![پریدر](https://www.hichyek.ir/wp-content/uploads/2025/02/171659367.jpg)
پریدر
انتخاب نخستین استاد بزرگ بانوان ایران به عنوان رئیس فدراسیون شطرنج میتواند گام دیگری در زمینه مدیریت قهرمانان در فدراسیونها باشد.
به گزارش هیچ یک _ شادی پریدر ۱۴ بهمن ماه با کسب ۵۱ رای از مجمع انتخاباتی فدراسیون شطرنج برای چهار سال سکان این فدراسیون را بر عهده گرفت. او در سوابق مدیریتی خود پستهایی مانند نایب رئیسی و سرپرستی فدراسیون را بر عهده داشته و مدتی نیز به عنوان سرمربی تیم شطرنج بانوان ایران فعالیت داشت. وی نخستین استاد بزرگ بانوان ایران به شمار میرود که کرسیهای بینالمللی را در اختیار دارد. پریدر هم اکنون دبیر کمیسیون بانوان فدراسیون جهانی است.
آرامش شطرنج بعد از پنج سال
اسفند سال ۱۳۹۸، مهرداد پهلوانزاده به طور رسمی اعلام کرد که قصدی برای حضور در انتخابات ندارد. دوره ماموریت چهار ساله وی در ۲۴ اسفند سال ۱۳۹۸ پایان یافت و از آن روز تا کنون فدراسیون با حواشی زیادی دست به گریبان بود؛ حاشیههایی که بخشی از آن مدیریتی و بخشی نیز به مهاجرت نخبگان این رشته ارتباط دارد. در دوره پهلوانزاده شطرنج ایران درخشش بینظیری داشت و نسل طلایی نیز به جهان معرفی کرد که افتخارات بیشماری برای نخستین بار برای ایران به ارمغان آوردند اما با پایان دوره چهار ساله این مدیر، شطرنج رسما وارد حاشیه شد تا جایی که در نهایت حسن تامینی از سیاست، گام به ورزش گذاشت و به مدت ۲ سال عهدهدار این سمت بود.
پیش از انتخاب تامینی شادی پریدر نامزد اصلی رسیدن به این کرسی بود اما آن انتخابات به دلیل برخی مسائل لغو و در نهایت تامینی که سابقه طبابت و نمایندگی مجلس را در کارنامه داشت به ریاست فدراسیون رسید. او هم نسخه شفابخش شطرنج ایران نبود و در خرداد سال ۱۴۰۲ از سمت خود استعفا کرد. در دوران تامینی شرایط بسیار سختی بر فدراسیون حاکم و این نهاد ورزشی غرق در حاشیه بود.
با استعفای تامینی، شهرام عظیمی سرپرست فدراسیون شد و توانست یک ثبات نسبی را بر آن حاکم کند. تیم ملی ایران مدال طلای بازیهای آسیایی هانگژو را کسب کرد و شادی پریدر نیز از فدراسیون رفت اما عظیمی خود را از انتخابات فدراسیون کنار کشید و به وزارت ورزش و جوانان بازگشت.
با رفتن عظیمی، شادی پریدر دوباره به فدراسیون بازگشت اما تلاش وی برای ثبتنام در انتخابات ناموفق بود زیرا طبق دستورالعمل وزارتخانه سرپرستان حق شرکت در انتخابات را ندارند. مدعیان برای رسیدن به کرسی ریاست به صف شدند اما خبری از انتخابات نبود تا بلاتکلیفی فدراسیون به بیش از ۵۰۰ روز برسد. پریدر نیز از سرپرستی فدراسیون کنار گذاشته شد.
برکناری پریدر از ریاست فدراسیون فرصتی بود تا وی دوباره در انتخابات حضور پیدا کند. رقیبان شادی، کمال جوانمرد و محمد نیکوکار بودند. پریدر از خانواده شطرنج بود و سابقه طولانی در فدراسیون داشت؛ این سابقه موجب ناامیدی دیگر نامزدها شد تا جایی که آنان پیش از آغاز رایگیری از ادامه رقابت انصراف دادند تا پریدر شاهمهره شطرنج ایران باشد. وی در نهایت با ۵۱ رای از مجمع انتخاباتی به عنوان رئیس فدراسیون انتخاب شد.
