بررسی دلیل و راه حل برنج زنده با پخت نا کافی
برنج یکی از اصلی ترین غذاها در سفره های ایرانی است که با انواع خورشت و کباب و… سرو می شود. کمتر کسی است که عاشق طعم و بوی برنج ایرانی نباشد اما گاهی اشتباهاتی در پخت برنج سبب می شود برنجمان نرم و پنبه ای نباشد و به اصطلاح بعد از دم کشیدن زنده و سفت و خشک باشد.
به نظر شما چه علت هایی سبب می شود که برنج خشک و سفت شود و چه راهکارهایی برای برطرف شدن خشکی برنج ارائه می کنید؟ با این بخش از آشپزخانه نمناک همراه شوید تا در این مورد توضیحات بیشتری ارائه نماییم.
علت؛ چرا برنج خشک و سفت می شود؟
علت سفت و خشک بودن برنج عبارتند از:
جوشاندن کم
یکی از روش های متداول تهیه برنج، روش آبکش کردن است. در این روش برنج را پس از شستن در قابلمه ای پر از آب جوش و کمی نمک می ریزند و زمانی که برنج نه خام نه خیلی وارفته بود، آبکش می کنند و دم می اندازند.
یکی از عوامل سفت شدن برنج کم جوشاندن آن پیش از آبکشی است. برخی افراد از ترس خمیر شدن برنج دانه های برنج را کم می جوشانند. جوشاندن کم دانه های برنج به صورت زنده باقی می مانند و حتی هنگام دم کشیدن نیز آنطور که باید و شاید نرم نمی شوند و برنج در نهایت سفت و خشک می شود. مدت زمان لازم برای جوشاندن هر برنج با برنج دیگری متغیر است، شما باید مدت زمان لازم برای جوشاندن هر برنج را پیدا کرده و زمانی که برنج نه خیلی سفت و نه خیلی نرم بود آبکش کنید.
کم ریختن آب
یکی دیگر از روش های پخت برنج، کته کردن یا پخت برنج به صورت دمی است. یکی از عوامل سفت شدن برنج کته آب کم است. همانطور که می دانید، در برنج کته آب را داخل برنج می ریزند و اجازه می دهند دانه های برنج در آب بجوشند تا زمانی که آب تبخیر شود. برای اینکه برنج کته سفت نشود شما باید مقدار مناسبی روی آن آب بریزید، اگر مقدار آب کم باشد، برنج خشک و سفت خواهد شد.
کشیده شدن کامل آب برنج
همانطور که در قسمت قبلی گفتیم برنج کته آب را داخل برنج می ریزند و اجازه می دهند دانه های برنج در آب بجوشند تا زمانی که آب تبخیر شود اما شما نباید اجازه دهید که آب کاملا تبخیر گردد، حال اگر آب برنج تا قطره ی آخر تبخیر شده و بعد دم کنی را روی برنج قرار دهید، برنج سفت خواهد شد.
برای جلوگیری از سفت شدن برنج کته پیش از آنکه تمام آب آن تبخیر شود دمکنی را روی قابلمه بگذارید تا برنج با مقدار کم آبی که وجود دارد، دم بکشد اما دقت کنید مقدار آب باقی مانده ی برنج باید کم باشد و نباید زیاد باشد زیرا برنجتان خمیر می شود.
نریختن روغن
سفت شدن برنج می تواند ناشی از روغن ناکافی باشد. برای اینکه برنج سفت نشود، در زمان پخت برنج کته ای همان ابتدا روغن را درون آب بریزید و در زمان پخت برنج آبکش می توانید مقدار کمی روغن ته قابلمه بریزید و مابقی روغن را بعدا داغ کرده و روی برنج در حال دم بریزید. توجه نمایید در مصرف روغن زیاده روی نکنید.
افزایش شعله
تنظیم شعله یک عامل مهم در پخت برنج است. در صورت افزایش شعله در هنگام پخت برنج کته آب برنج خیلی زود تبخیر می شود و برنج سفت خواهد شد زیرا دانه های برنج به اندازه ی کافی داخل آب نمی پزند.
در زمان پخت برنج آبکش اگر شعله را زیاد کنید، پیش از آنکه برنج بخار کند و دم بکشد ته قابلمه می سوزد و شما باید شعله را خیلی کم کنید زیرا نبود وجود بخار کافی داخل قابلمه موجب سفت شدن برنج می شود.
باز کردن بیش از حد در قابلمه
اگر هنگام دم کردن برنج، بیش از حد درب قابلمه را باز و بسته کنیم، بخار لازم برای دم کشیدن برنج درون قابلمه ایجاد نمی شود و بخار برنج به طور کامل خارج می شود و برنج به خوبی دم نمی کشد و سفت می شود. در زمان پخت برنج شما نباید تا حداقل 20 دقیقه درب قابلمه را بر دارید.
اگر برنج زنده بود چکار کنم؟
اگر برنج سفت بود، راه حل های زیر را به کار ببرید:
- روی برنج آبکش مقداری آب جوش و روغن بریزید.
- اگر برنج دمی سفت بود، دور آن مقداری آب بریزید تا بهتر دم بکشد.
- درب قابلمه را در زمان دم کشیدن برنج خیلی باز و بسته نکنید.
- زمانی که برنج را دم می کنید، مقداری شعله را بیشتر کرده تا بخار درون برنج بپیچد و سپس شعله را کم کنید اما مواظب باشید برنج نسوزد.
- اگر می خواهید برنج بهتر دم کشیده و نرم تر شود، به جای ته دیگ انداختن، مقداری آب و روغن درون قابلمه بریزید و سپس برنج را روی آن ریخته و دم بیاندازید.