از دلایل اصلی کمبود سوخت نیروگاهها در زمستان امسال و قطعیهای برنامهریزی شده برق بخش خانگی و صنعتی، کاهش ذخیره سازی گازوئیل نیروگاهی در تابستان است که آن هم به کاهش رشد سالانه تولید گازوئیل در سه سال اخیر بازمیگردد.طبق اعلام رسمی وزارت نفت، موجودی ذخایر مفید گازوئیل نیروگاهها در ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ برابر با یک میلیارد و ۸۱۰ میلیون لیتر بوده که در مقایسه با سه میلیارد و ۱۷۵ میلیون لیتر زمان مشابه سال قبل (۱۴۰۲)، بیش از یک میلیارد و ۳۶۵ میلیون لیتر معادل ۴۳ درصد پایینتر بوده است.
این مساله از دلایل اصلی کمبود سوخت نیروگاهها در زمستان امسال و قطعی های برنامه ریزی شده برق بخش خانگی و صنعتی است. همچنین طبق آمار اعلامی وزیر نفت، در چهارماهه استقرار دولت چهاردهم بیش از ۲.۲ میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتری نسبت به مدت مشابه پارسال به نیروگاهها تحویل شده است که نشان از رشد حدود ۵۰درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال دارد.
در واقع با وجود رشد ۵۰درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه در چهار ماه اول فعالیت دولت چهاردهم، هنوز کسریهای ناشی از کمبود ذخیرهسازی سوخت مایع نیروگاهها در تابستان جبران نشده است.
از دلایل عدم ذخیرهسازی مناسب گازوئیل در تابستان امسال، کاهش ظرفیتهای تولید پالایشگاهی در سالهای اخیر بوده است. درحالی که روند افزایش تولید عملی روزانه گازوئیل در پالایشگاههای کشور از سال ۹۶ آغاز شده بود و در سالهای ۹۷ و ۹۸ به ترتیب ۵.۶ درصد رشد تولید و ۹.۵ درصد رشد تولید گازوئیل در پالایشگاهها رقم خورده بود، در سال ۹۹ رشد تولید گازوئیل به ۲ درصد و در سال ۱۴۰۰ به منفی یک درصد رسید.رشد تولید گازوئیل در سال ۱۴۰۱ به ۴.۸ درصد و در سال ۱۴۰۲ به ۰.۹ درصد رسید. بروز مشکلات جدی در بخش تولید پالایشگاهها موجب شده بود تا رشد تولید سالانه گازوئیل به شدت کاهش یابد. متوسط تولید روزانه گازوئیل در سال ۱۴۰۲ به ۱۱۱ میلیون لیتر رسیده بود و در ۵ ماهه نخست امسال نیز، متوسط تولید روزانه این فرآورده نفتی همین رقم بود تا اینکه با روی کار آمدن دولت چهاردهم و رفع موانع تولید در ۴ ماه اخیر، متوسط تولید روزانه گازوئیل پالایشگاهها به ۱۲۵ میلیون لیتر افزایش یافت.
«محمدعلی دادور»، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در این خصوص گفت: میانگین تولید روزانه نفتگاز کشور در مدت پنج ماهه ابتدایی امسال حدود ۱۱۱ میلیون لیتر بوده است که این مقدار هماکنون روزانه به بیش از ۱۲۵ میلیون لیتر افزایش یافته است.
وی افزود: همچنین امیدواریم با بهرهبرداری از واحدهای جدید طرح توسعه پالایشگاه آبادان تا دو ماه آینده، بیش از سه میلیون لیتر نفتگاز یورو ۵ به سبد سوخت کشور افزوده شود و مقدار تولید نفتگاز روزانه کشور به حدود ۱۲۸ تا ۱۳۰ میلیون لیتر افزایش یابد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی خاطرنشان کرد: این افزایش تولید، نقطه امیدی است که زمستان سخت را با دغدغه کمتری پشت سر بگذاریم.
وی ادامه داد: از ابتدای استقرار دولت چهاردهم در شهریور، یکی از دغدغههای گروه جدید این شرکت، تامین سوخت زمستانی بود که با رفع گلوگاهها و افزایش خوراک پالایشگاههای کشور به مقدار بیش از ۱۰۰ هزار بشکه در روز، اصلاح شرایط عملیاتی و بهکارگیری ظرفیت خالی واحدهای عملیاتی شکست کاتالیستی و راهاندازی واحد هایدروکراکر پالایشگاه آبادان این افزایش محقق شد.
ادامه
دی ۲۱, ۱۴۰۳
دی ۲۱, ۱۴۰۳