پاییز یکی از زیبا ترین فصلها است، فصلی با چاشنی کیک کدو حلوایی، گرمی ژاکت های دستباف مادر و زیبایی منظره برگهای رنگارنگ. با این حال، چالش های منحصر به فرد خود را دارد، که مهمترین آنها کاهش کیفیت و وارونگی هوا ، آلودگی بیش از حد مجاز هوا، افزایش آلرژی و بیماریهای ویروسی است. این نگرانیهایی است که خاص پاییز است و شامل همه بهویژه کسانی که آلرژیهای فصلی دارند، می شود.
گروه هیچ یک زندگی _ آب و هوای پاییز با نوساناتی که دارد، تاثیر قابل توجهی بر کیفیت هوا دارد. با کاهش دما، سطح رطوبت تغییر کرده و باد افزایش می یابد در نتیجه میزان آلرژن ها، آلاینده ها و ذرات را افزایش میدهد. این آب و هوا تاثیر مستقیمی بر روند زندگی مردم و سلامت آنها دارد. در شهرهای بزرگ با میزان آلایندگیهای بالا، غالبا برای کاهش میزان آلودگی و یا کم شدن تاثیر این آلودگی ها بر کودکان، اقدام به تعطیلی مدارس و گاها اداره جات دولتی میکنند که خود این این تعطیلی چالشهایی را در بر دارد.
چالشهای آلودگی هوا
همانطور که در بالا گفته شد، با شروع فصل پاییز و آلودگی هوا زندگی همه ما به نحوی دستخوش چالشهایی میشود. در خصوص این چالشها با اقشار مختلفی به گفتگو پرداختیم.
مهدی ۳۷ ساله- مهدی سه فرزند دارد که هر سه مدرسه میروند و با بالا رفتن میزان آلایندها کلاسهای مدرسه به صورت آنلاین برگزار میشود. آنها در منزل فقط یک تبلت دارند و برای برگزاری کلاسهای غیر حضوری که غالبا در یک زمان برگزار میشود با مشکل مواجهند.
ساحل ۴۲ ساله- او شاغل است و پس از تمام شدن ساعت اداری اش دنبال دختر ۳ ساله اش در مهد رفته و با هم به منزل بر میگردند. خانوده خودش و همسرش در شهرستان زندگی میکنند و حالا که مهد ها به خاطر آلودگی تعطیل شده نمیداند با وجود دخترش در خانه چگونه سر کار برود.
سینا ۲۸ ساله – او مشکل تنفسی دارد و با شروع فصل پاییز و آلرژی بالا به سختی نفس میکشد. به نحوی که نمی تواند سر کار برود و با اسپری و اکسیژن نفس میکشد.
مهناز ۳۹ ساله_ او مادر دوقلوهای اول دبستانی است و فرزندانش درس را به سختی متوجه میشوند. مهناز معتقد است تمام فرزندانش درسهایی که به خاطر آلودگی هوا به صورت آنلاین برگزار شده می شود را اصلا متوجه نمیشوند.
گیتی ۴۵ ساله- او مادر سه فرزند است که از اواسط پاییز سرما خوردند و همزمان به خاطر آلرژمی سرفه میکنند. او ۴ دکتر مختلف برای درمان سرفه فرزندانش عوض کرده، همه دکترها معتقدند برای آلودگی هوا است و به مرور خوب میشود. بچه ها هر شب تا صبح سرفه میکنند.
چالشهای اینچنینی کم نیست فقط کافی است سری به مطب پزشکها بخصوص پزشک اطفال بزنید تا با سیل عظیمی از خانواده ها که با ویروسها و آلرژی های فصل پاییز درگیر هستند، مواجه شوید. با تعطیلی مدارس خانواده ها با تمام مشکلاتی که دارند به خانه های خود پناه میبرند. اما به راستی خانه ها از آلودگی هوا در امان است؟
آیا فضای خانه از آلودگی هوا ایمن است؟
دکتر ساچین کومار فوق تخصص ریه در مصاحبه با سایت مشاور ارشد ریه در این خصوص در مصاحبه با سایت HT Lifestyle گفته است؛ “ترکیبات آلی فرار به راحتی در داخل خانه شما در دسترس هستند این ذرات آلودگی, از موادی که برای تمیز کردن استفاده می کنید یا از وسایل شخصی، وسایل نقلیه و غیره به خانه وارد می شوند. این ذرات می توانند به مجاری تنفسی حمله کرده و بر عملکرد ریه تأثیر بگذارند و باعث آسم دوران کودکی، اشباع اکسیژن، بیماری قلبی، میزان تولد پایین و همچنین سرطان منجر شوند.” برخی راه کارهای آسانی برای کاهش آلودگی هوای خانه وجود دارد که در زیر به آن اشاره میکنیم.
راهکارهای کاهش آلودگی هوای داخل خانه
برای کاهش آلودگی هوای داخل خانه و محافظت از خانواده کارهای آسانی وجو دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
عدم استعمال دخانیات در فضای خانه- از استعمال دخانیات مانند سیگار و قلیان در داخا خانه جدا خودداری کنید.
کاهش استفاده از شوینده های قوی و استفاده از ماسک – تمیز کردن وسایل با استفاده از شوینده های قوی مانند، پاک کننده های شیشه، سفید کننده ها، جرمگیرها و غیره می تواند باعث برونشیت یا بیماری های تنفسی شود. هنگام استفاده از آنها همیشه ماسک بزنید و تا جایی که امکان دارد در زمان حضور کودکان از آنها استفاده نکنید.
استفاده از فیلتر هوا و بررسی کیفیت هوای خانه- در صورت امکان از دستگاههای بررسی کیفیت هوا و فیلترهای تصفیه کننده هوا با جذب ذرات با راندمان بالا استفاده کنید.
عدم نگه داری از حیوانات خانگی- پوست، خز یا موهای حیوانات خانگی می تواند گرد و غبار، کپک ها و غیره را به خانه بیاورد.
دوری از رطوبت بالا- رطوبت برای سیستم تنفسی مضر است. از استفاده از بخور، چه سرد و گرم در زمان آلودگی هوا خودداری کنید و با روشن کردن فن ها، باز کردن پنجره ها، استفاده از رطوبت گیر، و حذف نشتی ها تا حد امکان رطوبت را کاهش دهید.
گیاهان آبدار فیتر طبیعی فضای خانه- از گیاهان آبدار مانند آلوئه ورا برای زینت خانه خود استفاده کنید. این گیاهان یک فیلتر طبیعی عالی برای تصویه هوای داخل خانه می باشند.
تزئینات فصلی پاییز از جمله شمع های معطر و دکورهای طبیعی مانند کدو حلوایی و به می تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت هوای داخل خانه تأثیر بگذارد. شمعها، بهویژه شمعهایی که از موم پارافین ساخته میشوند، میتوانند مواد شیمیایی مضر را در فضای خانه منتشر کنند، در حالی که تزئینات طبیعی پوسیده مانند کدو حلوایی میتوانند به منبع کپک تبدیل شوند. تزئینات ساخته شده از مواد طبیعی و غیر سمی را انتخاب کنید و مراقب باشید که تزیینات پاییزی فصل پاییز خود را تازه و بدون کپک نگه دارید.
با توجه به این موارد سعی کنید به سلامت از پاییز، آلودگی های هوایش و چالشهایی که با خود به همراه می آورد، گذر کنید و به فصل زیبای زمستان قدم بگذارید. زمستان در چند قدمی ما است مراقب خود و فرزندانتان باشید.