چرا برگ درختان تغییر رنگ داده و می ریزند؟
سوال جالبی است و باید بدانید که همه چیز به آب مربوط می شود. برگ ها نیروگاه گیاهان هستند. آن ها با استفاده از انرژی خورشید، هوا و آب را به قند تبدیل می کنند و این فرایند موسوم به فتوسنتز است که گیاه را تغذیه می کند.
بنابراین اگر به اندازه کافی آب در اطراف گیاه وجود نداشته باشد، برگ ها نمی توانند عملکرد خود را به خوبی انجام دهند و آسیب می بینند، به همین دلیل نمی توانند بار مسئولیت رشد و حفظ گیاه را به دوش بکشند.
در مواجهه با این گزینه، گیاهان باید بدون این ارگان مهم پشتیبانی شوند. اگر این روند بطور منظم اتفاق بیفتد یا مرتبط به فصلی شود، درختان به مرخصی رفته و این دوران برگ ریزان خوانده می شود.
در واقع سه حالت متداول وجود دارد که هنگام برگ ریزان رخ می دهد
1. برگ ریزان زمستان
حالت اول که برگ ریزان زمستان گفته می شود، در زمستان های خشک و سرد رخ می دهد. در زمستان به ویژه در نیمکره شمالی بارندگی کم است و بخش زیادی از آب موجود در زمین منجمد می شود. مسلما بدون آب، گیاه آب خود را از دست می دهد و هر چه بیشتر در معرض کم آبی قرار گیرد، برگ ریزان زمستانی رخ می دهد بنابراین در زمستان جنگل ها بدون برگ خواهند بود.
ریختن برگ درختان روشی برای محافظت آنها از سرمای زمستان است.اگر برکها بر روی درختان باقی بمانند و برگهای جدید به جای آنها سبز نشود، درختان راهی برای تولید غذای مورد نیاز خود نخواهند داشت.
ریختن برگها بقای طولانی درختان را تضمین می کند و چنانچه در بخش سرگرمی هیچ یک عنوان شده است در صورتی که درختان در هر سال این کار را انجام ندهند، آب موجود در سلول های برگ ها، یخ می زند. بنابراین به دلیل انبساط آب در جریان تبدیل شدن به یخ، برگها شکاف برداشته و از هم گسسته می شوند.
با تمام شدن فصل زمستان؛ درخت دیگر برگ جدیدی نخواهد داشت که تولید غذا کند، به همین دلیل از بین می رود.در تابستان نیز شرایط به همین منوال است. زیرا در این فصل بسیاری از برگها توسط حشرات آسیب دیده و یا خورده می شوند. بنابراین ریختن برگها فرصت مناسبی برای شروع دوباره حیات درختان و رشد برگهای جدید است.
2. خشکی گیاه
حالت دوم که خشکی گیاه گفته می شود به دلیل شرایط خشک و در آب و هوای گرم یا داغ رخ می دهد. بسیاری از مناطق گرمسیری یا نیمه گرمسیری می توانند فصل های خشک قابل توجهی را در سال تجربه کنند و کمترین بارندگی سالانه را به همراه دارد. در این فصول خشک، جنگل خشک می شود و برخی از درختان برگ های خود را از دست می دهند.
3. برگ ریزان قطبی
حالت سوم که تحت عنوان برگ ریزان قطبی نامیده می شود امروزه رخ نمی دهد، اما تصور می شود بیش از 80 میلیون سال پیش رخ داده که درختانی در گوندوانا یافت شده است. بدون تابش آفتاب، برگ ها نمی توانند روش تبدیل قند را انجام دهند، بنابراین گیاهان در طول زمستان های قطبی برگ های خود را از دست می دهند.
دلیل تغییر رنگ برگهای درختان و گیاهان
قبل از اینکه گیاهان برگهای خود را از دست دهند، آنها سعی می کنند تا حد امکان از مؤلفه های مفیدی استفاده کنند. اولین ماده ای که مورد استفاده مجدد قرار می گیرد کلروفیل است که مسئول ساختار برداشت نور می باشد و رنگ سبز را به برگ گیاهان می بخشد.
با سردتر شدن هوا و کوتاهتر شدن روزها، تابش نور خورشید بردرختان کاهش پیدا می کند، در نتیجه درخت آن ذرات سبز موجود در برگ ها را مصرف می کند و آنها را برای فصل زمستان در ریشه ه ذخیره می کند. با حذف کلروفیل از برگ و جذب آن به داخل گیاه، سایر مواد شیمیایی و رنگدانه های موجود در برگها قابل مشاهده می شوند.
بنابراین در واقع این فرآیند از جذب کلروفیل گیاه است که باعث تغییر رنگ برگها از سبز به نارنجی و زرد می شود ( به علت رنگدانه های کاروتن) و حتی قرمز یا بنفش (به علت رنگدانه های آنتوسیانین ). برگهازمانی باعث تغییر رنگ در این توالی می شوند که رنگدانه های زیادی توسط گیاه جذب شوند.
زمانی که همه کلروفیل ها و دیگر رنگدانه ها احیا می شوند، برگ ها می میرند. زمانی که خشک می شوند، برگ رنگ قهوه ای می گیرد و ترُد می شود و در این مرحله از درخت می افتد. بدون برگ، گیاهان به حالت خواب آلودگی می روند، هنگامی که برگ های جدید، شروع به رشد می کنند مجددا چرخه شروع می شود.
همه درختان فصل برگ ریزان ندارند
همه درختان ریختن برگها را در زمانی خاص تجربه نمی کنند. به طور کلی درختانی خزان دارند که در طول یک سال، چندماه را در استراحت کامل به سر می برند.این گیاهان به سرما نیز احتیاج دارند تا نیاز خود را برطرف کنند و برای رشد و نمو در آینده آماده شوند.
درختان استوایی همیشه سرسبز هستند و نیازی به سرما ندارند. به چنین درختانی همیشه سبز می گویند. البته نمی توان گفت که برگ این درختان اصلا نمی ریزد، بلکه ریزش برگ در آنها به مرور انجام می شود.حتی برخی از درختان در دو نوع خزان دار و غیرخزان دار وجود دارند.
مانند برخی از مرکبات، یعنی شرایط آب و هوایی هم می تواند روی این عادت رشدی گیاهان تاثیر بگذارد. با وجود این که درختان در فصل سرما به خواب زمستانی می روند اما هرگز فعل و انفعالات زیستی زیر این پوسته های سخت متوقف نمی شود،و با آغاز فصل بهار و تابش اشعه های قرمز خورشید شروع به جوانه زدن و شکوفه دادن می کنند.