همه چیز درباره زیرآب زنی در محل کار
محیط کار، محیطی است که شما در آن علاوه بر اینکه مشغول به کار می شوید، با همکاران و مدیر شرکت تعامل زیادی دارید. همه همکاران در محیط کار رفتار خوبی ندارند و در این محیط نیز مانند جامعه کسانی هستند که علاقه زیادی به زیرآب زنی همکاران خود دارند و مانع پیشرفت دیگران می شوند.
این افراد از روی عمد در پی تخریب شخصیت و بی ارزش نشان دادن فعالیت های همکارشان هستند. اگر شما نیز با چنین مشکلی در محیط کارتان روبرو هستید و متوجه زیرآب زنی همکارتان شده اید، با او این چنین که در این بخش از هیچ یک آورده ایم، رفتار نمایید.
انواع زیرآب زنی
همکاری که زیرآب زنی می کند یکی از سه شیوه ی عنوان شده در ادامه را دارد که شامل:
ترکیب اطلاعات صحیح و نادرست
همکار زیرآب زن حرفه ای گاهی سعی می کند برای دستیابی به اهداف خود کارها و رفتار های همکارش را به شیوه دلخواه خود تفسیر کرده و نظرات شخصی خودش را به دیگران القا نماید.
ارائه گزارش نادرست
همکار زیرآب زن گاهی سعی می کند با استفاده از شواهد و مدارک ساختگی، عملی که از سوی فردی سر نزده است به وی نسبت داده و یا کاری را از او سلب کند.
ارائه گزارش صحیح
همکار زیرآب زن گاهی سعی می کند با بزرگنمایی یک عمل نادرست و گزارش آن به رئیس موقعیت کاری فرد را تضعیف و جایگاه اجتماعی او را تخریب کند.
دلایل اصلی زیر آب زنی
یکی از دلایل اصلی زیرآب زنی ایجاد حالت رقابتی میان کارمندان است. برخی از ادارات و شرکت ها تنها به افرادی که در صدر امور نشسته اند، پاداش می دهد و پاداش به صورت فردی به کارمندان اهدا می شود و افرادی که در این مسیر کمک کرده اند هیچ پاداش و کمکی دریافت نمی کنند.
به همین دلیل در این شرکت ها و ادارات حالت رقابتی بین همکاران ایجاد شده و برخی افراد سعی می کنند به هر روشی زیرآب همکار خود را بزنند تا خودشان در صدر قرار بگیرند و پاداش دریافت کنند.
حسادت، ترس از توان و استعداد شما نیز سبب می شود که همکارانتان به هر طریقی شده شما را بد و کارهایتان را غلط نشان دهند.
گذشته فرد، روشهای تربیتی و نوع زندگی خانوادگی افراد نیز از دلایل زیرآب زنی هستند. بخش دیگری از این پدیده اجتماعی به سازمان ها و افرادی که گزارش هایی از این دست را می پذیرند هم بستگی دارد.
از کجا بفهمیم همکارمان زیرآب زنی می کند؟
اگر همکارتان کارهای زیر را انجام می دهد، احتمالا او قصد زیرآب زنی دارد:
- اگر همکار شما اطلاعات مهم را از شما مخفی می کند.
- اگر همکار شما در جلسه های کاری همیشه با نظرات شما مخالفت می کند.
- اگر همکار شما پشت سر شما بدگویی می کند.
- اگر همکار شما از کمک کردن به شما دریغ می کند.
- اگر همکار شما سعی دارد جلوی مدیر همیشه شما را خراب کند و کارهایتان را بد جلوه دهد.
- اگر همکار شما که همیشه از شما دوری می کرده و رفتار تهاجمی داشته است ناگهان مهربان شود، مراقب زیرآب زنی او باشید.
- اگر با وجود کارکرد خوب و عالی هرگز به آن ارتقا شغلی که لیاقت آن را دارید، نرسید، پای یک همکار زیرآب زن در میان است.
- اگر مدیر همیشه با شمارفتار سرد و بی تفاوتی داشته باشد، پای یک همکار زیرآب زن در میان است.
