حرز امام جواد چیست؟
حرز امام جواد(ع)، مشهورترین و معتبرترین حرز نزد شیعیان است که خواص و فواید فراوانی داشته و بزرگان دینی همچون آیت الله بهجت به خواندن و همراه داشتن این حرز سفارش کردهاند. حِرْز امام جواد(ع) در واقع دعایی است که امام جواد(ع) با آداب خاصی برای سالم ماندن از بلاها و ناخوشیها برای مأمون نوشت اما طریقه نوشتن حرز امام جواد، آداب نوشتن حرز امام جواد، ساعت نوشتن حرز امام جواد، بستن حرز امام جواد و…چگونه است؟ با مطالعه این بخش از دین و مذهب هیچ یک پاسخ سوالات خود را در مورد حرز امام جواد(ع) دریافت خواهید کرد.
طریقه نوشتن حرز امام جواد(ع)
پوست آهویی که بصورت ذبح شرعی و اسلامی تهیه شده،دباغی و سمباده می کنند.
پوست آهو را برای نوشتن حرز برش می دهند.
افراد متخصص حرز امام جواد (ع ) بطور کاملا دست نویس بر روی پوست آهو رو به قبله و در ساعت سعد می نویسند.
پوست آهو را لوله می کنند و داخل جاحرزی نقره قرار می دهند. (بحار الانوار (ط-بیروت) ج 91 ص 358)
آنچه در طریقه نوشتن حرز امام جواد باید رعایت شود
یکی از مسائل مهم در باب حرز امام جواد، رعایت اصول و شرایط نوشتن آن است که مهمترین آنها شامل مواردی است که در زیر لیست شده اند.
- توسط شخصی مطمئن و مومن نوشته شود.
- تفاوتی ندارد که کاتب حرز، زن باشد یا مرد.
- بهترین زمان نوشتن حرز امام جواد، در روزهایی که قمر در عقرب نیست، بوده و زمانی است که به آن ساعات سعد گفته می شود؛ همچنین نباید آخر ماه قمری باشد.
- یکی از نکات مهم در این رابطه این است که لوازم نگارش دست ساز فردی مسلمان باشد.
- در نوشتن حرز امام جواد(ع), لزومی ندارد که حتما اعراب گذاشته شود.
- بهتر است برای اثرگذاری کامل حرز و نوشتن آن رو به قبله انجام شود.
چرا حرز امام جواد باید روی پوست آهو نوشته شود؟
“خواص حرز امام جواد” علیه السلام 80 مورد است و از برکات بسیار بالایی برخوردار می باشد و از دیرباز توصیه شده تا روی پوست آهو نوشته شود و تا امروز این رسم رواج پبدا کرده است.
ماجرای حرز امام جواد(ع) در برخی از کتب دینی نقل شده است. در روایت مربوط به حرز امام جواد (علیه السلام) مرحوم سید ابن طاووس در مهج الدعوات جملهی مربوط به پوست آهو، اینگونه است:
یاسر میگوید:صبح، امام (علیه السلام) مرا فراخواند. وقتی خدمت ایشان رسیدم ایشان از سرزمین تِهامه رقّ الظبی خواست.(سید بن طاووس، مهج الدعوات و منهج العبادات، 1411ق، ص36-38)
با توجه به روایت، مشخص میگردد که دلیل استفاده از پوست آهو، دستور امام جواد (علیه السلام) است پس اگر برای کتابت حرز از پوست آهو و بز کوهی استفاد شود به احتیاط نزدیک تر است. آنچه در نوشتن حرز توصیه شده است که آهو ذبح شرعی شده باشد و بعد از پوست آهو استفاده شود، معمولا چون ایران آهوی کمتری دارد، پوست آهو از کشور هایی که ذبح شرعی دارن، تهیه می شوند.
آیا حرز امام جواد علیه السلام را می توان روی کاغذ نوشت؟
برخی از بزرگان معتقدند که خواندن و همراه داشتن حرز امام جواد (ع) تاثیر زیادی دارد، حتی اگر روی کاغذ نیز نوشته شود اما در صورتی که می خواهید تمام قدرت حرز نصیبتان بشود، باید حرز روی پوست آهو تهیه بفرمایید.
