هیچ یک،اليزابت وارن در کتاب خود در اين مورد صحبت ميکند که چگونه بايد به شکلي حرفهاي و هوشمندانه حقوق ماهانه خود را تقسيمبندي و کنترل کنيد. پنجاه درصد يا کمتر بايد به خريدهاي ضروري ماهانهتان اختصاص يابد (هزينههاي فعلي: کرايه خانه، وسايل منزل، خواروبار، رفت و آمد و…)بيست درصد را بايد به آيندهتان اختصاص دهيد: مسائل اورژانسي، بازنشستگي، پرداخت بدهي و…
سي درصد به تفريحات و لذتبردن از زندگي: فعاليتهاي تفريحي (رستوران، خريدهاي متفرقه، سفر و…) فرض ميکنيم شما فرد مجردي هستيد که در نيويورک زندگي ميکنيد. به عنوان مثال اگر درآمد سالانه شما 35هزار دلار (و بعد از کسر ماليات، 26340دلار) باشد، در واقع هر ماه 2195دلار خالص داريد. پس طبق قانون 50/20/30 بايد درآمد خود را به شکل زير تقسيم کنيد:پنجاه درصد درآمد شما به امور ضروري زندگي مانند خواروبار، کرايه خانه و رفت و آمد اختصاص پيدا ميکند؛ يعني 1096دلار! خب اين خيلي کم است! اما نشان ميدهد که در ابتداي مسير شغليتان بايد کمي بيشتر صرفهجويي كنيد. بيست درصد درآمدتان به پسانداز و پرداخت بدهيهاي زندگي و تحصيلي اختصاص پيدا ميکند. اگر از وام سنگيني استفاده کردهايد، بايد اين درصد را افزايش دهيد.سي درصد باقي مانده درآمدتان تقريبا رقم بزرگي است و ميتوان تا زماني که رفاه مالي بيشتري به دست نياوردهايد، مقداري از آن را به دستهبنديهاي قبلي اختصاص دهيد.
بيان اين نکته ضروري است که اين درصدها به ترتيب اهميتشان ذکر شدهاند. امور ضروري زندگيتان چيزهايي هستند که بايد در درجه اول به آنها رسيدگي کنيد؛ اگر آنها را در اولويت قرار ندهيد، آنگاه مکاني براي زندگي، غذايي براي خوردن و پولي براي رفت و آمد نخواهيد داشت. اين هزينهها را قبل از هر هزينه ديگري بپردازيد. سپس بايد به فکر آيندهتان باشيد و بخش بزرگي از درآمدتان را صرف پسانداز يا پرداخت اقساط وامهايي کنيد که قبلا گرفتهايد. بديهي است که هر چه ديرتر بخواهيد اقساط و قرضهاي خود را پرداخت کنيد، کارمزد بيشتري را بايد بپردازيد. مهمترين نکته در مورد گرفتن وام اين است که در کوتاهترين شکل ممکن اقساط را بپردازيد.
اگر آنقدر خوششانس بوديد که بعد از اتمام تحصيلاتتان مجبور به پرداخت قسط وام تحصيلي خود نبوديد، ميتوانيد اين پسانداز را صرف ثبت نام در بيمه عمر يا بازنشستگي کنيد. اما اگر اقساطتان ادامه داشتند، بايد کمي از مورد سوم، يعني تفريحات و خواستههايتان بزنيد تا بتوانيد زودتر از شر اقساط خلاص شويد.سومين مورد دستهبندي درآمد به تفريحات و خواستههايتان اختصاص يافته است. به ياد داشته باشيد: ما کار ميکنيم که زندگي کنيم. نبايد زندگيمان را وقف کار کنيم. رفتن به يک رستوران، گردش آخر هفته در طبيعت و خريد چيزي که مدتها چشمتان را گرفته بوده، همه و همه در زندگي اهميت زيادي دارند.با وجود اين، کاهش اين مورد، به ويژه هنگامي که پسانداز چشمگيري نداريد، بسيار اهميت دارد. اگر به تازگي تحصيلاتتان به پايان رسيده يا دنبال کار بهتري ميگرديد، نبايد ميزان زيادي از درآمدتان را صرف تفريحات کنيد. هزينهها هر روز بيشتر و بيشتر ميشوند و بخشي از بالغشدن به معناي اين است که بتوانيد بودجهبندي كنيد.
نکته ديگري که قطعا شگفتزدهتان ميکند اين است که امور ضروري زندگي تا چه حد هزينهبردار هستند. احتمالا مجبور خواهيد شد که آن مبلغ را نيز بودجهبندي كنيد و به عنوان مثال دفعات کمتري به سوپرمارکت محليتان سر بزنيد. کمکم متوجه خواهيد شد که چطور اين مورد بسيار مهم را کنترل کنيد. برخي از مردم هزينه کمتري را به خورد و خوراک اختصاص ميدهند و به همين جهت هزينه خواروبار کمتري را نيز ميپردازند؛ اما از طرفي ديگر ممکن است در ماه هزينه بيشتري از لحاظ پزشکي بپردازند.مورد ديگري که ميتوانيد بخشي از درآمدتان را به آن اختصاص دهيد، خيريه است. ميزان و درصد آن را بايد خودتان و بر اساس ميزان هزينههايتان تعيين کنيد.
بدترين حالت ممکن اين است که آماده نباشيد، ندانيد چقدر خرج ميکنيد و از محاسبه ميزان دخل و خرج واهمه داشته باشيد. اين دوران زودگذر است. وقتي تجربه و مهارت بيشتري در کارتان به دست آوريد، قطعا درآمدتان نيز افزايش خواهد يافت و خواهيد توانست سبک زندگي بهتري را تجربه کنيد. اما در حال حاضر باهوش باشيد و هوشمندانه خرج کنيد.
ادامه
آذر ۲, ۱۴۰۳