یکی از تکنیک هایی که زوجین برای موفقیت در زندگی باید بیاموزند روش درست ابراز ناراحتی است ، شما باید یاد بگیرید ناراحتی تان را به روشی سازنده بیان کند تا منجر به کاهش مشکلات و اصلاح رفتاری هر دو نفرتان بشود. زمانی که شما از شدت ناراحتی یا عصبانیت از کوره در می روید معمولا نمیتوانید رشته کلام را در دست بگیرید و به جای حل کردن ناراحتی قبلی ناراحتی های جدیدی را بوجود می آورید.
معمولا اولین عکس العمل افراد زمانی که همسرشان کاری انجام میدهد که باعث ناراحتیشان می شود ، عصبانیت است ولی باید سعی کنید زمان عصبانیت کمی از هم فاصله بگیرید و محل را ترک کنید و زمانی به خودتان فرصت بدهید تا خشمتان فروکش کند و بتوانید درست فکر کنید و بتوانید خودتان را جای همسرتان بگذارید.
از زاویه دید همسرتان به موضوع نگاه کنید ، فکر کنید شما کاری انجام داده اید که همسرتان را عصبانی کرده ، آیا دوست دارید سرتان فریاد بزند و با شما بدرفتاری کند؟
پس باید طوری رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار شود. به علاوه اگر بتوانید عصبانیتتان را کنترل کنید و با آرامش دنبال راه حل مشکلات بردارید ، قدمی بزرگ برای رسیده به ثبات زندگی مشترکتان برداشته اید.
قبل از این که بخواهید حرفی به همسرتان بگویید باید دلیل اصلی ناراحتی خودتان را پیدا کنید با او در میان بگذارید. در ادامه مقاله به شما میگوییم که چگونه ناراحتی تان را با همسرتان در میان بگذارید.
چگونه ناراحتی ام را به همسرم بگویم؟
نکته مهم این است زمانی که شما از یک چیز ناراحت می شوید و قصد دارید مشکل را حل کنید باید صرفا در مورد همان مشکل صحبت کنید نه این که درباره همه ناراحتی های گذشته حرف بزنید.
درست است که اگر شما مدت زمانی طولانی از بسیاری از کارهای همسرتان دلخور هستید ، احتمالا حرف نزدن از آن ها کار سختی برایتان خواهد بود ولی باید بدانید که بیان مشکلات گذشته صرفا باعث سردرگم شدن همسرتان می شود و متوجه نخواهد شد شما در حال حاضر دقیقا از چه چیزی ناراحت هستید و مسلما بحثتان به بیراهه خواهد رفت .
بنابراین روی مشکل فعلی تمرکز کنید و دقیقا کارهایی که باعث ایجاد احساس بدی در شما شده است را به او بگویید و حرفهایش را بشنوید و به او فرصت جبران بدهید.
اگر توانایی صحبت کردن به صورت رو در رو را ندارید میتوانید برایش نامه بنویسید. در این صورت امکان اصلاح حرفهایتان را با مرور نامه خواهید داشت و حرفی از قلم نخواهد افتاد.
قبل از ابراز ناراحتی افکارتان را منسجم کنید
قبل از این که حرفی بزنید بهتر است با خودتان خلوت کنید و چند نفس عمیق بکشید و چند سوال ساده از خودتان بپرسید تا افکارتان منسجم شود .
من از چه چیزی ناراحت هستم؟
همسرم چه کار اشتباهی انجام داده است؟
اشتباهی که همسرم انجام داده چه احساسی در من ایجاد کرده است؟
همسرم برای جبران اشتباهش چه کاری انجام بدهد؟
زمانی که به آرامش فکری رسیدید و افکارتان را منسجم کردید ، آماده ابراز ناراحتی خود به همسرتان هستید.
میزان ناراحتی خودتان را بسنجید
اگر همسرتان کاری کرده که باعث ناراحتی شده قبل از این که ناراحتی را ابراز کنید با خودتان فکر کنید که آیا ناراحتی شما منطقی است یا به خاطر سوتفاهم ایجاد شده ؟ آیا راهی برای نادیده گرفتن ناراحتی تان وجود دارد؟ اگر به خاطر یک موضوع کوچک و بی اهمیت ناراحت و عصبی شده اید ، بهتر نیست آن را بروز ندهید؟
ولی اگر عصبانیت و ناراحتی شما منطقی و غیر قابل تحمل و چشم پوشی است و به اندازه اشتباه همسرتان است نه به خاطر سوءتفاهمات ذهن خودتان ، بهتر است دنبال راه حلی برای تکرار نشدن آن باشید.
قبل از ابراز ناراحتی فاصله بگیرید
اگر از همسرتان ناراحت و عصبانی هستید بهتر است کمی با خودتان خلوت کنید و مدت کوتاهی از همسرتان فاصله بگیرید تا بتوانید عصبانیتتان را کنترل کنید.
خشم و ناراحتی خودتان را روی کاغذ خالی کنید
در فرصتی که با خودتان خلوت کرده اید هر حرفی که میخواهید به همسرتان بزنید را روی کاغذ بنویسید ، این روش باعث می شود که خشم غیر منطقی و انفجاری شما تخلیه شود ، تا زمانی که حرف برای گفتن دارید به نوشتن ادامه بدهید.
