طرز تهیه حلیم گیاهی را بلد هستید؟ هلیم یا حلیم یکی از غذاهای مقوی و سنتی ایرانی است که معمولا به عنوان افطار و سحری ماه رمضان یا صبحانه سرو میشود.
گروه هیچ یک زندگی – طرز تهیه حلیم گیاهی را بلد هستید؟ هلیم یا حلیم یکی از غذاهای مقوی و سنتی ایرانی است که معمولا به عنوان افطار و سحری ماه رمضان یا صبحانه سرو میشود. در اصل انواع حلیم به صورت سنتی با گندم و گوشت درست میشود ولی برای کسانی که ممنوعیت خوردن گوشت دارند، حلیم گیاهی بدون گوشت با شیر یا آب یک گزینه عالی کم هزینه یا سایر وعدههای غذایی به حساب میآید. در حلیم گیاهی از هیچ گوشتی استفاده نمیشود و در عین حال بسیار خوشمزه است. در این مقاله دستور طرز تهیه حلیم گیاهی به چند روش و نکات پخت و فوت و فنهای خوشمزه شدن این نوع حلیم را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه حلیم بدون گوشت با گندم
گندم (بدون پوست یا با پوست): ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
کره گیاهی: ۲ قاشق غذاخوری (یا ۳۰ گرم)
پودر دارچین: به مقدار دلخواه
روغن گیاهی (کنجد یا زیتون): به مقدار دلخواه
شکر یا نمک (به میزان دلخواه): به مقدار دلخواه
آب: به مقدار لازم
مدت زمان آمادهسازی مواد: ۸ ساعت
مدت زمان مورد نیاز برای پخت حلیم گیاهی بدون گوشت: ۳ تا ۴ ساعت
مراحل طرز تهیه حلیم گیاهی با گندم
برای طرز تهیه هلیم گیاهی مثل طرز تهیه حلیم گندم با گوشت هم میتوانید از گندم با پوست و هم گندم بدون پوست استفاده کنید. فقط در صورت استفاده از گندم با پوست، کمی کارتان بیشتر میشود. در ادامه مراحل طرز تهیه حلیم گندم بدون گوشت و گیاهی را به ترتیب دنبال کنید.
مرحله اول: گندمها را آماده کنید
ابتدا گندمها را پاک کنید و در یک ظرف بریزید. گندمها را بشویید و بعد روی آنها آب بریزید تا حدی که ۲ بند انگشت بالاتر از حد گندمها باشد. به مدت ۱۲ ساعت یا یک شب تا صبح، گندمها را خیس کنید. سپس گندمها را آبکش کنید و در یک قابلمه بزرگ بریزید. ۵ تا ۶ لیوان آب، به قابلمه اضافه کنید و روی حرارت بگذارید.
مرحله دوم: گندم را بپزید
بعد از جوش آمدن آب داخل قابلمه، حرارت را کم کنید تا گندمها کاملا بپزند و دانههای آنها نرم شود. در این مدت، مدام به قابلمه سر بزنید تا آب داخل قابلمه بخار نشده باشد و گندمها را هم بزنید. اگر آب گندم تمام شده بود ولی گندمها نپخته بودند، دوباره مقداری آب گرم اضافه کنید. بعد از نرم شدن گندمها، به آنها مقداری نمک و نصف مقدار کره گیاهی را اضافه کنید.
مرحله سوم: گندم را پوره کنید
بعد از پخته شدن کامل گندمها، اگر گندم با پوست استفاده میکنید، آنها را از آبکش رد کنید تا پوست آنها جدا شود سپس آنها را پوره کنید. اگر گندم بدون پوست استفاده کردهاید، مستقیما آنها را در غذاساز بریزید و له کنید تا بافت یکدستی پیدا کند. اگر غذاساز ندارید، میتوانید با گوشتکوب برقی یا دستی، گندمها را بکوبید و له کنید.
مرحله چهارم: گندمها را دوباره بپزید
بعد از اینکه گندمها کاملا له شدند، آنها را به قابلمه برگردانید و به اندازه ۱ لیوان دستهدار فرانسوی، آب جوش اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید و مدام به صورت هفتی هشتی، گندمها را هم بزنید تا غلیظ شوند ولی ته نگیرند. هر چه گندمها را بیشتر هم بزنید، حلیم در نهایت کشدارتر میشوند.
