به گزارش هیچ یک، با اعلام اسامی نهایی احراز صلاحیت شدگان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان ماراتن ریاست جمهوری چهاردهم آغاز شد و با برگزاری انتخابات در تاریخ ۸ تیرماه به پایان خواهد رسید.
از آنجایی که اقتصاد در اولویت اول ایران قرار دارد، چشم افکار عمومی به دیدگاههای اقتصادی نامزدهای ریاست جمهوری دوخته شده است. در همین راستا ایسنا در سلسله گزارشهایی با بازخوانی نظرات گذشته نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم دیدگاه های اقتصادی آن ها را در معرض قضاوت مردم خواهد گذاشت.
سعید جلیلی کیست؟
سعید جلیلی جزو یکی از افراد تایید صلاحیت شدهای است که در اولین روز ثبت نام به وزارت کشور رفت و نام خود را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ثبت کرد. او «استمرار خدمت، صداقت و کارآمدی دولت» را به عنوان شعار خود انتخاب کرد و برنامه هایی از جمله شکست انحصارها و از بین بردن خط کشیهای نادرست را در روز کاندیداتوری اعلام کرد.
وی یکی از هفت کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران بود و در انتخابات دوره قبل آنطور که در مناظرهها و نشستهای خبری اعلام کرده بود برنامههای بسیاری در بخش های مختلف از جمله اقتصادی داشت که گفته می شود برنامه های خود را در دولت سایه در اختیار سید ابراهیم رییسی قرار داده بود.
برنامه های اقتصادی جلیلی چه بود؟
شاید بتوان گفت جلیلی یکی از معدود کاندیدایی است که در دورههای قبل برنامههای اقتصادی بیشتری نسبت به رقبای خود داشته است.
وی در برنامههای انتخابات ریاست جمهوری دوره قبل اظهار کرده بود که در خصوص یارانهها چندین برنامه اساسی دارد تا محرومیت مردم به حداقل برسد. یکی از این برنامهها این بود که حق مردم از سهم شان در مصرف انرژی به آنها داده شود و این کار تحت عنوان طرحی به نام” وان” صورت گیرد.
تامین سبد غذایی برای مردم
طرح دوم جلیلی در خصوص تامین سبد غذایی برای مردم بود زیرا بنابر گفته وی مردم باید روزانه ۲۵۰۰ کیلوکالری دریافت کنند.
وی همچنین طرح هایی در خصوص سفر و تفریح مردم و تحکیم خانواده نیز داشت که شامل برنامه سفر سه روزه برای تمام خانوادهها و پنج روزه برای تمام زوجهای جوان، توسعه تفریحات مردم با استفاده از اماکن تفریحی دولتی که شش ماه از سال خالی است، می شد.
تبدیل سیستان و بلوچستان به قطب اقتصادی
از برنامه های دیگر جلیلی در انتخابات ۱۴۰۰ نیز اجرای طرح سلامت، اجرای توسعه متوازن و عادلانه در سیستانوبلوچستان و تبدیل این استان به نوار و قطب اقتصادی در جنوب شرق ایران بود.
جلوگیری از نوسانات ارز/ حل تورم اقتصادی
از دیگر برنامه های انتخاباتی این کاندیدای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری جلوگیری از نوسانات در بازار ارز، اجرای برنامه از سوی همه وزارتخانهها برای ارزآوری و اشتغالزایی، استفاده از ظرفیت همسایگی با دو کشور پاکستان و افغانستان، تبدیل هفت میلیون مرزنشین به صادرکننده، تعامل گسترده با کشورهای خارجی، توسعه ارتباطات با کشورهای دارای نقاط مشترک، غیرفعالسازی اهرم فشار اقتصادی دشمن برای همیشه و حل مشکل تورم با اقتصاد مقاومتی بود.
مشکل گرانی را حل می کنیم
آن طور که در وعدههای جلیلی در ادوار گذشته آمده است وی قصد حل مشکل گرانی با استفاده از ظرفیت استانها را داشت و اعلام کرده بود که روزانه ۲۰۰۰ میلیارد تومان خلق پول در کشور صورت میگیرد و با این میزان خلق پول نمیتوان بهطور شایسته جلوی تورم را گرفت.
افزایش مشارکت عمومی در اقتصاد
وعده افزایش مشارکت عمومی در اقتصاد کشور، بسیج همه دستگاهها و وزارتخانهها برای ایجاد اشتغال، تامین مالی توسط مردم برای ساخت پالایشگاه، جلوگیری از صدور بخشنامههای غیرهماهنگ از سوی دستگاههای دولتی، روشن کردن موتور تولید و اشتغال از طریق اجرای طرحهای پیشران، شکلگیری طرحهای پیشران برای اشتغالزایی و توسعه اقتصادی، عدم ضربهزنی دولت به ثبات اقتصادی در کشور نیز از دیگر برنامههای انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ جلیلی بود.
مردم را خانه دار میکنیم/ ساخت حداقل یک میلیون مسکن در سال
وعدههای جلیلی به حوزه مسکن نیز رسیده بود. که از جمله آنها میتوان به اعطای تسهیلات و اختصاص زمین برای توسعه ساختوساز مسکن، برطرف کردن نقایص طرح مسکن مهر و اجرای آن، تهیه برنامه جامع برای تولید مسکن، خانهدار کردن مردم با واگذاری زمینهای دولتی به تعاونیهای مسکن و ساخت حداقل یک میلیون مسکن در سال اشاره کرد.
ایجاد شفافیت مالی
از دیگر برنامههای جلیلی درانتخابات ۱۴۰۰ نیز می توان به ارتقای کارآمدی در واگذاریها به بخش خصوصی، شفافیت در واگذاریها، تحقق شفافیت اقتصادی و ایجاد بانکهای اطلاعاتی برای شفافیت مالی هم اشاره کرد.
حال اما وی با این شعار به میدان آمده است که باید فرصتهای فرهنگی، تاریخی، منطقهای، اقتصادی، علم و فنآوری را از قبل شناخته باشیم، اولویتبندی و برنامهریزی کرده باشیم و با اشراف لازم بر برنامه، آن را به اجرا درآوریم تا نتیجه تحقق برنامهها، بهرهبردن همه مردم ایران باشد، نه فقط عدهای خاص. همچنان که باید آسیبها را که مانع این پیشرفت است شناخته باشیم و اجازه ندهیم مانع این پیشرفت شود.
وی در اظهارات اخیر خود گفته است که آسیبهای اداری، اجرایی، سیاسی که به ظاهر ساده و پیشپاافتاده به نظر میآید، موجب انحصارها، اتلاف سرمایهها، معطل ماندن ابتکارها، و کندی و توقف در مسیر تعالی کشور میشود. کشور ما برای پیشرفت بیشتر و عدالت پایدارتر به تصمیمهای نقطهزن نیاز دارد.
۱۰ سال دولت سایه بوده ام
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین اعلام کرده است که در ۱۰ سال گذشته در «دولت سایه» به این اندیشیدهایم و با شبکهای گسترده از نخبگان و اساتید حوزههای مختلف پیرامون آن بررسیهای کارشناسی انجام دادهایم. پیشرفتهای مردم ما و روندهای جهانی به ما نشان میدهد، ما امروز در یک فرصت تاریخی هستیم.