محققان یک مدل هوش مصنوعی برای پیش بینی وقوع طوفان خورشیدی قریب الوقوع ساخته است، سیستم جدیدی که به گفته دانشمندان میتواند 30 دقیقه زودتر هشدار دهد.
به گزارش گروه علم و پیشرفت به نقل از ایندیپندنت، تیمی از محققین در ناسا مشغول استفاده از مدلهای هوش مصنوعی روی دادههای طوفان خورشیدی برای توسعه یک سیستم هشدار اولیه است؛ به گفته آن ها این سیستم میتواند حدود 30 دقیقه قبل از وقوع یک طوفان خورشیدی ویرانگر به یک منطقه خاص اطلاع دهد.
بر اساس مطالعه جدیدی که اخیراً در مجله Space Weather منتشر شده است، این هشدار ممکن است زمان کافی را برای کشورها فراهم کند تا از تأثیرات شدید این طوفان ها بر شبکه های برق و سایر زیرساخت های حیاتی جلوگیری کنند.
طوفان های خورشیدی زمانی ایجاد می شوند که خورشید انفجاری از پلاسمای باردار الکتریکی ( پرتاب جرم تاجی) ساطع می کند. این ذرات باردار، به اصطلاح طوفان های ژئومغناطیسی ایجاد می کنند که باعث خاموشی و نقص فنی ابزارهای روی زمین می شوند زیرا با میدان مغناطیسی محافظ اطراف سیاره تداخل دارند.
در برخی رویدادهای طوفان خورشیدی، مانند رویدادی که حدود 35 سال پیش شهر کبک کانادا را تحت تأثیر قرار داد، برای ساعت ها برق قطع شد. رویدادهای شدیدتر، مانند اتفاق شهر کارینگتن ایتالیا که بیش از 150 سال پیش رخ داد، اگر امروز اتفاق بیفتد، می تواند باعث تخریب گسترده زیرساخت های برق و ارتباطات شود.