مرحله پنجم: حلیم گیاهی را سرو کنید
بعد از اینکه آب حلیم کشیده شد، در حدی که حلیم گیاهی، نه خیلی سفت و نه خیلی شل بود، قابلمه را از روی حرارت بردارید. اگر حلیم را با نمک میخورید، به آن مقداری نمک اضافه کنید. اگر با شکر میخورید، حلیم را در ظرف سرو بریزید و روی آن را با دارچین، شکر، پودر نارگیل و یقیه کره تزیین و سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه حلیم بدون گوشت با بلغور گندم
بلغور گندم: ۲ و نیم قاشق غذاخوری
آرد گندم: ۱ قاشق چایخوری
جو دو سر پرک: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
شیر (شیر گیاهی شامل شیر سویا یا شیر بادام): ۳ لیوان فرانسوی دستهدار
آب: به مقدار لازم
کره گیاهی: ۲ قاشق غذاخوری
دارچین: به مقدار لازم
شکر: به مقدار لازم
کنجد: به مقدار لازم
مدت زمان آمادهسازی مواد: ۲ تا ۳ ساعت
مدت زمان مورد نیاز برای پخت حلیم وگان با بلغور گندم: ۲ ساعت
مراحل طرز تهیه حلیم با آرد گندم و جو دو سر پرک
طرز تهیه حلیم گیاهی با شیر و آرد گندم، بدون گوشت و به صورت گیاهی، یکی از روشهای محبوب برای پخت این غذای سنتی است. این حلیم وگن بسیار خوشمزه است و میتوانید با شکر یا نمک، سرو کنید. برای درست کردن این حلیم شیر را ۳۰ دقیقه قبل در دمای محیط بگذارید.
مرحله اول: بلغور گندم را آماده کنید
برای اول کار، بلغور گندم را در یک کاسه بریزید و بشویید. سپس مقداری آب به آن اضافه کنید و اجازه دهید بلغور ۳ تا ۴ ساعت خیس بخورد و نرم شود. سپس آن را آبکش کنید و در یک قابلمه بریزید. به اندازه ۱ لیوان دستهدار فرانسوی، آب به قابلمه اضافه کنید و روی حرارت بگذارید تا بلغور به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه بپزد.
مرحله دوم: بقیه مواد حلیم را اضافه کنید
بعد از پختن بلغورهای گندم، شیر گیاهی (شیر بادام یا سویا) به دمای محیط رسیده را با آرد گندم ترکیب کنید و هم بزنید تا کاملا با هم مخلوط شوند. سپس به قابلمه حاوی بلغور گندم اضافه کنید. نصف لیوان آب ولرم و جو دو سر پرک را هم به قابلمه بیفزایید و هم بزنید. قابلمه حلیم را روی حرارت بگذارید و مدام مواد را به صورت هفت و هشتی هم بزنید.
مرحله سوم: کره را اضافه کنید
بعد از اینکه مواد داخل قابلمه شروع به جوشیدن کردند، حرارت را کم کنید و مواد را هم بزنید تا جو دو سر پرک، نرم شود و لعاب بیندازد. باید مواد داخل قابلمه کاملا بپزند و غلیظ شوند. سپس کره را به حلیم اضافه کنید. اگر حلیم را با شکر میخورید، شکر را هم اضافه کنید تا در حلیم ذوب شود. اگر با نمک میخورید، مقداری نمک بیفزایید. غلظت حلیم که به اندازه کافی رسید، قابلمه را از روی شعله بردارید.
مرحله چهارم: حلیم گیاهی را سرو کنید
در آخر، وقتی حلیم پخت و آماده شد، آن را در ظرف سرو بریزید و روی آن را با کنجد و پودر دارچین تزیین و سرو کنید. نوش جان!
نکات مهم در طرز تهیه حلیم گیاهی
در صورت استفاده از بلغور گندم در طرز تهیه حلیم گیاهی، بهتر است بلغورها خیلی ریز نباشند چون حلیم شما، له میشود.
اضافه کردن جو پرک به مواد حلیم باعث غلیظ شدن بافت آن میشود چون جو دو سر پرک، بعد از پخت، حسابی لعاب میاندازد.
اضافه کردن آرد گندم، میتواند حلیم را غلیظ کند ولی بعد از افزودن، باید مدام مواد را هم بزنید چون زود آرد ته میگیرد.
اگر ممنوعیت خوردن فرآوردههای حیوانی ندارید میتوانید از شیر گاو یا گوسفند و کره حیوانی یا روغن محلی در طرز تهیه حلیم گیاهی استفاده کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن حلیم گیاهی بدون گوشت
غلظت حلیم چقدر باید باشد؟
حلیم بعد از پختن و سرد شدن، کمی سفت میشود. بنابراین وقتی غلظت آن، به اندازه ماست شد و حالت کشدار پیدا کرد، شعله را خاموش کنید.
برای کشدار شدن حلیم گیاهی چه کنیم؟
اگر حلیم را با گندم میپزید، پوره کردن گندم و کوبیدن آن به کشدار شدن حلیم کمک میکند.
هم زدن مداوم حلیم هم جزو اصول کشدار شدن حلیم است. البته حلیم را نباید دورانی هم بزنید، بلکه به صورت هفتی هشتی هم بزنید تا کاملا غلیظ و کشدار شود.