در حالی که بیش از 90 درصد نیاز کشور به روغن با واردات تامین می شود، معاون وزیر جهاد کشاورزی مجتبی خیام نکویی تاکید میکند که می توان وابستگی به واردات روغن را تا 50 درصد کاهش داد.
گروه اقتصادی پایگاه خبری هیچ یک _ مصرف بیش از اندازه روغن در بروز «بیماری های قلبی و عروقی»، «اضافه وزن و چاقی» و «سرطانها از جمله سینه و پروستات» نقش دارد، تهدید سلامتی و هزینههای فراوان درمان نیز از عواقب مصرف زیاد روغن است، در حالی که سرانه مصرف روغن در دنیا سالانه 9 کیلوگرم است، مردم ما سالانه متوسط 21 کیلوگرم روغن مصرف میکنند که 90 درصد این روغن با واردات تامین می شود.
به تازگی معاون وزیر جهاد کشاورزی راهکاری ارائه داده است که اگر اجرا شود، کاهش وابستگی حتی بدون افزایش تولید امکانپذیر خواهد شد و سلامتی مردم هم محقق میشود و مانع از خروج ارز از کشور خواهد شد.
به گفته مجتبی خیام نکویی طبق سند امنیت غذایی کشور، باید «نظام هوشمند الگوی مصرف در کشور تقویت شود» و طبق این سند اگر میزان «مصرف روغن را به حد استاندارد جهانی برسانیم» به همین راحتی خودکفایی 50 درصدی در روغن رقم میخورد.
به تازگی کشور ترکیه «اصلاح الگوی مصرف» و تغییر ذائقه مردم به سمت غذاهای مفید را راهکاری برای تأمین نیازهای اساسی مردم در پیش گرفته است.
بر اساس آمار، سالانه بیش از ۲ میلیون تن روغن در کشور نیاز داریم که فقط ۷ درصد از این میزان در داخل تولید میشود، فقط در هشت ماه امسال از فروردین تا پایان آبان، یک میلیارد و 943 میلیون دلار به واردات روغن تخصیص یافته است که حدود یک چهارم ارز اختصاصی به کالاهای اساسی است.
نظام هوشمند الگوی مصرف، یکی از بندهای سند امنیت غذایی است که این سند برای اولین بار و با حضور 400 اساتید دانشگاه تدوین شده و توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تازگی ابلاغ شده است.