به گزارش هیچ یک از وزارت نیرو، سیفالله آقابیگی مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب با تشریح اقدامات پیشگیرانه وزارت نیرو به منظور مدیریت بارشها و جلوگیری از خسارت سیلاب اظهار داشت: مدیریت خوب و اقدامات پیشگیرانه مجموعه وزارت نیرو در ستاد و استانها موجب شد در بارشهای اخیر، بخش زیادی از ظرفیت منابع آبی سدهای کشور آبگیری شود.
آقابیگی افزود: استانهای کرمان، بوشهر، یزد، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سمنان، اصفهان، به ویژه استان خوزستان، استانهای شمال و شمال غرب کشور، استانهایی بودند که بارشهای بیشتری دریافت کردند به طوری که در استانهای چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان میزان بارشها به بیش از ۲۳۰ میلیمتر افزایش پیدا کرد و شاهد یک جریان بسیار پیوسته و غیرخسارتآفرین در مناطق مختلف کشور بودیم.
مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب اضافه کرد: بر همین اساس، تعداد قابل توجهی از مخازن سدهای کشور به حداکثر پرشدگی رسید و در برخی استانها همچون کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، کرمانشاه و کردستان شاهد سرریز سدها بودیم.
وی خاطرنشان کرد: این ورود قابل توجه آب به مخازن سدهای کشور به پایداری تأمین آب برای مصارف مختلف در فصول گرم پیش رو، به مسئولان برای تأمین نیازهای مردم اطمینان بیشتری میدهد.
بالاترین حجم سیلابهای ثبت شده درسد دز و حوضه چرخه کارون
آقابیگی با اشاره به حجم سیلابهای ثبت شده در بارشهای نوروزی اظهار داشت: بالاترین حجم سیلابی که در این دو سامانه بارشی رخ داد، در ورودی سد دز در استان خوزستان با ۳ هزار مترمکعب در ثانیه رخ داد.
وی با بیان اینکه ورودی سدهای حوضه چرخه کارون بالای ۱۵۰۰ مترمکعب در ثانیه بوده است، گفت: در استان کهگیلویه و بویراحمد نیز ورودی بیش از ۱۱۰۰ مترمکعب در ثانیه بوده است که موجب پر شدن کامل ظرفیت سد کوثر شده است.
مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب با اشاره به تأثیر دو سامانه بارشی اخیر در کشت محصولات کشاورزی نیز عنوان کرد: این بارشها در آبیاری کشتهای دیم که نیاز به آب تکمیلی داشت و همچنین کشتهای آبی که در غیاب بارندگی، آب مورد نیاز آن باید از مخازن سدهای تأمین میشد، مؤثر بود و موجب شد که برای چندین نوبت آبیاری، آب در سدها ذخیره شود تا در ادامه فصل بهار و حتی تابستان، ضریب بهتری برای تأمین آب داشته باشیم.
آقابیگی، اقدامات وزارت نیرو به ویژه شرکت مدیریت منابع آب در بخش ستادی و شرکتهای آب منطقهای را متمرکز بر اقدامات پیشگیرانه خواند و اذعان کرد: پیشرهاسازیهایی که با هدف مدیریت حجم مناسب آب در مخازن سدها برای کنترل سیلاب صورت گرفت، اطلاعرسانیهای به موقع به جوامع هدف و همچنین استفاده از ظرفیت مشارکت دستگاههای اجرایی ذیربط و مسئول در مدیریت سیلاب، موجب شد که علیرغم ترددهای قابل توجه نوروزی و کثرت گردشگران و مسافران، خوشبختانه با کاهش جدی خسارت و البته عبور از بحران سیل بدون هیچگونه تلفات انسانی روبرو بودیم.
وی خاطرنشان کرد: قصد و اراده مجموعه وزارت نیرو در مدیریت سیلاب، رسیدن به مرحلهای از اقدامات پیشگیرانه است که از تلفات انسانی جلوگیری شده و میزان خسارت به زیرساختها و اراضی مردم نیز به حداقل ممکن کاهش پیدا کند که این مهم، مستلزم استمرار همکاری متقابل همه دستگاهها است.
رهاسازیهای هدفمند، اکوسیستمهای آبی را احیا کرد
آقابیگی با اشاره به استحصال خوب بارشها در مخازن سدهای کشور نیز گفت: جانمایی مخازن سدها در مناطقی است که منابع آب پایدار و شیرین در رودخانههای بالادستی در جریان است.
وی افزود: مدیریت مخازن سدها از ابتدای سال آبی ۱۴۰۲ ـ ۱۴۰۳ به منظور جمعآوری قطره قطره نزولات جوی با هدف کمک به تأمین مصارف مختلف با اولویت تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی و همچنین تأمین نیازهای زیست محیطی صورت گرفته است.
مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب خاطرنشان کرد: در بارندگیهای اخیر با رهاسازی هدفمند به منظور مدیریت نزولات جوی و آبهای شیرین، اکوسیستمهای آبی مناطق مختلف کشور اعم از تالابها، استخرها و به ویژه دریاچه ارومیه آبگیری مناسبی داشت.