در شرایط کنونی تفاوت زعفران از مبادی قانونی با قاچاق هرکیلو ۳۸ میلیون تومان فاصله دارد، به طوریکه صادرات از طریق مبادی رسمی ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان و قاچاق یک تا ۲ میلیون هزینه که دستورالعمل جدید راهگشایی برای رونق صادرات است.
غلامرضا میری، نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: درحال حاضر اتاق بازرگانی، وزارت جهاد و وزارت صمت موافق رفع موانع هستند، از این رو با اتخاذ برخی راهکارها باید بتوانیم ارز بیشتری وارد کشور کنیم، حال امیدواریم با توجه به راه حل های پیشنهادی این اتفاق بیفتد تا صادرکنندگان همانند گذشته با کارت بازرگانی خود اقدام به صادرات کنند.
به گفته او، براسای آمار و اطلاعات رسیده در شرایط کنونی به برخی کالاها همچون قهوه، گوشی موبایل ارز ترجیحی نمی دهند که براین اساس باید از صادرکنندگان محصولات کشاورزی ارز تهیه کنند که این امر می تواند به نفع صادرات باشد.
میری ادامه داد: با توجه به شرایط تحریم محدودیت هایی در نقل و انتقال ارز سیستم بانکی وجود دارد که با اتخاذ برخی سیاست ها می توان با بازارهای هدف صادراتی تعامل داشت به طوریکه با بازارهای قدیم کار کرد و همواره ایجاد بازارهای جدید نیاز به بازارسازی دارد.
نایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه ظرفیت ۷۰۰ تن صادرات زعفران به بازارهای هدف را داریم، افزود: با رفع موانع امکان توسعه صادرات وجود دارد و از طرفی دیگر نگرانی بابت صادرات نداریم به طوریکه صادرکنندگان دیگر مجبور به فروش ارز کمتر از قیمت توافقی نیستند که در نهایت این امر به نفع صادرکنندگان تمام می شود.
او با بیان اینکه قاچاق زعفران کماکان در حال انجام است، گفت: تفاوت نرخ دلار یکی از عوامل رشد صادرات است که براین اساس امیدواریم صادرکننده پس از خرید ارز از خریدار با نرخ های دلخواه آن را بفروشد که براین اساس دیگر قاچاق برای قاچاقچی صرفه اقتصادی ندارد. این درحالی است که در شرایط کنونی تفاوت زعفران از مبادی قانونی با قاچاق هرکیلو ۳۸ میلیون تومان فاصله دارد، به طوریکه صادرات از طریق مبادی رسمی ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان و قاچاق یک تا ۲ میلیون هزینه که دستورالعمل جدید راهگشایی برای رونق صادرات است
میری با بیان اینکه صادرات هرکیلو زعفران هزار تا هزار و ۵۰۰ دلار ارزآوری در بردارد، افزود:با توجه به قاچاق سالانه ۱۰۰ تا ۱۲۰ تن زعفران ارز قابل توجهی از کشور خارج می شود، درحالیکه با جلوگیری از قاچاق زعفران و صادرات این میزان از طریق مبادی رسمی علاوه بر ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی در کشور ایجاد می شود و از طرفی جلوی خروج زعفران های بی کیفیت و تقلبی گرفته می شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه پتانسیل تولید هزارتن زعفران در کشور وجود دارد، تصریح کرد: بنابر آمار ۱۲۳ هزارهکتار سطح زیرکشت زعفران است که با افزایش راندمان تولید به ۸ کیلو، امکان تولید هزارتن زعفران در کشور وجود دارد که براین اساس با بازاریابی و بازارسازی امکان صادرات زعفران تولیدی در بازارهای جهانی وجود دارد به طوریکه با تولید هزارتن زعفران، امکان ارزآوری بیش از یک میلیارد دلار به کشور وجود دارد.
آمارها حاکی از آن است که میزان صادرات سال گذشته نسبت به سال ۹۹، ۱۰۰ تن ناشی از رونق قاچاق کاهش داشته است که استمرار این روند می تواند به جایگاه بزرگترین تولیدکننده زعفران در بازارهای هدف آسیب بزند.