بهترین راههای برخورد با مشکلات کار و زندگی
قطعا همه ی انسان ها در طول زندگی با مشکلاتی مواجه میشوند؛ حتی ثروتمندترین افراد دنیا هم با چالشهای سختی در زندگی رو به رو هستند. زمانهایی است که این مشکلات به شدت افزایش پیدا میکنند و شما را به درد میآورند و احساس سردرگمی زیاد باعث میشود که ندانید دقیقاً باید چه مسیری را در پیش بگیرید. در این قسمت از خانواده پلاس هیچ یک قصد داریم به شما راهکارهایی را معرفی کنیم تا بدانید که با این مشکلات زندگی چگونه باید برخورد کرد.
بخش اول:تعیین یک مسیر برای حل مشکلات
1. تا جایی که میتوانید آرام بمانید
واکنش خیلی زیاد هنگام مواجهه با یک مشکل کاملاً یک اتفاق طبیعی محسوب میشود اما ممکن است باعث تصمیم گیری غلط شود. پس قبل از اینکه بخواهید مشکلی را بررسی کنید، اول یاد بگیرید که احساسات و عواطف خود را کنترل کنید، آرامش پیدا کنید تا ذهن شما عملکرد بهتری داشته باشد.
برای به دست آوردن آرامش ابتدا چند نفس عمیق بکشید و بازدم را با تفکر انجام دهید و ضربان قلب خود را آرام کنید و با خودتان تکرار کنید که میتوانید از پس این مشکل بر بیایید.
2. مسئولیت مشکل را بپذیرید
همیشه مشکل را شناسایی کنید و مسئولیت آن را بپذیرید تا بتوانید از راه فعال و هوشمندانه، آنها را برطرف کنید. سعی کنید لیستی از مشکلات را همراه با دلایل شان بنویسید تا آمادگی بیشتری برای رویارویی، پذیرفتن و برخورد با یک مشکل داشته باشید. هر انسانی مسئول مشکلات زندگی خودش است. پس نباید از آنها شانه خالی کنید.
3. قبل از پاسخ به مشکل، شرایط را ارزیابی کنید
اگر احساس کردید با مشکلی مواجه شده اید و مطمئن نیستید که چه چیزی یا چه کسی باعث ایجاد این مشکل شده است، باید زمان بگذارید و به این قضیه فکر کنید. دیگران را برای این مشکل سرزنش نکنید و این مشکلات را در خودتان ارزیابی کنید و برای آن کمی زمان بیشتری اختصاص دهید.
فاکتورهای بیرونی که گاهی اوقات خارج از کنترل هستند را هم بررسی کنید. در کنار آن فاکتورهای درونی را هم ببینید و در نظر بگیرید.
مثلاً فاکتور بیرونی، یعنی زمانی که ماشین خود را در بیرون از منزل پارک کرده اید و یک نفر با آن تصادف میکند. قطعا خودتان در ایجاد چنین مشکلاتی هیچ تقصیری نداشتید و برای جلوگیری از آن نمی توانستید هیچ کاری کنید.
فاکتور درونی، یعنی مثلاً زمانی که با آلارم گوشی از خواب بیدار نمی شوید و دیر به محل کار میرسید. در نتیجه باید مسئولیت این اشتباه را بر عهده بگیرید.
فاکتورهای ترکیبی، زمانی هستند که هم خودتان و هم عوامل غیرقابل کنترل در این مشکل نقش دارند.
4. یک راه حل سریع پیدا کنید
بسیاری از مشکلات نیاز به یک راه حل سریع دارند. اول از همه آرامش خود را حفظ کنید، به خودتان زمان دهید تا یک راه حل سریع پیدا کنید.
بعد از این که تمام موارد بالا را طی کردید، به خودتان زمان دهید، خوب فکر کنید و راه حلهای مختلف را در نظر بگیرید و ببینید که کدام یک از آنها برای بهبود موقتی مشکل و یک راه سریع برای حل آن مناسب است.
5. الگوهای مشکل زا را شناسایی کنید
زمانی که آرام شدید و مشکل را پذیرفتید، احتمالاً الگوهای رفتاری را متوجه میشوید که باعث این چالش ها و مشکلات شده است. سعی کنید آنها را لیست کنید و ببینید که چه اشتباهاتی در خودتان باعث ایجاد این مشکلات میشود و هر چه زودتر این الگوها را اصلاح کنید.
6. برای حل مشکلات هدف تعیین کنید
یک قدم مؤثر برای حل مشکلات و غلبه کردن بر آنها این است که برای خودتان هدف تعیین کنید. تعیین اهداف باعث میشود که مشکلات را از زاویه بهتری ببینید و در نتیجه برای برطرف کردن آنها هم انگیزه داشته باشید.
در واقع تعیین هدف برای حل مشکل، به شما انگیزه میدهد که هرچه سریع تر آن را برطرف کنید. کافی است مشکل و هدف مورد نظر و راه حلهایی را که به ذهنتان میرسد را روی کاغذ بنویسید تا نگاه واضح تری نسبت به مسئله داشته باشید.
7. انتظارات خود را واقع بینانه نگه دارید
واقع بینانه بودن انتظارات، باعث میشود که شما به طور موثرتری برای مقابله با آنها اقدام کنید. پس سعی کنید راه حلهای غیر واقع بینانه و بیش از حد رویایی را از ذهنتان دور کنید. استرس را از بین ببرید و به دنبال یک مسیر واقع بینانه باشید.
مثلا اگر قرار است درسهای نخوانده را جبران کنید، قطعاً نمی توانید بیشتر از روزی 10 ساعت درس بخوانید. پس با توجه به شخصیتی که دارید، انتظارات و اهداف خود را واقع بینانه تعیین کنید.