بعد از اتمام حرفهایتان وقتی آن ها را بخوانید خیلی از جملات به نظرتان غیر منطقی و غیر منصفانه خواهد بود. حالا بهتر میتوانید روی دلیل منطقی ناراحتی تان تمرکز کنید و درباره اش با همسرتان صحبت کنید. در اغلب موارد متوجه خواهید شد که خشم و عصبانیت شما نسبت به اتفاقی که افتاده است بیش از حد بوده و شاید اصلا نیازی به پیگیری آن نباشد.
دنبال پیروزی نباشید
برای حل مشکلات زناشویی نباید دنبال پیروز شدن در میدان و به کرسی نشاندن حرفتان باشید بلکه باید سعی کنید احساس واقعی خودتان را به گونه ای بیان کنید که همسرتان بتواند شما را درک کند و ضمنا گوشی شنوا برای شنیدن همسرتان داشته باشید و سعی کنید او را درک کنید وعلت رفتارش را بفهمید.
گاهی اوقات همسرتان از کاری که انجام داده پشیمان است ولی نمیداند برای رفع ناراحتی شما چکار کند ، به او بگویید که دوست دارید چه کارهایی برایتان انجام بدهد ، مثلا میخواهید به حرفتان گوش دهد یا معذرت خواهی کند یا فقط شما را در آغوش بگیرد؟
ولی به دنبال کنترل رفتار او نباشید و در آخر با همفکری هم راه حلی مناسب برای مشکلتان پیدا کنید تا دلخوری دوباره ای در این زمینه خاص ایجاد نشود.
روش صحیح مکالمه هنگام ابراز ناراحتی
نوع جمله بندی های شما هنگام ابراز ناراحتی میتواند تعیین کننده نتیجه گفتگو باشد ، هنگام دلخوری به جای این که دائما در جملاتتان تقصیرات را به گردن همسرتان بیندازید و با جملاتتان به او حمله کنید و ناراحتی را تشدید کنید و هی بگویی تو فلان کار را کردی ، تو باعث ناراحتی ام شدی …
روی احساسات خودتان تمرکز کنید و در مورد خودتان حرف بزنید تا حس حمایت کننده او را برانگیزید ، مثلا بگویید حی میکنم نادیده گرفته شده م ، حس می کنم دلم شکسته و …
اگر همسرتان با ناراحتی و عصبانیت از شما سوالاتی می پرسد ، اگر شما هم عصبی شده اید بهتر است پاسخی به او ندهید گاهی سکوت بهتر از حرف زدن میتواند ناراحتی شما را برساند بدون این که باعث افزایش عصبانیت طرف مقابل شود.
او را صدا نزنید و به صورتش نگاه نکنید
رفتاری شما زمانی که متفاوت از همیشه باشد میتواند نشان دهنده دلخوری شما از رفتار همسرتان باشد و بدون هیچ حرفی باعث شود به اشتباه خوش پی ببرد.
اگر همسرتان بی دلیل سرتان داد زده است به جای این که پاسخش را بدهید میتوانید موقع مکالمه نامش را خطاب نکنید یا زمانی که شما را خطاب قرار میدهد دیگر به صورتش نگاه نکنید.
اگر رابطه شما صمیمی و عاشقانه باشد و همیشه با عشق به چهره ش نگاه میکردید و موقع خطاب قرار دادن اسمش را به زیبایی می گفتید ، او بلافاصه متوجه تغییر رفتار و ناراحتی شما خواهد شد و به دنبال اصلاح اشتباه و عذرخواهی از شما بر خواهد آمد تا دوباره فضای رمانتیک رابطه را به حالت سابق برگرداند.
به حرفهای همسرتان گوش کنید
بعد از این که ناراحتی خودتان را بیان کردید باید به همسرتان فرصت بدهید که هر حرفی دارد به شما بگوید. به طور کلی باید ابراز دلخوری را تبدیل به فرصتی برای شناخت بیشتر از هم تبدیل کنید تا به نتایج مطلوبی برسید و به بهتر شدن رابطه تان کمک کنید.
خشم اگر به روشی سالم و بدون توهین ابراز شود میتواند رابطه شما را قوی تر کند.
آیا همسرم متوجه ناراحتی ام شده؟
اگر با توجه به موقعیت عکس العمل مناسب و سنجیده ای نشان بدهید مسلما همسرتان متوجه ناراحتی شما شده و با رفتارش سعی میکند حال بهتری به شما بدهد ، رفتار های زیر نشان میدهد که همسرتان متوجه ناراحتی شما شده و سعی در جبران آن دارد :
1 – خوش اخلاق می شود : همسرتان مهربان شده و میخواهد باخوش اخلاقی به شما نشان دهد که دیگر از شما عصبانی نیست.
2 – شوخ طبع می شود : تلاش میکند شما را بخنداند و احساس بهتری ایجاد کند و دلخوری شما را کمتر کرده و تنش را کاهش دهد .
3 – معذرت خواهی می کند : در صورتی که ابراز ناراحتی و تاسف کرد با توجه به شدت اشتباهش کمی برای پذیرش معذرت خواهی اش معطل کنید ، او باید بداند که درجه اشتباهش تا چه حد باعث ناراحتی شما شده .
4 – از شما میخواهد با هم حرف بزنید : ممکن است بعد از متوجه ناراحتی شما شد سعی کند شما را به گفتگویی صمیمانه دعوت کند تا جلوی بزرگتر شدن مشکلات را بگیرید.