کتک زدن زن و دست بزن داشتن مرد از لحاظ روانشناسی
خشونت خانگی علیه زنان، یکی از جدی ترین مسائل اجتماعی است که در جوامع مختلف مشاهده می شود. کتک زدن همسر به عنوان یکی از بارزترین اشکال این خشونت، سالهاست که مورد توجه پژوهشگران حوزه روانشناسی قرار دارد. این رفتار پیچیده ریشه در عوامل متعدد روان شناختی، اجتماعی و فرهنگی دارد. در این بخش از همسرداری هیچ یک به بررسی علمی دلایل روان شناسی این پدیده پرداخته و تلاش می کنیم تا با ارائه یک تحلیل جامع، به درک بهتری از این مسئله دست یابیم.
ریشه ها دلایل مشکل دست بزن در مردان
از لحاظ روانشناسی کتک زدن قطعاً یک اتفاق فوق آسیب زننده است و هیچ دلیلی نمی تواند آن را توجیه کند. در حقیقت کتک زدن زن ها نه تنها باعث آسیب جسمی می شود، بلکه آثار روحی و روانی را هم ایجاد می کند که نمی توان آن را از بین برد. کتک زدن باعث می شود ارتباط، اعتماد و پیوند در زندگی مشترک به راحتی از بین برود و حتی روی کودکان هم تاثیر منفی دارد. طبق تحقیقاتی که تا به الان انجام شده، خیلی از خانم ها اظهار کرده اند که همسرشان آنها را کتک می زند اما دلیل خاصی برای انجام این کار ندارد؛ اما اگر بخواهیم دلایل اصلی را طبق تحقیقات بررسی کنیم، باید به موارد زیر اشاره کرد:
مصرف مواد مخرب
در بسیاری از موارد کتک زدن به دلیل مصرف مواد مخدر، الکل یا دیگر مواد توهم زا رخ میدهد و آسیب های جدی به همراه دارد. مهم نیست که دلیل این رفتار چیست، باید هوشیار باشید و واکنش مناسبی نشان دهید. چنین رفتاری آسیبزا است و نباید نسبت به آن بی تفاوت بود. در هیچ شرایطی نمی توان این رفتار را بخشید و باید به دنبال راهحلهای مناسب برای مقابله با آن باشید.
آسیب های دوران کودکی
در برخی موارد مشکلات و آسیب های دوران کودکی مانند سوء استفاده جنسی یا آزار و اذیت جسمی می تواند منجر به رفتار های خشونت آمیز در بزرگسالی شود. این تجربیات تلخ و مخرب ممکن است باعث ایجاد اختلالات روانی مانند اختلال دو قطبی شود که فرد را از کنترل رفتار های خود باز میدارد. چنین آسیب هایی می توانند تأثیرات عمیقی بر روان و رفتار فرد داشته و نیازمند درمان و مشاوره حرفهای هستند تا بتوان به بهبود وضعیت کمک کرد.
فرهنگ و باورهای اشتباه
یکی از دلایل اصلی بروز خشونت خانگی علیه زنان، وجود فرهنگ و باور های نادرست و ریشه دار در جامعه است. این باورها که اغلب از نسل های گذشته به ارث رسیده اند، به مردان حق می دهند تا بر زنان تسلط داشته باشند و از کتک زدن به عنوان ابزاری برای حفظ این تسلط استفاده کنند. این باورها نقش های جنسیتی سنتی را تقویت کرده و به مردان اجازه می دهند تا هرگونه رفتاری را نسبت به زنان توجیه کنند.
رفتار مناسب در برابر مردی که دست بزن دارد
اگر می خواهید شرایط را تحت کنترل بگیرید و مانع از بدتر شدن این اتفاق شوید، یک سری راهکارها وجود دارد که باید آنها را رعایت کرد که شامل موارد زیر میشود:
جلوگیری از ایجاد تشنج و حفظ آرامش
اولین و مهم ترین اقدام حفظ آرامش خودتان است. در چنین شرایطی به جای مقابله به مثل، تلاش کرده تا آرامش خود را حفظ کنید. این امر به ویژه اگر طرف مقابل دارای اختلالات شخصیتی باشد و نتواند حالات خود را کنترل کند؛ بسیار مهم است. از طرفی بعضی از خانم ها بیش از حد مظلوم می شوند و سریعا از همسرشان عذرخواهی می کنند. در صورتی که باید با کتک زدن برخورد کرد و هیچ کار اشتباهی دلیل بر کتک خوردن از شوهر نیست.
پیدا کردن مکان امن
همیشه باید به دنبال مکان امنی برای خود و فرزندانتان باشید. اگر نتوانستید فرد خشمگین را آرام کنید، قطعاً باید آن محل را ترک کنید. ماندن در کنار چنین فردی می تواند برای شما خطرناک باشد، زیرا ممکن است هیچ کنترلی روی خشم و عصبانیت خود نداشته باشد.
مراجعه به روانشناس یا مشاوره
اگر متوجه شدید که شوهرتان رفتارهای غیر طبیعی از خود نشان میدهد و این مشکلات به دلایلی غیر از مصرف مواد مخدر بروز کرده اند، حتماً باید به مشاوره یا روانشناس مراجعه کنید. این احتمال وجود دارد که مشکلات رفتاری او ناشی از اختلالات شخصیتی یا آسیب های دوران کودکی باشد. در چنین شرایطی مراجعه به مشاور یا روانشناس متبحر می تواند به ریشه یابی و رفع این مشکلات کمک کند.