اسید موجود در بکینگ پودر زمان ترکیب با آب، با بیکربنات سدیم وارد واکنش اسید ـ باز میشود و گاز دیاکسید کربن تولید میکند؛ درنتیجه حبابهایی به وجود می آورد که باعث حجیمشدن و ورآمدن خمیر نان، کیک یا هر محصول نانی دیگر می شوند.
معمولا بکینگ پودر را با جوش شیرین اشتباه میگیرند. جوششیرین فقط حاوی بیکربنات سدیم است و قیمت اسیدی مورد احتیاج برای تهیه خمیر نان را ندارد؛ بنابراین برای اینکه بتواند مانند بکینگ پودر اثر ورآمدنی داشته باشد، باید با نوعی اسید ترکیب شود.
زمان پخت انواع نان خانگی و کیک، از بکینگ پودر برای سبک و حجیمکردن آنها استفاده میکنند؛ اما این ماده همیشه در دسترس نیست. خوشبختانه مواد مختلفی هستند که میتوانید از آنها بهعنوان جایگزین بکینگ پودر استفاده کنید.
مواد جایگزین بکینگ پودر
جوش شیرین و آب دوغ
آب دوغ از سته لبنیات تخمیری است که در کارخانه با افزایش باکتریِ کشت دادهشده به شیر، تولید میشود. مادهای که خاصیت اسیدی دارد و ترکیبش با جوش شیرین، آن را تبدیل به یک مادهی حجیمکننده میکند.
جوش شیرین و ملاس
ملاس بیشتر به عنوان شکر تصفیه شده استفاده می شود و ملاس خاصیت اسیدی فوق العاده ای دارد و برای 80 گرم ملاس 1 گرم جوش شیرین احتیاج است.
جوش شیرین و سرکه
آبلیمو و سرکه هر دو حالت اسیدی دارد و به آسانی با جوش شیرین که حالت باز دارد واکنش نشان می دهند و شما می توانید به جای استفاده از 10 گرم بکینگ پودر از 2 گرم جوش شیرین و 5 گرم سرکه استفاده کنید.
کرم تارتار و جوش شیرین
کرم تارتار با نام علمی پتاسیم هیدروژن تارتارات نیز شناخته میشود. این ماده پودر اسیدی سفیدرنگی است که میتوان از آن به آسانی بهجای بکینگ پودر مصرف کرد. اغلب هم در قفسه ادویههای بیشتر فروشگاهها پیدا میشود.
کرم تارتار برای پایدارکردن سفیده تخم مرغ و خامه به کار میرود و از تشکیل بلورهای قند جلوگیری میکند. برای گرفتن بهترین نتیجه، نسبت ۲ به ۱ کرم تارتار و جوششیرین را رعایت کنید. بهجای یک قاشق چایخوری (۵ گرم) بکینگ پودر، از یکچهارم قاشق چایخوری (۱ گرم) جوششیرین بهعلاوه یکدوم قاشق چایخوری (۲ گرم) کرم تارتار مصرف کنید.
شیر ترش و جوششیرین
شیر ترش را میتوان جای بیکینگ پودر استفاده کرد. شیر در فرایندی به نام اسیدیشدن، ترش میشود. در این فرایند از میزان pH شیر کم میشود.
مواد اسیدی داخل شیر ترش با جوششیرین واکنش به وجود می آورد؛ درنتیجه شیر ترش نیز همان اثر ماده ورآورندهای مثل بکینگ پودر را دارد. بهجای یک قاشق چایخوری (۵ گرم) بکینگ پودر، از یکدوم فنجان (۱۲۲گرم) شیر ترش و یکچهارم قاشق چایخوری (۱ گرم) جوششیرین مصرف کنید. فراموش نکنید به اندازه ای که شیر ترش به مواد اضافه میکنید، از مایعات دیگر کم کنید.
جوش شیرین و باترمیلک
باترمیلک را می توانید از فروشگاه های لوازم قنادی تهیه کنید. باترمیلک را درست مانند شیرترش با همان درصد ۲ به ۱۰۰ مخلوط کنید. ۲ گرم جوش شیرین را در ازای ۱۰۰ گرم باترمیلک در نظر بگیرید.
آب لیموترش و جوششیرین
آب لیمو ترش دارای مقدار خیلی زیادی اسید سیتریک است و بسیار اسیدی است؛ به همین علت هنگامی که با جوششیرین همراه میشود، میتواند اسید مورداحتیاج برای آغاز واکنش اسید ـ باز را فراهم کند؛ ولی چون طعم ترش لیمو بسیار زیاد است، از آن تنها میتوان در دستورپخت نانهایی استفاده کرد که به مقدار بسیار کمی بکینگ پودر احتیاج دارند؛ به این صورت طعم محصول نهایی عوض نمی شود.
بهجای هر قاشق چایخوری (۵ گرم) بکینگ پودر، از یکچهارم قاشق چایخوری جوششیرین و یکدوم قاشق چایخوری (۲٫۵ گرم) آب لیموترش استفاده کنید.
آب گازدار و جوششیرین
آب گازدار را در تهیه پنکیک ها استفاده می کنند. با استفاده از آب گازدار، کیک و شیرینی شما سبک تر می شود. البته لازم به گفتن است که آب گازدار دارای قدری جوش شیرین است. البته مقدار حجم دهی آب گازدار خیلی زیاد نیست.
سفیده تخم مرغ و جوششیرین
در دستور خیلی از کیک ها به سفیده تخم مرغ زده شده اشاره می شود. به یاد داشته باشید که بهتر است سفیده را با همزن بزنید تا پف کند و آن را در آخر به موادکیک اضافه کرده و به آهستگی مخلوط کنید. با هم زدن مواد کیک پف روی آن کم می شود. فقط کافی است آن را قدری مخلوط کنید. تعداد سفیده بستگی به مقدار مواد اولیه شما دارد و در بیشتر دستورها گفته شده که بهتر است از چند تخم مرغ استفاده کنید.
آرد سلف رایزینگ
چنانچه تصمیم به استفاده از بکینگ پودر و جایگزینهایش را ندارید بنابراین میتوانید سراغ آرد سلف رایزینگ بروید، این آرد که ترکیبی از آرد چندمنظوره، نمک و جوش شیرین است خودش بهتنهایی و بدون هیچ مادهی افزودنیای حجیم میشود و کار شما را آسانتر میکند!