یک انتخاب با چند پیام
انتخابی پریدر در دل خود پیامهای زیادی داشت؛ یکی از مهمترین این پیامدها سپردن مدیریت فدراسیون به دست قهرمانان ورزشی است؛ اقدامی که در گذشته انجام و در بسیاری از فدراسیونهای المپیکی موفق بوده است. علیرضا دبیر در کشتی، هادی ساعی در تکواندو، احسان حدادی در دوومیدانی و سجاد انوشیروانی در وزنهبرداری از جمله این قهرمانان هستند که مدیریت فدراسیون به آنان سپرده شد. حضور برخی از آنان در مدیریت موفقیتآمیز بود تا جایی که کشتی و تکواندو با دبیر و ساعی در المپیک پاریس توانستند بار کاروان ورزشی ایران را به دوش بکشند.
دومین پیام این انتخاب، اولویت دادن به بانوان در مدیریت ورزش ایران است. تا پیش از پریدر، فاطمه هاشمی در فدراسیون ورزش پیوند اعضا و زهرا اینچهدرگاهی در فدراسیون ژیمناستیک به ریاست فدراسیون رسیدند و اکنون پریدر ریاست یکی از مهمترین فدراسیونهای ورزشی ایران را بر عهده دارد. ریاستی که مهین فرهادی زاد نایب رئیس بانوان کمیته ملی المپیک آن را راهی برای حضور دختران قهرمان ایران در مدیریت کشور دانست.
مدیریتی که در دولت وفاق ملی نیز همواره بر آن تاکید شده و مسعود پزشکیان نیز در انتخاب کابینه خود بر روی آن تاکید و وزارتخانه راه و شهرسازی را به یکی از بانوان ایران زمین سپرد. همچنین دیگر بانوان در سمتهایی مانند معاون و مشاور در وزارتخانهها و دفتر ریاست جمهوری منصوب شدند. در این دولت نیز در چند شهرستان شاهد حضور فرمانداران زن از اقوام ایرانی بودیم.
انتخاب پریدر به عنوان رئیس فدراسیون شطرنج همچنین میتواند ارتباطات بینالمللی را نیز تقویت کند. پریدر نامی آشنا در شطرنج ایران به شمار میرود و در سطح بینالمللی نیز صاحب کرسی است و حتی از سوی فدراسیون بینالمللی این رشته مورد تقدیر قرار گرفته است. ارتباط و تعامل سازنده وی در سطح جهان این فرصت را ایجاد خواهد کرد تا سایه تهدید و تعلیق از شطرنج ایران دور شود.
پریدر میراثدار سختیهای فدراسیون
یکی از مشکلات شطرنج ایران مهاجرت و پناهندگی نخبگان این رشته است. همچنین در مسابقات بینالمللی شطرنج، ایران با قرعه ممنوعه همراه است که موجب شده تا برخی از اعضای فیده مانند نایجول شورت اتهامات واهی زده و حتی این رشته را تا آستانه تعلیق ببرد. بدهی بینالمللی از دیگر مشکلات پریدر در مسیر مدیریت جدید است. بخشی از بدهیها، مربوط به برگزاری رقابتهای جهانی بانوان است که مدیریت وقت فدراسیون از تامین هزینه آن عاجز بود.
البته بدهی فدراسیون تنها به فیده مربوط نمیشود بلکه مالیات واردات اقلامی مانند کود و لبتاپ در دورههای گذشته نیز گریبانگیر فدراسیون شده است؛ اقلامی که هنوز مشخص نیست فدراسیون برای چه هدفی اقدام به خرید آن کرده بود.
تامین هزینه استخدام مربی خارجی از دیگر اقداماتی است که پریدر باید به دنبال آن باشد. چند نخبه شطرنج ایران اکنون در بین بهترینهای جهان قرار دارند و انتخاب مربی برای آنان یکی از دشوارترین کارها است. این نخبگان بیشتر از آنکه به مربی نیاز داشته باشد باید در کنار یک تئورسین بزرگ شطرنج جهان کار کنند. انتخاب چنین مربی با بودجه کم فدراسیون یکی از سخت ترین کارهای مدیریتی پریدر به شمار میرود.