هیچ یک،اگر برای اولین بار است که یک تیم انتخاب میکنید، احتمال اینکه چندنفر را از قبل در ذهن داشته باشید وجود دارد. قبل از اینکه شروع به سرمایهگذاری و انتخاب اعضا کنید، باید بدانید که مشخصات یک تیم استارتآپ موفق چیست و چگونه میتوانید از اشتباهات متداول اما خطرناک جلوگیری کنید.
1- تجربهداشتن
واضح است که یک تیم با داشتن تجربه استارتآپ نسبت به رقیبان خود برتر است زیرا این کار حتی برای افراد باتجربه نیز مشکل است. اگر شما بیتجربه باشید هر لحظه با مشکل جدیدی مواجه خواهید شد. اما باید بدانید تجربهداشتن درباره این کسبوکار نوپا تنها عامل موفقیت نیست بلکه شما باید در زمینه صنعتی خاص خودتان نیز تجربه داشته باشید زیرا تاثیر زیادی در موفقیت شما دارد. عضوی که هیچ تجربهای در زمینه صنعت نداشته باشد، از جهات گوناگون مانع پیشرفت تیم شما میشود.
2- بنیانگذاران
مسلما بنیانگذاران یک تیم استارتآپ تاثیر زیادی در موفقیت یا شکست آن تیم دارند. آنها باید به سرعت یک تیم انتخاب کنند و حتی اگر تمام این مفاهیم را درک کنند باز هم باید با موانع و مشکلات گوناگونی دستوپنجه نرم کنند. به همین دلیل است که آنها باید بتوانند بهتر از بقیه اعضا احساساتشان را کنترل کنند. در دنیای استارتآپ هم روزهای خوب در انتظار شماست، هم روزهای بد و اگر شما تسلط کافی بر احساساتتان نداشته باشید، انرژی کل تیم را هدر میدهید.
3- استانداردها
اگر فقط بخواهیم روی ویژگیهای ملموس یک تیم استارتآپ موفق تمرکز کنیم، این مورد باید در اول فهرست قرار بگیرد. حتی اگر تمام نکات را برای داشتن یک تیم موفق ذکر کنید، باز هم «استانداردها» ارزش ذکرشدن را دارند.
استانداردها به شما نشان میدهند که باید مراحل شکلگرفتن کسبوکارتان را در استارتآپ جدی بگیرید. به علاوه توجه به استانداردها نشاندهنده تلاش شما برای خلق چیزی است که بازار به آن نياز دارد. با وجود آمار وحشتناک تیمهایی که بدون اطلاع از وجود نیاز برای محصولشان، هزاران دلار سرمایهگذاری میکنند، توجه شما به این موضوع نشاندهنده اهمیت زیاد آن برای شماست.
4- استعداد
زمانی که تیم استارتآپ شما پیشرفت کند و معروف شود، عملکرد و ویژگیهای شرکت شما برای مخاطبان مهمتر از مهارتهای هر یک از اعضا میشود اما در مراحل اولیه مهارتهای هر فرد میتواند تاثیر زیادی داشته باشد. شاید از جملات بالا درک کلی پیدا کنید اما به دلیل اهمیت زیاد دوباره تاکید میکنم که اعضای تیم باید در زمینههای مختلف تخصص و استعداد داشته باشند. اینکه یک فرد در یک زمینه ماهر باشد، ویژگی خوبی است اما شما باید کسانی را انتخاب کنید که در چند زمینه ماهر باشند.
5- سازگاری (وفقپذیری)
همانطور که گفته شد افرادی که در چند زمینه ماهر هستند برای پذیرفتهشدن در تیم استارتآپ شانس بیشتری دارند، این ویژگی استارتآپ مانند قانون بقای قویترها در طبیعت است. اگر منطقی نگاه کنیم، میبینیم که برخی محصولات فروش ندارند و وقتی این اتفاق میافتد، تیمهای ضعیفتر خودبهخود حذف میشوند و قویترها باقی میمانند و سود میبرند.
6- ارتباطات
داشتن تیم باتجربه و استوار استارتآپ عالی است اما اگر آنها نتوانند به خوبی با هم ارتباط برقرار کنند، این موضوع بیاهمیت میشود. اعضای تیم نباید به تنهایی کار کنند. یک تیم از افراد مختلف تشکیل شده که همگی باید با هم و برای یک هدف کار کنند. یعنی هر فرد علاوه بر انجام مسئولیتها و وظایف خود باید به همکارانش نیز کمک کند.
7- اشتیاق
این کسبوکار نوپا مانند شرکتهای سرمایهگذاری عادی نیست. این ویژگی اتفاقی نیست زیرا تیمهای استارتآپ برای موفقیت باید متفاوت از یکدیگر باشند. این تیمها نیازمند افراد مشتاق است زیرا پایه حقوق آنها کمتر، استرس کاری بیشتر و امنیت شغلی کمتری دارند.
8- توجه
کسانی که برای مدتی عضو یک تیم استارتآپ بودهاند، میدانند که این کار نیازمند انرژی زیادی است. درست است که حس خلاقیت شما را ارضا میکند اما شغل پراسترسی است. افرادی که فقط به دنبال موقعیتی هستند که کاری بدون دردسر پیدا کنند و سر ساعت محل کارشان را ترک کنند، مناسب تیم شما نیستند.
9- صمیمیت
استانداردها، محصولات و سرمایهگذاران از عوامل مهم موفقیت یا شکست در استارتآپ هستند. یکی دیگر از مهمترین عوامل، محیط خوب و صمیمیت در شرکت شماست. منظور از محیط خوب و صمیمیت، دادن اسنکهای رایگان یا داشتن میز پینگپنگ نیست، بلکه به معنی فراهمکردن اکوسیستمی است که باعث پرورش ایدههای خلاقانه و مبتکرانه میشود. این عامل باعث حفظ کارمندان برتر و جذب نیروهای مناسب میشود.
10- بینش
بینشداشتن باعث دوام کسبوکارها میشود. اگر افراد تیم شما به سه ماه آینده کاری خود فکر میکنند و برایش برنامهریزی میکنند، شما شانس نسبتا خوبی دارید اما برای دوام و موفقیت بیشتر، آنها باید به آیندههای دورتری فکر کنند و برای پیشرفت برنامهریزی کنند.