدو حلوایی سرشار از مواد مغذی برای تقویت سیستم ایمنی بدن است که تولید گلبولهای سفید را به صورت مستقیم افزایش میدهد و در برابر طیف زیادی از عفونتها مانند سرماخوردگی، کرونا، تب و آنفولانز از بدن محافظت میکند. شما میتوانید با استفاده از کدو حلوایی غذاهای بسیار متنوع و خوشمزهای درست کنید. در ادامه این مطلب رسپی انواع غذا با کدو حلوایی را به شما آموزش میدهیم.
پلو کدو حلوایی
مواد لازم
کدو حلوایی رسیده | نیم کیلو |
برنج ایرانی | ۴ پیمانه |
سینه مرغ | ۱ عدد |
پیاز خرد شده | ۱ عدد بزرگ |
بادام خلال شده | یک دوم پیمانه |
پسته خلال شده | یک دوم پیمانه |
زعفران دم کشیده | یک قاشق غذا خوری |
کره | ۲۵۰ گرم |
زرشک | یک دوم پیمانه |
شکر | یک قاشق غذا خوری |
ادویه معطر | به اندازه لازم |
نمک | به اندازه دلخواه |
طرز تهیه
کدو را پوست بگیرید و به ابعاد کوچک برش بزنید و در تابه با کمی روغن تفت دهید تا سرخ شوند و کناری بگذارید. پیاز را خرد کرده در تابه سرخ کنید و سینه مرغ تکه شده را به روغن اضافه کرده تفت دهید تا نیم پز شود، ادویهها ار اضافه کرده مخلوط کنید و سپس زعفران دم کرده را اضافه کنید. کدو را به مرغ اضافه کنید و هم بزنید تا زعفرانی شود.
بادام و پسته را که از قبل در کمی گلاب خیساندهاید با کره تفت دهید، زرشک خیس کرده را هم اضافه کنید و تفت دهید. برنج را که از قبل با اب و نمک خیساندهاید را بپزید و آبکش کنید و لا به لا با مخلوط مرغ و کدو حلوایی در قابلمه بریزید و کمی زعفران دم کشیده رویش بدهید و روی حرارت ملایم بگذارید یک ساعت دم بکشد.
خورش کدو حلوایی
مواد لازم
گوشت گوسفندی | ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم |
کدو حلوایی | ۵۰۰ گرم |
آلو خورشتی | صد گرم |
پیاز | یک عدد |
سیر | دو تا سه حبه |
رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذا خوری |
آب لیموترش | سه قاشق غذا خوری |
زردچوبه | نصف قاشق چای خوری |
فلفل سیاه | ١/۴ قاشق چای خوری |
فلفل قرمز | به مقدار لازم |
پودر دارچین | ١/٢ قاشق چای خوری |
ادویه کاری | یک چهارم قاشق چای خوری |
نمک | به میزان لازم |
زعفران | دو قاشق غذا خوری |
پودر هل | در صورت تمایل |
کره | ۳۰ گرم |
روغن | به میزان لازم |
طرز تهیه
پیاز را خرد کنید و با کمی روغن تفت دهید تا شفاف شود. گوشت گوسفند قیمه شده را اضافه کرده تفت دهید تا تغییر رنگ دهد. سیر را خرد کرده اضافه کنید و تفت دهید. ادویهها را اضافه کرده مخلوط کنید. رب گوجه را اضافه کنید و هم بزنید تا رنگ باز کند.
۲ قاشق غذاخوری زعفران دم کرده اضافه کنید و سپس ۲ – ۳ پیمانه آب به قابلمه بیفزایید و شعله را زیاد کنید جوش بیاید. سپس حرارت را کم کنید و در قابلمه را بگذارید و ۲ ساعت صبر کنید تا گوشت بپزد. کدوها را گوشت بگیرید و به صورت معکبی درشت و یکدست خرد کنید و با کمی کره تفت دهید تا کاملا سرخ شوند.
بعد از پخت گوشت ، کدوها را به همراه نمک ، آبلیمو و آلو به قابمه اضافه کنید و نیم ساعت صبر کنید تا کدو و آلو نرم شود. مراقب باشید کدوها له نشوند و ظاهرشان تغییر نکند.
