همه ما در موقعیتهایی بودهایم که بازخورد منفی دریافت کردهایم، با خشم کسی مواجه شدهایم، نسبت به کارهایمان احساس گناه کردهایم یا خجالت زدهایم.
ایمی داراموس، روانشناس، روانشناس بالینی دارای مجوز و نویسنده کتاب «درک اختلال دوقطبی» میگوید: «تدافعی به معنای عجله کردن برای دفاع از خود در هنگام مواجهه با یک موقعیت ناراحتکننده است، نه اینکه گوش دهید و واقعاً در مورد مشکل صحبت کنید».
اگر شما مقصر این رفتار هستید، تنها نیستید. حالت تدافعی یک مکانیسم روانشناختی خودکار است که توسط استرسهای هیجانی درونی یا بیرونی ایجاد میشود. این واکنش ممکن است آگاهانه یا ناخودآگاه باشد.
این مقاله ویژگیهای افراد تدافعی، علل بالقوه حالت تدافعی، استراتژیهای کمتر تدافعی و مزایایی که میتواند به شما ارائه دهد را بررسی میکند.
نمونه هایی از رفتار دفاعی
به گفته دکتر داراموس، اینها نمونه هایی از رفتار تدافعی هستند:
بهانه جویی
اگر کسی از شما انتقاد می کند، ممکن است بهانه ها و توضیحاتی در مورد اینکه چرا مقصر نیستید بیاورید.
منحرف کردن سرزنش
اگر کسی شما را متهم به انجام کار اشتباهی میکند، ممکن است با یادآوری اشتباهی که انجام دادهاید، منحرف شوید تا تمرکز را به او تغییر دهید و در مورد به چالش کشیدن شما احساس ریا کند.
پاسخ دراماتیک
ممکن است در آنچه می گویند اغراق کنید. به عنوان مثال، اگر کسی از شما بخواهد که کار بهتری برای تمیز کردن پس از خود انجام دهید، ممکن است بگویید: “اوه، پس به من می گویید لخت؟”
دادن وعدههای دروغین
ممکن است عجله کنید تا چیزهایی را که احتمالاً نمیتوانید انجام دهید قول دهید تا از رویارویی اجتناب کنید.
حالت دفاعی در لحظه احساس خوبی دارد زیرا فشار را از شما دور می کند، اما بعداً باید مشکلاتی را که ایجاد می کند برطرف کنید.
ویژگی های افرادی که حالت دفاعی دارند
اینها برخی از ویژگی های افراد تدافعی در مقایسه با افرادی است که پذیرش بیشتری دارند.
افراد دفاعی
– عکس العمل تدافعی زانو دارند
– پذیرای بازخورد نیستند
– برای رفتار آنها بهانه می آورند
– طاقت،نشان دادن هیچ نقطه ضعفی را ندارد
– به محافظت از تصویر خود به هر قیمتی اهمیت می دهند
افراد پذیرنده
– حاضرند صدای کسی را بشنوند
– پذیرای انتقاد سازنده هستند
– می توانند اشتباهات خود را بپذیرند
– می تواند با دیگران آسیب پذیر و صادق باشند
– بیشتر روی یافتن راه حل ها و درس گرفتن از اشتباهاتشان تمرکز می کنند
علل بالقوه دفاعی بودن
به گفته دکتر داراموس، اینها برخی از علل بالقوه حالت تدافعی هستند:
کمال گرایی
اگر اغلب بحث های دشوار را با حالت تدافعی مدیریت می کنید، ممکن است کمال گرا باشید و از اینکه انسان بودن را گرفتار کنید می ترسید. اشتباه کردن می تواند احساس ضعفی داشته باشد که برای نشان دادن آن به دنیا راحت نیستید.
ترس
ممکن است پیشینه کودکی، زندگی خانگی یا زندگی کاری داشته باشید که در آن اشتباهات و نقص ها مجازات می شوند. در نتیجه، ممکن است تمام تلاش خود را بکنید تا از نشان دادن اشتباه خود جلوگیری کنید.