با گیاه آپارتمانی افوربیا یا درخت مدادی بیشتر آشنا شوید
درخت افوربیا ، گیاهی بلند و ناهموار است که نیازمند مراقبت اندکی می باشد. بسیاری از افراد این گیاه را به عنوان یک کاکتوس آفریقایی می شناسند؛ واقعیت این است که این گیاه با طراوت متعلق به غرب آفریقا می باشد و گیاهی وحشی به حساب می آید. این گیاه در زیستگاه خود با نام ابیسینیان نیز شناخته می شود. افوربیا دارای گونه های مختلفی است و در نقاط مختلف دنیا به عنوان گیاهی تزئینی در محیط ها باز و سرپوشیده نگهداری می شود. در این قسمت از هیچ یک به ارائه نکاتی در خصوص مراقبت و کاربرد های این گیاه زیبا خواهیم پرداخت پس برای مراقبت از گیاه افوربیای خود با ما همراه باشید.
چرا گیاه افوربیا به عنوان کاکتوس شناخته نمی شود ؟
درخت افوربیا دارای برگ است اما کاکتوس ها معمولا فاقد هرگونه برگ می باشند. برگ های درخت افوربیا کوچک هستند و در بین خارهای موجود بر روی گیاه رشد می کنند. در صورت نگهداری این گیاه در باغچه، دارای گل هایی به رنگ زرد و سفید خواهد بود و در صورت نگهداری از آن در درون منزل، شکوفایی گل بعید به نظر خواهد رسید.
چرا درخت افوربیا، درخت مدادی یا شیر نامیده می شود؟
از آن جایی که این گیاه هنگام بریده شدن ، شیره ای سمی از خود ترشح می کنند،به آن درخت شیر نیز گفته می شود. به همین دلیل بهتر است کودکان و پرندگان خانگی را از افوربیا دور نگه دارید و بعد از لمس کردن آن از دست زدن به چشم و پوست خود خودداری کنید . در غیر اینصورت چشم و پوستتان به طور جدی تحریک خواهد شد.
آیا گیاه افوربیا، واقعا یک درخت است ؟
از آنجایی که این گیاهان در محیط های خارج از منزل تا ارتفاع بیش از 2 متر رشد می کنند ، ظاهری درخت مانند دارند. برخی دیگر از نام های رایج گیاه افوربیا عبارت است از :افوربیا کاندلابر ا، کاکتوس کاندلابرا، کاکتوس کلیسا.
برای نگهداری از این گیاه در منزل قسمتی از ساقه درختچه را بریده و آن را درون خاک سبک و ماسه ای بکارید. به این ترتیب می توانید رشد آن را تا حدودی کنترل کنید. هنگام انجام این کار برای جلوگیری از بروز هرگونه واکنش آلرژیک در پوست دست و چشم خود ، از عینک و دستکش محافظ استفاده کنید. قلمه ها را بر روی تکه ای حوله و یا کاغذ در معرض نور خورشید قرار دهید تا شیره آن ها به طور کامل خارج شود و بعد از خشک شدن گیاه آن را درون خاک زهکشی شده و شنی بکارید و سپس کوددهی کنید.
نیازی به نگرانی برای اسیدی بودن pH خاک وجود ندارد، چرا که این گیاه در خاک اسیدی ، خنثی و یا قلیایی از رشد مناسبی برخوردار است.
تا زمانی که قلمه ها ریشه نزده اند ، خاک را مرطوب نگه دارید اما پس از ریشه زدن قلمه ها، میزان آبیاری گیاه را کاهش دهید و همانند یک گیاه بالغ آن را آبیاری کنید.
این گیاهان نیازمند نور زیاد و مستقیم هستند، اما با استفاده از نور مصنوعی از رشد مناسبی برخوردار خواهند بود. گیاه افوربیا را به تدریج به فضای بیرون از منزل منتقل کنید تا از نور خوشید بهره مند شود زیرا نواسانات شدید نوری و دمایی برای گیاه مناسب نیست و باعث آسیب رسیدن به آن خواهد شد.
