سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا اعلام کرد با یافته های سازمان بهداشت جهانی در مورد احتمال سرطانزا بودن «آسپارتام» مخالف است. این در حالی است که پیش از این دهها مطالعه، این شیرین کننده مصنوعی را با مشکلات جدی سلامتی از جمله سرطان، بیماری های قلبی عروقی، بیماری آلزایمر، تشنج، سکته مغزی و زوال عقل مرتبط دانستهاند.
به گزارش گروه علم و پیشرفت پایگه خبری هیچ یک به نقل از سیانبیسی، سازمان غذا و دارو آمریکا با مخالفت در مورد سرطان زا بودن آسپارتام اعلام کرده مطالعات مورد استفاده برای رسیدن به این نتیجه کاستی های قابل توجهی داشته است.
آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان، وابسته به سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد پس از بررسی 3 مطالعه بزرگ انسانی در ایالات متحده و اروپا، ارتباط احتمالی بین آسپارتام و نوعی سرطان کبد به نام کارسینوم سلولهای کبدی را یافت. آسپارتام به عنوان جایگزینی برای شکر در حدود 6هزار محصول در سراسر جهان استفاده می شود.
نوشیدنی های مصنوعی شیرین شده بزرگترین منبع پر از آسپارتام بوده اند. این ماده جایگزین شکر در نوشابه های رژیمی مانند دیت کوکا و پپسی است. آسپارتام 200 برابر شیرین تر از شکر است، به این معنی که نوشیدنی هایی حاوی آن طعم مشابه محصولات حاوی شکر داشته اما کالری کمتری دارند.
ماری بریگان یکی از مقامات ارشد مرکز جهانی تحقیقات سرطان، اظهار کرد که طبقه بندی سازمان بهداشت از آسپارتام به عنوان یک سرطان زا احتمالی بر اساس شواهد محدودی است. بریگان در جریان یک کنفرانس خبری با خبرنگاران در روز چهارشنبه اعلام کرد که این مطالعات می تواند حاوی نقص هایی باشد که نتایج را منحرف می کند. او گفت که این طبقه بندی باید به عنوان فراخوانی برای انجام تحقیقات بیشتر در این مورد تلقی شود.
سخنگوی سازمان غذا و داروی آمریکا گفت: «طبقه بندی آسپارتام به عنوان احتمالاً سرطان زا برای انسان به این معنی نیست که جایگزین شکر واقعاً با سرطان مرتبط است. سازمان بهداشت کانادا و سازمان ایمنی غذای اروپا نیز به این نتیجه رسیده اند که آسپارتام در سطوح مجاز فعلی بی خطر است.»
گروه جداگانهای از دانشمندان بینالمللی به نام کمیته مشترک تخصصی افزودنیهای غذایی( JECFA)، روز پنجشنبه گفت شواهدی مبنی بر ارتباط بین آسپارتام و سرطان در انسان قانعکننده نیست. این گروه توصیه هایی درباره میزان مصرف ایمن از یک محصول ارائه و به توصیه خود مبنی بر بی خطر بودن مصرف روزانه 40 میلی گرم آسپارتام به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در طول زندگی تاکید کرد.
مارا بور، رئیس دفتر روابط چندجانبه وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده آمریکا، در نامه ای نوشت: «بنابراین، بررسی مرکز جهانی تحقیقات سرطان در مورد آسپارتام، ناقص است و نتیجهگیری آن میتواند برای مصرفکنندگان گیجکننده باشد».
سازمان غذا و دارو میگوید مصرف روزانه 50 میلیگرم آسپارتام به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در طول زندگی برای افراد بیخطر است.
این در حالی است که پیش از این دهها مطالعه، شیرین کننده مصنوعی محبوب آسپارتام را با مشکلات جدی سلامتی از جمله سرطان، بیماری های قلبی عروقی، بیماری آلزایمر، تشنج، سکته مغزی و زوال عقل و همچنین اثرات منفی مانند دیسباکتریوز، اختلالات خلقی، سردرد و میگرن مرتبط دانسته اند. شواهد همچنین آسپارتام را با افزایش وزن، افزایش اشتها و بیماری های مرتبط با چاقی مرتبط می دانند. این شواهد سوالاتی را در مورد قانونی بودن بازاریابی محصولات حاوی آسپارتام، مانند کوکای رژیمی، به عنوان نوشیدنی های رژیمی یا محصولات کاهش وزن ایجاد می کند