- اگر همکاران دیگر به طور ناگهانی از شما دوری می کنند یا شما را در گروه خود راه نمی دهند، پای یک همکار زیرآب زن در میان است.
برخورد و راهکارهای مقابله با زیرآب زنی در محل کار
کارهایتان را بنویسید:
اگر متوجه شدید همکارتان می خواهد زیرآب زنی کند، حتما گزارش کار روزانه بنویسید و آن را در اختیار مدیر قرار دهید. اینگونه او نمی تواند شما را فردی کم کار نشان دهد و نمی تواند اشتباهات خود را گردن شما بیندازد و همه چیز کاملا مشخص و واضح است.
رفتار عاری از احساسات داشته باشید:
اگر متوجه شدید همکارتان می خواهد زیرآب زنی کند، مانند او نباشید و با این فرد منطقی رفتار نمایید. محل کار باید جایی برای پیشرفت و شادی باشد پس با همکارانتان خوب رفتار کرده و به کسی در حال زیرآب زنی شما است، کمک کرده و پیشنهادهای سازنده برای شغلش داشته باشید.
احترام و رفتار عاری از احساسات و بزرگ منشی تان سبب می شود تا محل کار شادتر و کم تنش تر بشود و فرد خاطی از کارهای زشت و غیرحرفه ای خود شرمنده شود.
مدیر را در جریان امور قرار دهید:
اگر متوجه شدید که یکی از همکاران سعی در تخریب شخصیت شما و بی ارزش کردن کارهایتان را دارد، یا اشتباهات خود را با زیرکی و مظلوم نمایی به گردن شما می اندازد، معطل نکنید و قبل از اینکه او وجهه شما را در محل کار خراب کند، پرده از واقعیت بردارید و همه ماجرا را برای مدیرتان توضیح دهید تا او با قدرت مدیریتی خود شخص خاطی را جریمه کند.
گوش به زنگ باشید اما بدبین نباشید:
همیشه و همه جا گوش به زنگ و هوشیار باشید. اگر همکارانتان مانند سابق با شما رفتار نمی کنند و یا اگر قرار بود ارتقا شغلی بگیرید اما نگرفته اید، کمی شک کنید که یک جای کار مشکلی دارد. هوشیاری و گوش به زنگ بودن به این معنا نیست که به اطرافیان خود بدبین باشید.
اگر قرار باشد همیشه به همه بدبین باشیم نمی توانیم با آرامش زندگی کنیم و محل کار هم به جهنم تبدیل می شود. اگر فکر می کنید کسی در حقتان کارشکنی می کند و سعی در بد جلوه دادن شما دارد، ابتدا مطمئن شوید و سپس اقدامات لازم را انجام دهید.
نظر همکار قابل اعتمادتان را بپرسید:
بدون اینکه به کسی تهمت بزنید در مورد احساس خود و مسایلی که می بینید و می شنوید، با همکاری که به او اعتماد دارید، صحبت کنید و نظر او را بپرسید. شاید شما کاملا در اشتباه باشید و آنها به شما کمک کنند.
با همکار زیرآب زنتان دوست شوید:
حتما این مثل را شنیده اید که دوستان خود را نزدیک خود نگهدارید و دشمنانتان را نزدیک تر! پس هنگامی که مطمئن شدید شما هدف نامردی های همکارتان قرار گرفته اید، حواستان به خود باشد و سعی کنید آرام باشید و لطمه ای به شما وارد نشود. سپس با او دوست شوید و از او بخواهید درباره مسائلی که شما را ناراحت می کند، با هم حرف بزنید.
مسئله را با مدیر و مسئول خود در میان بگذارید:
اگر روش های فوق را امتحان کردید و نتیجه ای حاصل نشد حتما برای مطلع کردن رئیس و مسئول خود اقدام کنید تا به بهترین و درست ترین شکل ممکن با همکار زیرآب زن خود برخورد کرده باشید.
محیط شغلتان را عوض کنید:
اگر آرامشتان به هم ریخته و اوضاع بسیار بد است، بهتر است محیط شغلتان را عوض کنید و از آن محیط همیشگی رها شوید.