از قرار دادن گیاه افوربیا در مناطق دارای دمای پایین تر از 10 درجه سانتی گراد خودداری کنید و در صورت نگهداری در خارج از منزل، آن را در نقطه ای سایه دار قرار دهید.
هرس کردن
هرس کردن گیاه افوربیا شامل قطع ساقه های شکسته و خشک شده است.
آبیاری
این گیاهان نسبت به خشکی خاک ، مقاومت بالایی دارد زیرا یکی از گیاهان گوشتی محسوب می شوند که به آبیاری کمتری نیاز دارند، بنابراین در طول فصل رشد ( بهار و تابستان) گیاه افوربیا را هر هفته یکبار آبیاری کرده و مرطوب نگه دارید. آبیاری بیش از حد این گیاه منجر به پوسیدگی ریشه های آن خواهد شد و بنابراین قبل از آبیاری دوباره گیاه اجازه دهید خاک آن خشک شود. استفاده از گلدان های دارای سوراخ های زهکشی به خارج شدن آب اضافی خاک از گلدان کمک خواهد کرد.
کوددهی
گیاه افوربیا نیازمند کود مایع و سبک به صورت ماهانه و در طول فصول بهار و تابستان است. این گیاه در طول فصول سرد نیازمند آبیاری اندک است و هیچ نیازی به تغذیه شدن با کود نخواهد داشت.
نحوه مقابله با آفات و بیماری های رایج گیاه افوربیا
گیاه افوربیا ، گیاهی مقاوم در برابر آفات و بیماری های مختلف است . با این حال در صورت عدم تامین نیازهای مراقبتی ، امکان ابتلا آن به موارد زیر افزایش خواهد یافت :
حشرات آردی
وجود لکه های سفید بر روی گیاه نشان دهنده حمله حشرات آردی به گیاه است.
حوله ای کاغذی را به الکل آغشته کرده و گیاه را با استفاده از آن تمیز کنید و در صورتی که آلودگی گیاه به این حشرات در اندازه وسیعی بود ، بهتر است برای از بین بردن این آفات از اسپری حشره کش و یا روغن نیم استفاده کنید.
حشرات مقیاس
این حشرات ریز، تحت پوشش سپری قهوه ای رنگ و غیر قابل نفوذ قرار می گیرند و این امر، از بین بردن آن ها را دشوار می کند. استفاده از حوله کاغذی آغشته شده به الکل و یا روغن نیم می تواند به حذف این آفات کمک کند.
عفونت قارچی (چوب پنبه ای)
وجود علائمی شبیه به چوب پنبه بر روی گیاه نشان دهنده ابتلا آن به عفونت های قارچی است. این امر ممکن است ناشی از آبیاری بیش از حد گیاه و یا غنی بودن بیش از حد خاک از مواد معدنی و مغذی باشد. در صورت داشتن قلمه های دیگری از گیاه افوربیا بهتر است گیاه آلوده به عفونت قارچی را از بین ببرید. همچنین می توانید قسمت های آلوده گیاه را با استفاده از چاقوی استریل برش دهید و بعد از انجام برش ، نواحی برش داده شده را به محلول قارچ کش آغشته کرده و گیاه را در مکانی گرم و مطبوع نگهداری کنید. آبیاری گیاه را کاهش دهید، زیرا خشک بودن باعث تهویه بهتر گیاه و ماندگاری بیشتر آن خواهد شد.
پژمردگی فوزاریوم
پژمردگی فوزاریوم یکی دیگر از انواع عفونت های قارچی است که ناشی از رطوبت بیش از حد خاک می باشد. وجود علائم نرم و قرمز رنگ در قسمت های پایینی ساقه نشان دهنده پژمردگی فوزاریوم است و بهترین اقدام برای مقابله با این عفونت ، از بین بردن گیاه است.
در صورت تمایل به استفاده مجدد از گلدان ، آن را به خوبی استریل کنید و در صورتی که تمایل به حفظ گیاه مورد نظر دارید ، راهکار ذکر شده در قسمت قبل را دنبال کنید.