کوکو کدو حلوایی
مواد لازم
کدو حلوایی | یک و نیم کیلو |
تخم مرغ | چهار عدد |
پیاز متوسط | سه عدد |
شکر | یک قاشق سوپ خوری |
زعفران ساییده شده | یک قاشق چای خوری |
آرد | یک قاشق سوپ خوری |
نمک، فلفل و ادویه | به مقدار لازم |
روغن مایع سرخ کردنی | به مقدار لازم |
طرز تهیه
پیازها را با رنده درشت، رنده کنید. در تابهای گود کمی روغن ریخته و پیازها را کمی تفت دهید. کدو حلوایی را پوست گرفته رنده کنید و به پیاز اضافه کرده و تفت دهید، هنگام تفت دادن مقداری نمک، فلفل و زعفران ساییده به آن اضافه کنید و به تفت دادن ادامه دهید تا آبش کشیده شود، سپس شعله را خاموش کرده کناری بگذارید خنک شود.
تخم مرغها را با چنگال هم زده سپس با آرد مخلوط کنید و به مخلوط کدو اضافه کنید و هم بزنید یکدست شود. نصف پیمانه روغن در تابهای گرد و نچسب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود سپس مایه کوکو را داخل تابه بریزید و با قاشق سطحش را صاف کنید.
در تابه را بگذارید و یک ربع صبر کنید سپس چند سوراخ رویش ایجاد کنید تا بخارش بهتر خارج شود و کاملا سرخ شود. یک سینی روی تابه بگذارید و کوکو را برگردانید و طرف دیگرش را هم سرخ کنید.
بورانی کدو حلوایی
مواد لازم
پوره کدوحلوایی | ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته دار |
ماست | ۳ لیوان فرانسوی دستهدار |
روغن | یک قاشق مربا خوری |
دانه خردل | یک قاشق مربا خوری |
پودر زیره | یک قاشق مربا خوری |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
طرز تهیه
کدو حلوایی را به قطعات کوچک تقسیم کرده و با کمی آب در قابلمه روی حرارت متوسط بگذارید تا بپزد و نرم شود و کناری بگذارید خنک شود. با قاشق کدو حلوایی را از پوست جدا کنید و پوره کنید و با ماست مخلوط نمایید. روغن را در تابه بریزید و بعد از داغ شدن روی حرارت ، دانه های خردل را اضافه کرده ۴ دقیقه تفت دهید و به همراه پودر زیره، نمک و فلفل و کدوها اضافه کنید. در ظرف را بگذاریدو نیم ساعت در یخچال قرار دهید تا طعمها به خوبی با هم ترکیب شوند.
اگر میخواهید بورانی کدو خوشمزهتر شود، به جای آب پز کردن، آنها را کبابی کنید. برای تهیه بورانی کدو حلوایی میتوانید از ترکیب زیر هم استفاده کنید:
۲ لیوان عدس + ۱ کیلو کدو حلوایی + ۳ قاشق غذا خورری کشک غلیظ + ۱ عدد پیاز متوسط + نعنا خشک ، سیر و روغن .
کافیست پیاز و سیر را در روغن تفت دهید و نعنا را با آنها مخلوط کرده و سپس با پوره عدس و کدو حلوایی و کشک مخلوط نمایید.
سوپ کدو حلوایی
مواد لازم
کدو حلوایی | یک کیلوگرم |
پیاز | یک عدد کوچک |
کره | ۲ قاشق غذا خوری |
هویج | یک عدد |
پیاز | یک عدد |
سیب زمینی | ۲ عدد |
زنجبیل | یک قاشق چای خوری |
کاری، فلفل، نمک، پاپریکا و زردچوبه | به مقدار لازم |
استاک مرغ یا گوشت | ۴ لیوان فرانسوی دستهدار |
شیر نارگیل یا شیر معمولی | ۱/۲ لیوان فرانسوی |
جعفری ساطوری خرد شده | برای تزیین سوپ |
خامه صبحانه | برای تزیین سوپ |
طرز تهیه
پیاز را نگینی خرد کنید و با کره و کمی روغن تفت دهید تا نرم شود. کدو حلوایی و سیب زمینی را مکعبی خرد کنید و به تابه اضافه کرده تفت دهید. تمام مواد به جز شیر نارگیل را با ۴ لیوان فرانسوی استک مرغ ، گوشت یا سبزیجات بپزید. مواد داخل قابلمه را با گوشتکوب برقی پوره کنید.
