دانشمندان مدعیاند ۵ علامتی را که نشاندهنده خطر بالای ابتلا به زوال عقل است کشف کردهاند که برخی از این علایم در ویژگیهای فردی نهفتهاند.
به گزارش هیچ یک _ محققان آمریکا با بررسی بیش از ۲۰هزار بزرگسال بالای ۵۰ سال، احتمال ابتلا به بیماریهای زوال عقل را در آنها بررسی کردند. این دانشمندان، علاوه بر ژنتیک، ۱۲ متغیر مهم را که در ابتلا به بیماریهای زوال عقل موثرند را هم برشمردهاند.
قوای جسمانی ضعیف، ابتلا به سکته مغزی، دیابت یا شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۵، که فرد چاق به حساب میآید، میان علایمی است که محققان از آنها نام بردهاند.
از دیگر مواردی که نشان میدهد فرد در آینده ممکن است به زوال عقل مبتلا شود، مصرف نوشیدنیهای الکلی، دوری از ورزش، گرفتن نمره پایین در تستهای حرکتی، پایین بودن تواناییهای شناختی، داشتن محدودیتهای عملکردی است.
همچنین محققان با بررسی ویژگیهای افرد متوجه یکسری ویژگی اخلاقی شدهاند که نشان میدهد فرد ممکن است در خطر ابتلا به زوال عقل باشد. در واقع افرادی که ویژگیهای زیر را از خود نشان میدهند، بیش از دیگران در خطر ابتلا به زوال عقل هستند:
* آنها معمولا تمایلی به داشتن شغل و حرفه ندارند یا در طول زندگیشان بیشتر از چند سال کار نکردهاند.
* چندان وظیفهشناس نیستند و نمیتوان کاری را به آنها سپرد.
* آنها در هیچ برنامه تفریحی و سرگرمی شرکت نمیکنند.
بنابر بررسیهای محققان، مشغول شدن با کار یا سرگرمی و کسب آگاهیهای جدید از مغز انسان در برابر زوال عقل تا دو سال محافظت میکند. وظیفهشناس بودن هم انسان را تا چهار سال از ابتلا به بیماریهای زوال عقل دور نگه میدارد.
البته تمام این مواردی را که محققان از آنها نام بردهاند، علت اصلی ابتلا به بیماریهای زوال عقل نیستند اما ارتباطهایی بین آنها با این نوع بیماریها دیده شده است. ۵ مورد زیر هم نشان میدهد فرد در مسیر ابتلا به بیماریهای زوال عقل است:
۱. عدم توانایی یادگیری کارهای جدید
۲. عدم توانایی متمرکز شدن روی یک کار
۳. سخت دانستن گفتگو با دیگران
۴. اشتباه گرفتن الگوهای اجسامی که میبینند
۵. بیدلیل غمگین، نگران یا وحشتزده شدن
محققان دو مورد جدید دیگر، چربی خون بالا و از دست دادن بینایی را هم به فهرست عوامل خطر ابتلا به بیماریهای زوال عقل اضافه کردهاند، چراکه در بررسی شرکتکنندگان آزمایشها از هر ۱۰ نفر دارای این مشکلات جسمی، ۱ نفر به زوال عقل مبتلا شده است.