آیا حرز امام جواد (ع) را می توانیم خودمان بنویسیم؟
درآداب و شرایط نوشتن حرز امام جواد به دستنویس بودن آن اشاره شده است اما نوشته شدن حرز توسط فرد غیرمتخصص باعث غیرفعال شدن و بی اثر شدن حرز می شود و حرز دیگر جوابگویی ندارد. استفاده از قلم و جوهر و کاغذ ساخته دست مسلمانان در نوشتن حرز از دیگر آداب و شرایط این حرز شمرده شده است.
آیا حرز امام جواد باید به اسم شخص باشد؟
روایت و سندی درباره به نام کردن حرز امام جواد (ع) وجود ندارد. زمانی که حرز همراه فرد باشد و بعد از نماز بر بازو بسته شود، خواص و کارایی خود را دارد و حرز امام جواد نیازی به بنام کردن ندارد.
آیا حرز باید حتما داخل قاب نقره باشد؟
سید بن طاووس نقل کرده که امام جواد(ع) متن حرز را روی پوست آهویی از سرزمین تِهامَه نوشت و به خادمِ مأمون سفارش کرد که به مأمون بگوید که برای این دعا، جعبهای از نقره بسازد و کلماتی که در آخر حرز بیان کرده، بر روی آن بنویسد. امام جواد در پایان حرز فرمود:این کلمات را بر نقره خالص نوشته شود:«یَا مَشْهُوراً فِی السَّمَوَاتِ یَا مَشْهُوراً فِی الْأَرَضِینَ یَا مَشْهُوراً فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ جَهَدَتِ الْجَبَابِرَةُ وَ الْمُلُوکُ عَلَی إِطْفَاءِ نُورِکَ وَ إِخْمَادِ ذِکْرِکَ فَأَبَی اللَّهُ إِلَّا أَنْ یُتِمَّ نُورَکَ وَ یَبُوحَ بِذِکْرِکَ وَ لَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ.»(سید بن طاووس، مهج الدعوات و منهج العبادات، 1411ق، ص42.)
آیا حرز باید بصورت بازوبند استفاده گردد؟
برخی عالمان سفارش کردهاند که حرز بر روی پوست آهوی مخصوص نوشته و بر بازوی دست راست بسته شود.از آیتالله بهجت نقل شده که خاصیت این حرز در صورت بستن به بازو است.( محمدی ریشهری، زمرم عرفان، 1389ش، ص219 و 399.) اما در صورتیکه قادر به بستن به بازوی دست راست نیستید، می توانید بصورت گردن آویز هم استفاده کنید.
آداب بستن حرز امام جواد به بازو
در روایت ماجرای حرز امام جواد (ع) آمده است که هرگاه مأمون خواست آن را بر بازوی خود ببندد، وضوی کامل گرفته، چهار رکعت نماز بخواند؛ در هر رکعت پس از حمد، هفت مرتبه هر یک از آیة الکرسی، آیه شَهِدَالله (آیه 18 سوره آلعمران)، سوره شمس، ضحی، لیل و توحید بخواند. هنگامی که نماز تمام شد، در سختیها و مشکلات آن حرز را بر بازوی راست خود ببندد.(سید بن طاووس، مهج الدعوات و منهج العبادات، 1411ق، ص38.)
زمان بستن حرز امام جواد
از جمله شرایط دیگر حرز در متن روایت، این است که ماه در برج عقرب نباشد. (سید بن طاووس، مهج الدعوات و منهج العبادات، 1411ق، ص39.) به گفته شیخ عباس قمی، هنگام بستن حرز به بازو نباید ماه در برج عقرب باشد،(قمی، منتهی الآمال، 1379ش، ج3، ص1781.) اما برخی این شرط را جزو شرایط زمان نوشتن حرز برشمردهاند.
ساعات سعد و ساعات قمر در عقرب چیست؟
یکی از نکات مهم برای نوشتن دعا و یا انجام کار، این است که بدانیم در چه ساعتی انجام دهیم و آن ساعت سعد و خوب است یا نحس و بد است. در حالت کلی می تواند گفت ساعات نحس در 2 شکل و زمان رخ می دهد:هنگام قمر در عقرب و دیگری هنگام محاق است. زمانی که آفتاب در ماه عقرب قرار می گیرد به آن شمس در عقرب و هنگامی که ماه در برج عقرب قرار بگیرد، به آن قمر در عقرب می گویند. این ساعات از تقویم های نجومی به دست می آیدو نیاز به محاسبه دارد. توصیه شده که حرز امام جواد (ع) در ساعات سعد نوشته شود تا خواص بیشتری داشته باشد.