8. به خودتان ایمان داشته باشید
منفی نگری و تمرکز بیش از حد روی مشکلات، اصلاً کار سازنده ای نیست. پس به خودتان ایمان داشته باشید که میتوانید از پس سختی ها و مشکلات زندگی بر بیایید و این توانایی را دارید.
9. احساسات منفی را دور بریزید
حتماً به خودتان فرصت تمرکز روی چیزهای مثبت زندگی را بدهید که باعث میشود از یک راه خوش بینانه تری به زندگی نگاه کنید. عبارات تاکیدی مثبت را در خودتان فراموش نکنید حتما به خودتان یادآوری کنید که مهارت بالایی دارید و همچنین اطرافتان را با افرادی احاطه کنید که به شما و توانایی هایتان ایمان دارند و همیشه نگرش مثبتی به زندگی دارند.
بخش دوم:چگونگی مدیریت مشکلات و چالشها
1. دست به اقدام بزنید
بهترین راه برای مبارزه با مشکلات زندگی این است که در سریع ترین زمان ممکن اقدام کنید. زمانی که متوجه شوید چه مشکلی دارید و چه راه حلهایی برای آن وجود دارد، دیگر زمان دست زدن به یک عمل مناسب است. مثلا اگر احساس میکنید نمی توانید قبوض را پرداخت کنید، حتماً با اداره مربوطه تماس بگیرید مشکل خود را شرح دهید و یک اقدامی انجام دهید.
2. از اهداف و فعالیتهای خود حمایت کنید
هنگام مواجهه با مشکل و پیدا کردن یک روش برای حل آن باید یاد بگیرید که رفتارهای مثبت را در خودتان حفظ کنید. در نتیجه میتوانید از اهداف و فعالیتهای خود حمایت کنید و چالشهای زندگی را بهتر مدیریت کنید. به خودتان یادآوری کنید که هدف شما حل مشکل مورد نظر است.
پس برای آن تلاش کنید. با دوستان، اعضای خانواده و دیگر افراد صحبت کرده و از آنها مشاوره بگیرید. حتی اگر لازم است با یک فرد متخصص، در این زمینه مشورت کنید تا مسیر روشن تری در پیش داشته باشید و از سردرگمی ها نجات یابید.
3. اجازه دهید که افکار منفی از شما دور شوند
به یاد داشته باشید که منفی نگری توانایی شما را برای حل مشکل سرکوب میکند. پس همیشه یک چارچوب ذهنی مثبت داشته باشید، چیزهای منفی را به مثبت تبدیل کنید تا بتوانید از یک راه موثری مشکلات را برطرف کنید و همچنین میتوانید از تجربههای دیگران هم استفاده کنید. این نگرانی هم جزء همین افکار منفی است که قبل از هر چیزی باید به آن تسلط داشته باشید و آن را کنترل کنید.
4. پذیرای تغییرات مثبت باشید
زمانی که برای حل مشکلات خود برمی خیزید، احتمالاً تغییرات زیادی در زندگی شما رخ میدهند که بسیاری از آنها تغییر مثبت هستند. پس چنانچه در این بخش از سبک زندگی نمناک عنوان شده است پذیرای این تغییرات باشید و از آنها استقبال کنید. جنبه مثبت مشکلات خود را ببینید و سعی کنید نسبت به مسائل خوش بین باشید.
نگرانی از تغییرات باعث میشود که توانایی کامل برای حل آنها را پیدا نکنید و همچنین از کلام مثبت استفاده کنید و همیشه با خودتان تکرار کنید که در مسیر درستی هستید.
5. گاهی عقب نشینی ها را بپذیرید
اگر به طور کاملاً فعال به دنبال حل مشکلات هستید، احتمالاً در این مسیر عقب نشینیهایی را هم تجربه میکنید. باور داشته باشید که این عقب نشینی ها و مشکلات در مسیر راه هر کسی اتفاق میافتد اما شما باید به رو به جلو باشید. پس نباید خودتان را اسیر این عقب نشینی ها کنید.
فقط چیزهایی را کنترل کنید که توانایی شان را دارید. مثلا شما هرگز نمی توانید بی ادبی دوستان را کنترل کنید، پس بهتر است خودتان را درگیر آنها نکنید. به جای آن به فکر اصلاح رفتار خودتان باشید.
6. همیشه رو به جلو باشید
گاهی اوقات مشکلات، مدت زمان طولانی تری برای حل و فصل نیاز دارند. پس سعی کنید که همیشه راه حل ها و اهداف خود را مد نظر قرار دهید و رو به جلو حرکت کنید. با یک تفکر مثبت مسیر خود را ادامه دهید و اجازه ندهید که نگرانی ها شما را بی انگیزه کند.
7. تعادل برقرار کنید
دست و پنجه نرم کردن با مشکلات ممکن است از لحاظ فیزیکی و ذهنی شما را ضعیف کند و انرژیتان را بگیرد. پس حتما به خودتان فرصتی برای استراحت و تمرکز روی کارهای دیگر هم بدهید. هدف شما باید ایجاد تعادل در زندگی باشد تا بتوانید مشکلات را از راه موثرتری برطرف کنید.
پس حتماً در طول روز به خودتان استراحت دهید، تفریح داشته باشید، پیادهروی را فراموش نکنید، ذهن خود را از مشکلات دور کنید تا بتوانید بعداً با نیروی بیشتری به سمت آنها بروید. گاهی اوقات تنها باشید یا زمان خود را در کنار افرادی سپری کنید که دوستشان دارید. با انجام این کار از حمایت آنها بهرهمند میشوید و راحت تر به دنبال حل مشکلات میروید.