نان کاکولی شهرکرد یکی از نانهای سنتی و خوشمزه چهار محال بختیاری است که عطر و طعمی خاص و متفاوت دارد.
گروه هیچ یک زندگی – نان کاکولی ( به انگلیسی : Kakooli Bread ) نان خوشمزه و سنتی استان چهار محال بختیاری و شهر کرد است که معمولا برای افطار ماه رمضان طبخ می شود.
نان کاکولی شهرکرد
مواد لازم:
آرد نان | به مقدار کافی |
شیر | ۱ پیمانه |
مایه خمیر فوری | ۱ قاشق غذاخوری |
شکر | ½ پیمانه |
روغن مایع | ½ پیمانه |
مغز گردو | ¼ پیمانه |
تخم مرغ | ۱ عدد |
کشمش | ¼ پیمانه |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
نمک | ¼ قاشق چایخوری |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق چایخوری |
زیره سیاه | ۱ قاشق چایخوری |
رازیانه | ۱ قاشق چایخوری |
سیاه دانه | ۱ قاشق چایخوری |
مواد لازم رومال | |
تخم مرغ | ۱ عدد |
زعفران دم کرده | به مقدار کافی |
کنجد سیاه و سفید | به مقدار کافی |
طرز تهیه
برای تهیه نان کاکولی خوشمزه شهر کرد، گردو را ریز خردکنید. تابهای را روی حرارت ملایم بگذارید و کمی روغن مایع و زردچوبه در آن بریزید و هم بزنید تا بوی خامی آن گرفته شود. زعفران دم کرده و شیر را اضافه کنید و صبر کنید شیر گرم شود. تخم مرغ را در ظرفی جداگانه بریزید.
روغن مایع را به همراه خمیر مایه فوری، شکر، کشمش، گردو، رازیانه، زیره و سیاه دانه به تخم مرغ اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شود، سپس مخلوط شیر را به تخم مرغ اضافه نمایید و هم بزنید.
آرد و نمک را الک کنید و کم کم به شیر اضافه کنید و ورز بدهید تا خمیری نرم و لطیف درست شود که به دست نچسبد. اضافه کردن آرد را در این مرحله متوقف کنید.
ری خمیر را بپوشانید و به مدت ۱ ساعت در دمای محیط قرار دهید تا حجمش ۲ برابر شود. خمیر را کمی ورز دهید تا هوای اضافهاش گرفته شود. از خمیر چانههای ۱۵۰ گری جدا کنید و هر چانه را با وردنه نازک باز کنید.
فر را با دامای ۱۷۵ درجه سانتیگراد روشن کنید تا کاملا گرم شود. مواد رومال نان را با چنگال هم بزنید یکدست شود و سپس با نوک انگشت روی خمیر طرح بیندازید و با قلم مو مواد رومال را رویش بکشید.
کف سینی فر را را با کاغذ روغنی بپوشانید و خمیرها را در سینی بچینید و در طبقه وسط فر به مدت نیم ساعت قرار دهید تا بپزد. بعد از پخت، نانها را روی پارچه نخی بگذارید تا کاملا خنک شوند.
نان کاکولی بختیاری
مواد لازم:
آرد گندم | ۴ پیمانه |
شیر | ۱ پیمانه |
شکر | ۱/۲ پیمانه |
روغن مایع | ۱/۲ پیمانه |
مایه خمیر | ۱ قاشق سوپ خوری |
تخم مرغ | ۱ عدد |
کشمش | ۱/۲ پیمانه |
گردو خرد شده | ۱/۲ پیمانه |
مواد رومال | |
شیره خرما | ۱/۲ پیمانه |
کنجد | ۳ قاشق غذا خوری |
سیاه دانه | ۲ قاشق غذا خوری |
زعفران آب کرده یا گلرنگ | ۱/۲ پیمانه |
مایه خمیر را به همراه ۱ قاشق شکر و شیر ولرم مخلوط کرده و در ظرف را بگذارید ۱۰ دقیقه بماند و پف کند. خمیر ماسه، روغن، شکر و شیر را مخلوط کنید. آرد را تا جایی اضافه کنید که خمیر به دست نچسبد. روی خمیر را بپوشانید و به مدت نیم ساعت در جایی گرم قرار دهید تا پف کند.
فر را با دمای ۱۷۵ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود. سینی فر را چرب کنید. دستانتان را چرب کنید و خمیر را ورز بدهید تا هوایش خارج شود. چانههایی به اندازه مشت از خمیر بردارید و کف سینی با نوک انگشتان پهن کنید تا به اندازه دایرههایی به قطر ۱۲ – ۱۵ سانتیمتر شود.