نصف لیوان شیر یا شیر نارگیل را اضافه کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید تا غلیظ شود. روی سوپ را با کمی خامه و جعفری تزئین کنید. اگر سوپ را برای بیمار سرماخورده میپزید از خامه استفاده نکنیدو کدو حلوایی و سیب زمینی را تفت ندهید. میتوانید به این سوپ یک عدد سیب درختی، یک عدد تره فرنگی و یک ساقه کرفس هم اضافه کنید.
کویی تره یا کدو فسنجان گیلانی
مواد لازم
کدو حلوایی | نصف یک کدو ( ۳۰۰ گرم پخته شده ) |
گردو | ۱۵۰ گرم |
سیر | ۳ حبه |
رب انار | ۲ قاشق غذا خوری |
رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذا خوری |
شکر | یک قاشق غذا خوری به دلخواه |
نمک | به میزان لازم |
فلفل، زردچوبه و گلپر | به میزان لازم |
طرز تهیه
کدو حلوایی را نصف کنید و هستههایش را جدا کنید و با کمی آب روی حرارت بگذارید بپزد و نرم شود. گوشت نرم شده کدو را با قاشق از پوست جدا کنید و پوره نمایید. پوس سیر را بگیرید و خرد کرده در تابهای با کمی روغن تفت دهید سپس پوره کدو حلوایی را اضافه کرده و با حرارت ملایم تفت دهید و درظرف را بگذارید.
رب انار، رب گوجه، شکر، پودر گردو، نمک، فلفل و زردچوبه را با ۲ لیوان آب مخلوط کرده روی حرارت بگذارید به جوش آید و صبرکنید تا مواد روی حرارت متوسط بجوشند و به خورد هم بروند و غلیظ شوند. کدو حلوایی را به قابلمه اضافه کرده و حرارت را کم کنید تا کاملا غلیظ شود. کویی تره را به همراه برنج یا نان میتوانید میل نمایید.
دلمه کدو حلوایی
مواد لازم
کدو حلوایی | یک عدد |
پیاز | ۲ عدد متوسط |
سیر | ۲ حبه متوسط |
برنج | ۱/۲ لیوان دسته دار فرانسوی |
لپه | ۱/۳ لیوان دسته دار فرانسوی |
زرشک | ۱/۳ لیوان دسته دار فرانسوی |
گوشت چرخ کرده یا فیله مرغ | ۳۰۰ گرم |
سبزی معطر | ۵۰۰ گرم ساطوری شده |
زعفران دم کرده | یک قاشق غذا خوری |
دارچین و زنجبیل | ۱/۳ قاشق چای خوری |
آبلیمو یا سرکه | ۲ قاشق غذا خوری |
نمک، زردچوبه و فلفل | به میزان لازم |
کره | به میزان لازم |
طرز تهیه
لپه را از قبل خیس کنید و بپزید. برنج را از قبل با آب و نمک خیس کنید و سپس بپزید و آبکش کنید و کناری بگذارید. قسمت بالای کدو تنبل یا کدو حلوایی را به صورت افقی برش بزنید و با قاشق تخم کدو را خارج کنید. داخل کدو را با دارچین، زنجبیل، آبلیمو و کره مزه دار کنید، روی کدو را هم کره بمالید و داخل فویل آلومینیومی بپیچید و به مدت ۲۰ دقیقه در فر ۱۸۰ درجه بگذاری ، بپزد.
پیاز را خرد کنید و با روغن تفت دهید سپس سیر را اضافه کرده تفت دهید. گوشت یا فیله مرغ را تفت دهید و نمک و فلفل و زردچوبه بزنید. در صورت تمایل میتوانید جوز هندی هم اضافه کنید. مقدار کمی آب اضافه کرده و گوشت را بپزید تا نرم شود. لپه و برنج را با گوشت پخته مخلوط کنید.
سبزیجات معطر ( ترخون ، پیازچه ، جعفری ، نعنا و گشنیز ) را تفت دهید سپس زرشک و زعفران دم کشیده اضافه کنید و ۵ دقیقه دیگر تفت دهید و به برنج اضافه کنید. داخل کدوها را با مواد پر کنید و با قاشق رویش را فشار دهید تا صاف شود و در کدوها را رویشان قرار دهید. داخل سینی فر کمی آب بریزید یا یک کاشه آب داخل فر بگذارید. کدو حلواییها را در فویل بپیچید و به مدت ۳۰ – ۴۵ دقیقه در فر ۱۸۰ درجه بپزید.