با اعلام اداره مبارزه با بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت امسال ۱۶ نفر به دلیل اقدام دیر هنگام جهت انجام سرمتراپی و تزریق واکسن هاری فوت کردهاند.
به گزارش هیچ یک _ محمدرضا شیرزادی، رئیس اداره مبارزه با بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت در گفتوگو گفت:« افراد باید از نزدیک شدن به سگهای ولگرد و بدون صاحب بپرهیزند؛ چرا که بیشترین موارد حیوان گزیدگی انسانها توسط سگها رخ میدهد.»
به گفته محمدرضا شیرزادی سال گذشته بیش از ۳۸۰ هزار مورد حیوان گزیدگی در کشور گزارش شده که از این تعداد ۱۸ نفر به بیماری هاری مبتلا شده و فوت کردهاند.
با اعلام رئیس اداره مبارزه با بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت از ابتدای سال جاری تا کنون ۳۳۰ هزار نفر به بیماری هاری مبتلا شدهاند که تا الان ۱۶ نفر به دلیل اقدام دیر هنگام جهت انجام سرمتراپی و تزریق واکسن هاری فوت کردهاند.
محمدرضا شیرزادی با بیان این که دوره پنهان بیماری هاری یک تا ۳ ماه است؛ توصیه کرد:« به دلیل نبود درمان قطعی برای بیماری هاری، هموطنان باید به محض گزیدگی به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه و واکسن هاری را دریافت کنند. همچنین باید دقت کنند که از آزار و اذیت و نزدیک شدن به حیوانات پرهیز شود؛ چرا که سایر حیوانات اهلی و وحشی نیز میتوانند آلوده به ویروس هاری باشند و در صورت گزش، احتمال ابتلا به بیماری هاری وجود دارد.»
رئیس اداره مبارزه با بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت توضیح داد:« تمام موارد حیوان گزیدگی چه اهلی و چه وحشی را حتی اگر حیوانِ گزنده، سگ دارای قلاده و باسابقه واکسیناسیون کامل نیز باشد، باید هاری تلقی کرد و بیمار را فوراً تحت اقدامات پیشگیری و درمان هاری قرار داد. یعنی داشتن سابقه واکسیناسیون حیوان مانعی برای انجام واکسیناسیون در افراد نیست.»
محمدرضا شیرزادی با بیان این که اصلیترین راه سرایت بیماری هاری از طریق گاز گرفتن حیوانات است؛ گفت:« به ویژه در مورد گربه و گربهسانان از طریق پنجه کشیدن نیز بیماری هاری انتقال مییابد؛ زیرا گربه دائماً مشغول لیسیدن پنجههایش است و پنجهها آلوده به بزاق میشوند و در موقع پنجه کشیدن میتواند ویروس را از طریق خراش به انسان منتقل کند. بیماری هاری از راه پوست سالم قابل سرایت نیست؛ ولی اگر کوچکترین خراش یا زخمی در پوست وجود داشته باشد، قابل سرایت است.»
گفتنی است، علائم اولیه هاری شامل تب، تهوع، استفراغ، رفتارهای خشونتآمیز، هیجان کنترلنشده، ترس از آب، ناتوانی در حرکت بخشی از بدن، گیجی و از دست دادن هوشیاری است.
در چند سال اخیر رها بودن سگهای ولگرد در شهرها و اطراف آنها به یکی از معضلات محیطزیستی کشور تبدیل شده است. این حیوانات اگرچه در جایگاه خود به عنوان سگ گله یا نگهبان، مفید هستند؛ اما پرسه زدن آنها در برخی شهرها یا روستاها باعث آسیب جدی به انسان شده است.