گروهی از دانشمندان استرالیایی نوعی حسگر مینیاتوری ساختهاند که قادر به تشخیص سطوح پایین گاز سمی و آلاینده دی اکسید نیتروژن (NO۲) است و عملکرد خوبی فعلا در سطح آزمایشگاهی داشته است.
به گزارش هیچ یک : حسگری که این دانشمندان از دانشگاه نیو ساوث ویلز سیدنی طراحی کرده و ساختهاند، میتواند حسگر یکوچک و انعطاف پذیر است که میتواند گاز مضر دی اکسید نیتروژن را در زمان واقعی بدون نیاز به منبع انرژی خارجی تشخیص دهد. حسگرهای گاز، کاربردهای وسیعی دارند؛ بهویژه در بخش بهداشت و درمان، ضوابط ایمنی کار، نظارت بر وضعیت و میزان گازهای قابل قابل اشتعال و سمی در محیط دارند.
این حسگر که تقریباً ابعادی ۲ سانتیمتر در ۲ سانتیمتر با ضخامت آن فقط ۴ دهم میلیمتر دارد؛ توانسته برخی محدودیتهای موجود در حسگرهای گاز فعلی؛ از جمله اندازه محدود، هزینه بالا و مصرف انرژی را رفع کرده است.
نمونه اولیه این حسگر که توسط گروهی از دانشمندان مدرسه علوم و مهندسی مواد دانشگاه نیو ساوث ویلز استرالیا ساخته شده است، حساسیت بالایی نسبت به گاز دیاکسید نیتروژن دارد.
آخرین مطالعهای که در مورد این حسگر در نشریه علوم پیشرفته/ Advanced Science منتشر شده است، همچنین نشان میدهد چگونه اجزای کلیدی حسگر بهطور پایدار با استفاده از روشهای چاپ پیچیده تولید شدهاند.
پروفسور چو یکی از محققان و از سازندگان حسگر یادشده گفت: ساخت این حسگر فقط در زمینه علمی مفید نیست و ظرفیت زیادی برای استفاده در کاربردهای عملی دارد. همچنین عملکرد پایدار این حسگر در آزمایشگاه، باعث شده مطمئن شویم انقلابی در حسگرهای گاز پدید آمده است که در آینده میتوانند در کاربردهای حسگر پوشیدنی و تولید در مقیاس بزرگ نیز اجرا شود.
بر اساس این خبر، حسگرهای گاز کاربردهای مختلفی دارند، در زمینه بهداشت و درمان و ایمنی برای تشخیص سطوح خطرناک گازهای سمی، از جمله مونوکسید کربن و دی اکسید نیتروژن استفاده میشوند. سطح گاز دی اکسید نیتروژن در مناطقی که منابع انتشار زیاد دارد، از جمله جادههای شلوغ، کارخانه ها و نیروگاهها بالاست.